Kam se ztratila tetička z Ameriky, která přechytračila příbuzné v komedii Co je doma, to se počítá, pánové

Kam se ztratila tetička z Ameriky, která přechytračila příbuzné v komedii Co je doma, to se počítá, pánové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Koncem září si připomeneme rozvernou komedii založenou na zlomyslnosti dvou rodin, Novákových a Bartáčkových. Pravdou je, že předchozí komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! měla mnohem ostřejší náboj a obě rodiny už trochu zpohodlněly.

Jedno jim však zůstalo, a to je touha po mamonu. Obě vykutálené rodiny touží jen po jednom. Konečně by chtěly mít peníze, aby si mohly dopřát něco navíc. A úplně nejlepší by bylo, zbohatnout bez práce.

U Nováků mají jasno. Vsadí na své příjmení a založí „Klub Nováků“. Když jim každý Novák v zemi pošle pětikorunu, budou se v mincích topit!

Bartáčkových zase tolik v Československu nežilo, takže druhá rodina se rozhodla oškubat tetičku z Ameriky, která právě ohlásila jako na zavolanou svou návštěvu. Jenže krev není voda a milá tetička rozhodně nepřiletěla do rodné země proto, aby financovala vzdálené příbuzné. Měla úplně jiné plány a věřila, že při troše štěstí si peníze obstará právě od svých příbuzných fintou s falešnými bankovkami.

Právě tetičku Rózu, která přechytračila chytráky, si zahrála Stella Májová, herečka malých rolí. V této komedii Petra Schulhoffa si ji diváci zapamatovali hlavně kvůli častým reprízám a možná si její tvář ani nespojují s druhou vedlejší rolí, která stojí za připomenutí. Stella Májová se objevila také v jedné z nejslavnějších klasických pohádek Byl jednou jeden král, kde ztvárnila Zpěvanku, jednu z princezen, která svého tatínka měla ráda jako zlato v hrdle.

Přestože se pohledná mladá herečka objevovala ve filmu po boku slavných prvorepublikových hvězd, jako byla Nataša Golová nebo Oldřich Nový, nikdy se ve filmu neprosadila tak, aby hrála hlavní role.

V divadle to bylo jinak

Stella Májová (1939)
Stella Májová (1939) | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Tam jí štěstí přálo. Když si změnila příjmení a z Weingärtnerové se stala Májová, milovníci divadla si ji snadno zapamatovali. Psalo se o ní v magazínech a jeden rozhovor s ní dělal i mladý redaktor Jaroslav Mráz. Bylo jasné, že v sobě našli zalíbení, ale jejich vztah zůstal na platonické úrovni. Když mladý muž emigroval do USA, nedal o sobě vědět.

Smůla v lásce ji opustila až za mnoho let

Smutek z odchodu přítele mladá žena vyřešila novou láskou a zasnoubila se s pozounistou Janem Čižkem, kterého poznala v angažmá u Oldřicha Nového. Oba je spojoval i silný zájem o hudbu. Mladá herečka už jako Zpěvanka předvedla, že zpívat umí. Jenže Jan Čížek zemřel v pouhých čtyřiadvaceti letech na tuberkulózu.

Pro mladou ženu to byla rána, ale sama zůstat nechtěla, a po čase se provdala za Vojtěcha Egema. Jenže podcenila jeho vztah k matce, která jim organizovala manželství tak precizně, že skončilo krachem.

Někdy se vyplatí si na dobré věci počkat. V roce 1990 se jí ozval dávný přítel Jaroslav Mráz, který byl už vdovcem. Přestože měla Májová už 67 let a její dávný přítel ještě o pár let víc, při setkání zjistili, že se sympatie nikam nevytratily a znovu si byli blízcí.

Tentokrát už to bylo správně. Pár se po svatbě odstěhoval do Kalifornie. A Stella se opravdu stala zámožnou Američankou, na jakou si hrála v české komedii s Peterkou a Janžurovou. Její manžel se dokázal v cizí zemi prosadit, a tak spolu strávili bezstarostné stáří, kdy cestovali, sportovali a trošku utráceli v kasinech. Přestože neúprosný čas z „tetičky z Ameriky" udělal v roce 1998 vdovu, rozhodla se kvůli krásným vzpomínkám zůstat v USA. Svého manžela přežila o deset let a je pochovaná po jeho boku na hřbitově ve Falbrooku v Kalifornii.

Zdroje článku: