Kauza Kramný rozdělila Česko. Petr Kramný věřil, že mu dvojnásobná vražda projde

Kauza Kramný rozdělila Česko. Petr Kramný věřil, že mu dvojnásobná vražda projde
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na celou řadu nezodpovězených otázek se bude snažit odpovědět pětidílný dokument, který se podrobně bude věnovat okolnostem vraždy v Egyptě, ale především jedinému podezřelému – manželovi a otci Petru Kramnému, který byl odsouzený za dvojnásobnou vraždu spáchanou na dovolené v roce 2013.

Nebývalý zájem médií a veřejnosti, spolu s ochotou Petra Kramného s novináři hovořit, vedl k bezprecedentnímu počtu vydaných článků. Pod nánosem senzacechtivých zpráv se ale ztrácela fakta, co se v egyptském hotelu stalo i co tragédii předcházelo. Ve vyprávění příbuzných, blízkých přátel, právníků, znalců, odborníků i samotného Petra Kramného se po více než deseti letech tvůrci vrací k případu, který rozdělil laickou i odbornou veřejnost, a nebulvárním způsobem odkryje osudy lidí, kterým tato kauza změnila život.

Případ Petra Kramného začal v roce 2013 v Egyptě, kde byla v hotelovém pokoji nalezena těla jeho manželky a dcery. Od egyptských úřadů případ přišel k nám, ale nebylo vůbec snadné se v něm zorientovat. Celé to vypadalo, že Petr Kramný teprve po zavraždění manželky a dcery začal plánovat, jak celou situaci věrohodně podat, aby nebyl v podezření.

Za více než deset let se Petr Kramný změnil, ale stále tvrdí, že je nevinný. V roce 2016 byl Krajským soudem v Ostravě uznán vinným z jejich vraždy a odsouzen k osmadvaceti rokům vězení. Po celou dobu odmítal, že by je zabil elektrickým proudem, jak tvrdila žaloba. Odsouzený se snažil všemi dostupnými prostředky verdikt zvrátit. Naposled neuspěl se žádostí o obnovu procesu.

Poprvé se u soudu ocitl v únoru 2014, kdy na něj byla uvalena vazba. Tenkrát vypadal velmi sebejistě. Stejně působil i o rok později, když začalo hlavní líčení. Vypadal, že si na vzhledu dal opravdu záležet, aby vypadal dobře a sympaticky. Občas se i usmíval. Tehdy působil sebejistě a odhodlaně.

Státní zástupce však vyloučil, že by k zásahu elektrickým proudem došlo náhodně, jak tvrdil Kramný. Za celou dobu zásoboval soud i média více historkami, které měly vést k této tragédii. Manželka a dcera se měly otrávit jídlem, také uvedl, že šlo o sebevraždu, dokonce měl někdo jeho ženu na pokoji znásilnit a následně otrávit. Zásah elektrickým proudem odůvodnil manipulací s postelemi, kdy mělo dojít k porušení elektrické šňůry.

Fantazie Petru Kramnému rozhodně nechyběla. Soud a žalobce však neošálil. Znalec žaloby z oboru elektro vyloučil možnost náhodného zásahu proudem. I přes nepříliš odbornou práci egyptských vyšetřovatelů se Petr Kramný z vraždy své manželky Moniky a dcery Klárky nedokázal vymluvit. Pro ty, kteří je milovali, je to ale jen malá útěcha.

Pětidílný dokument je na Voyo od 19. července.

Zdroje článku: