Kam se ztratil Antonín Navrátil, dětská herecká hvězda ze seriálu Kamarádi

Kam se ztratil Antonín Navrátil, dětská herecká hvězda ze seriálu Kamarádi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
První seriálové zkušenosti posbíral dnes šestašedesátiletý herec už v roce 1969, když začal natáčet seriál v režii Vlasty Janečkové Kamarádi. V seriálu si zahrál jako Honza s Markem Ebenem, pro kterého byla role „Válečka“ startem k oslnivé kariéře.

Šlo o úplně první seriál, jehož cílovou skupinou diváků byly děti. Ukazoval obyčejné dětské kamarádství a vztahy mezi dětmi i dospělými. Seriál zachytil atmosféru pražské Malé Strany a u diváků vzbudil velký zájem.

Antonínovi bylo v té době deset let, ale před kamerou už se objevil v šesti letech poté, co se zúčastnil konkurzu na televizní pořad Hledáme písničky pro děti. Na dětské role navázal dalšími rolemi pro dospívající mládež. Po základní škole si však zvolil gymnázium, protože herectví moc dělat nechtěl. Jenže byl tak zahrnutý nabídkami rolí, že nakonec podlehl a šel na DAMU. V té době zazářil v seriálu Zkoušky z dospělosti jako Mirek Žalud.

Po škole ho čekala otevřená náruč Vinohradského divadla a mnoho nabídek na role princů a vesnických chasníků, a to hlavně v pohádkách.

Jeho kariéru zastavil vyostřený spor s vedením divadla v roce 1992, po kterém odešel a stáhl se z hereckého života. Živil se různě, třeba řídil kamion nebo se naučil práci uměleckého kováře.

Ještě se v roce 1995 objevil v komedii Byl jednou jeden polda a potom ho očaroval svět dabingu. Tam se dokázal uplatnit a na rozdíl od herectví ho to i bavilo. Seznam rolí, které nadaboval, je hodně dlouhý. Jeho hlas je zvěčněný v seriálech Nemocnice Chicago Hope, Profesionálové, Beverly Hills 90210, Akta X, Melrose Place, Zoufalé manželky, Spongebob v kalhotách, Castle na zabití, Jak jsem poznal vaši matku, Narcos, Frasier a mnoho dalších. Ve filmu jeho hlasem mluvil například Kevin Bacon ve filmu Pár správných chlapů nebo Patrick Swayze ve filmu Hříšný tanec.

Antonín Navrátil a Dagmar Patrasová v pohádce Sedmipírek (1985)
Antonín Navrátil a Dagmar Patrasová v pohádce Sedmipírek (1985) | Zdroj: Olga Svobodová / © Česká televize

Dokonce se stal i úspěšným dabingovým režisérem. Jeho jméno figuruje u filmů Gravitace, Válečný kůň, Londýnský gangster, Twilight sága: Zatmění, Zlatý kompas a v celé řadě dalších.

Když se mu život začal komplikovat, rozhodl se už pro životní změnu a dabing omezil. Ještě z doby, kdy natáčel jednu z prvních rolí v televizní klasice Popelka, se zrodila jeho celoživotní láska ke koním. Když si o mnoho let později pořídil vesnické sídlo, zlákal ho chov koní. Pořídil si i jiná zvířata a pustil se do zakládání sadu. Čas tráví také s nejmladší dcerou, kterou si pořídil až v pokročilém věku.

Jediné, co ho trápí, je život jeho postižené dcery z prvního manželství, kterou její matka umístila do ústavu a ani soudní cestou si nedokázal prosadit, aby dnes už dospělá dcera mohla žít s ním na venkově, kde se cítí mnohem lépe a i její zdravotní stav je lepší.

Herce si můžete připomenout v pohádce Sedmipírek 19. října odpoledne na ČT1.

Zdroje článku: