Karel Roden si ve filmu 15 minut splnil svůj sen, ale kritice se nevyhnul

Karel Roden si ve filmu 15 minut splnil svůj sen, ale kritice se nevyhnul
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Diváci se ohledně ztvárnění role záporáka Emila českým hercem Karlem Rodenem dělí na ty, kteří oceňují, že se i herec z malé země může dostat do filmu, kde hraje taková hvězda jako Robert De Niro, a na kritiky, kterým se Rodenovo ztvárnění postavy nelíbilo.

Pravdou je, že moc herců, kterým se podařilo si zahrát s celosvětově uznávanými herci ve snímcích natáčených v zahraničí nemáme. Karel Roden je světlou výjimkou a nejspíš se mu v době, kdy točil třeba snímek Čas sluhů, ani nesnilo, že se jednou potká před kamerou se svým idolem De Nirem.

Karel Roden s bratrem Marianem
Karel Roden s bratrem Marianem | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

O filmu

Emil a Oleg přijíždějí do Ameriky, aby si vyzvedli podíl z dávné loupeže. Jenže je čeká nemilé překvapení, neboť zjistí, že peníze jsou dávno pryč. To oba kriminálníky hodně naštve a začnou se mstít. Vražedné řádění se snaží zakrýt velkým požárem.

Mají však smůlu, protože k vyšetření zločinu je povolaný zkušený newyorský detektiv Eddie Fleming. I on je zděšený brutalitou zločinů. Na případ není sám a k ruce dostává vyšetřovatele z hasičského sboru.

Jedinou stopou je informace o existenci dívky, které se podařilo z místa zločinu uprchnout. Detektiv se musí snažit najít dívku dříve než zločinci.

Karel Roden v roli Emila není rozhodně darebák, kterému by diváci fandili. Vyklube se z něj dokonce pořádný psychopat, který zabije i Fleminga a nahrávku vraždy prodá do televize.

Emil a Oleg jsou nakonec identifikováni v okamžiku, kdy je nahrávka zveřejněná. Emil je dopaden, ale chce své zločiny uhrát na nepříčetnost a užívá si popularitu. Jeho kumpán na něj začne žárlit a po krku si půjdou oba zločinci…

Film z roku 2001 není žádným trhákem a s rozpočtem 60 milionů dolarů se uvádí tržby pouhých 56 milionů dolarů.

Už v roce 2004 se objevil v další záporné roli ve filmu Bourneův mýtus, a to jako nesympatický mafiánský oligarcha Gretkov, který si najal zabijáka a člena ruské tajné služby Kirilla (Karl Urban), aby se zbavil Bournea.

Dalšího Rusa si zahrál v komedii Prázdniny pana Beana z roku 2007. Tentokrát výjimečně nebyl v roli zloducha. V malé roli se objevil třeba ve filmu Blade 2, kde byl hlavní hvězdou Wesley Snipes.

V očích Američanů zřejmě Roden vypadá jako Rus. V roce 2004 dostal nabídku na roli Grigorije Rasputina, Rusa, který stvořil Hellboye.

V roce 2022 oslavil herec šedesátiny a ruské padouchy už nehraje. Stará se o svůj zámek Skrýšov a zemědělskou usedlost. Pěstuje borůvky a chová skot.

Občas si ještě odskočí k herectví. Za zmínku stojí z poslední doby filmy Tancuj Matyldo, Indián nebo Promlčeno.

Film 15 minut si připomeneme 1.července na ČT1.

Zdroje článku: