Karel Heřmánek odešel dobrovolně z tohoto světa. Pojďme si připomenout jeho nezapomenutelné role

Karel Heřmánek odešel dobrovolně z tohoto světa. Pojďme si připomenout jeho nezapomenutelné role
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nedávno měl premiéru seriál Mozaika, kde si Karel Heřmánek zahrál otce početné rodiny. Už tam bylo vidět, že kdysi urostlý herec plný energie chřadne, ale divák mohl usoudit, že jen dobře zahrál svou roli. Jenže jak vyplynulo na povrch, zdravotní problémy ho trápily už nějaký čas.

Karel Heřmánek patřil ke generaci studentů JAMU, která patřila k těm nejsilnějším a stvořila talentované herce jako je třeba Jiří Bartoška nebo Jana Švandová. Po studiích vystřídal pár divadel, až nakonec zakotvil v pražském Divadle Na zábradlí.

Když po revoluci divadlo zaniklo, založil jako jeden z prvních umělců Divadlo Bez zábradlí a dokázal ho udržet nad vodou. Teprve nedávno převzal roli principála jeden z jeho tří synů, které má s bývalou televizní hlasatelkou Hanou Heřmánkovou (dříve Vávrovou). Se svou životní láskou se seznámila díky dabingu, který si spolu s moderováním a s hraním zkusila. Karel Heřmánek byl v dabingu velmi žádaný a jednou z nejznámějších postav, které propůjčil svůj hlas je  Martin Shaw (Doyle) v seriálu Profesionálové. Z novějších projektů jeho hlasem mluvil ve filmu Klan Gucci (2021) herec Al Pacino jako Aldo Gucci a nadaboval také Rowana Atkinsona  jako Julese Maigreta ve filmech Maigret a drahoušek z Montmartru (2017) Maigret a noc na křižovatce (2017), Maigret klade past (2016) a Maigret a případ mrtvého muže (2016).

Podle nejnovější ankety v iDnes mají lidé nejraději Karla Heřmánka v pohádce S čerty nejsou žerty (1984) , kde si zahrál rovnou Lucifera.

Režisér Hynek Bočan prohlásil: 

Čerti pro mě byli naprosto nová zkušenost, nový žánr. A Lucifer Heřmánek mi moc pomohl. Byl první natáčecí den, řekl jsem – kamera – a on začal řádit. Doslova! Koukal jsem jako blázen. Šel jsem za ním a říkám mu: ‚Karle, co to děláš? Ty jsi zešílel!‘ A on: ‚Co je? To je čert! Co čert? To je Lucifer. To takhle prostě musím.‘ Nechal jsem ho tedy hrát a tu postavu udělal dokonale.

Hned na dalším místě je v oblíbenosti film Fešák Hubert (1984), který bude za pár dní v nabídce TV Prima. Tam si Karel Heřmánek zahrál hlavní roli. Z filmu na diváky doslova dýchá atmosféra Žižkova z třicátých let. A diváky baví především Hubert Hrábě, zvaný Fešák, který se snaží podnikat a občas se pohybuje na hraně zákona. Právě to zajímá policejního inspektora Mourka (Petr Kostka), který si vzal dohlavy, že Huberta dostane za mříže. Ve filmu si také zahrála předčasně zesnulá Laďka Kozderková, která zároveň nazpívala ústřední píseň Petra Hapky.

Za zmínku určitě stojí i role otce Poppera ve filmu Smrt krásných srnců, malá role pašeráka ve filmu Krakonoš a lyžníci nebo role trochu nešikovného podvodníčka ve filmech s Petrem Nárožným Šéfe, to je věc!, Šéfe, jdeme na to! a Šéfe, vrať se.

V říjnu by Karel Heřmánek oslavil 77 let.

Zdroje článku: