Kvíz: Jména pohádkových princů - obvykle je tvoří jen křestní jméno, vybavit si název pohádky podle nich není jednoduché

Kvíz: Jména pohádkových princů - obvykle je tvoří jen křestní jméno, vybavit si název pohádky podle nich není jednoduché
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Aby byla jména princů snáze zapamatovatelná, neobsahují příjmení. Stačí jen princ Jindřich, princ Vladimír a tak dále. Obvykle jsou tváří celé pohádky. Vybavíte si název pohádky podle jmen princů?

Princové dodávají pohádkám jisté kouzlo

Princové jsou důležité pohádkové bytosti. Vždyť nám ukazují, že chrabrost nás přivede k úspěchu a že být nesobečtí je důležité. Ti princové, kteří nemysleli na blaho svého lidu, v pohádkách skončí špatně bez ohledu na to, kolik peněz či moci mají. A pochopitelně jen čestní princové mají skvělou budoucnost.

Někdy hrají hlavní roli, někdy se pohádka točí kolem někoho jiného, avšak většinou mají stejný znak, podle nějž je poznáme, a sice jméno. Většinou nemají buď žádné (přesněji je nikdo jménem nenazývá, je to zkrátka princ), nebo mají křestní jméno, aby se odlišili od ostatních princů v té samé pohádce.

Vesničané místo princů

Avšak někdy princ v pohádkách zcela chybí. Hlavní postavou je někdo zcela nevznešeného původu, většinou vesničan, který se rozhodne oženit se s princeznou a stát se králem. A jak už to tak bývá, i tito lidé mají díky lidské fantazii jistou šanci vládnout lidu, a to především díky své velké vynalézavosti a důvtipu.

Princové a králové v českých pohádkách

Pohádky, ať už psané, či hrané, jsou v naší republice velmi oblíbené, zejména pokud se v nich objevují princové. Čím to je? Jsme velmi zvědaví, jaký charakter daný princ bude mít a jak se postaví k různým zapeklitým situacím.

Například česká pohádka Šípková Růženka v naší moderní verzi pojednává o princovi, který chce Růženku zachránit na základě své chrabrosti a touhy ji poznat místo vize velkého bohatství, slávy a moci. Proto se stává prvním princem, který se k ní skutečně dostane. Pohádka je mimochodem inspirována svým francouzským protějškem, za jehož zrodem stojí Charles Perrault.

Jistě si vzpomínáte i na pohádky Princezna se zlatou hvězdou, někdy nazývanou Princezna se zlatou hvězdou na čele, a O pyšné princezně. A ačkoli první z těchto dvou pohádek pojednává o princezně hodné již od začátku, pyšnou princeznu musíme napřed pochopit. Má komplikovaný charakter a je do jisté míry zkažená. Naštěstí se v obou případech i přes různě velké překážky najde hodný muž, který to s princeznou myslí dobře. V pohádce Pyšná princezna to však není princ, nýbrž rovnou král. To nic nemění na popularitě pohádky.

Dalšího hodného prince najdeme v pohádce Pták Ohnivák a liška Ryška. Ten hledá opeřence Ohniváka a na své cestě zažívá četná dobrodružství. Na jeho cestě mu pomáhá chytrá liška Ryška, která ho nejednou vytáhne z bryndy a pomůže mu úspěšně dokončit jeho úkol.

A jako poslední si zavzpomínáme na pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký, kteří mají zvláštní schopnosti a zcela nezištně pomáhají princovi na jeho cestě.

Jak můžeme vidět, princové jsou mnohdy chytří, avšak ve spoustě pohádek se setkají s dalšími lidmi či zvířaty prostějšího původu, kteří bez otálení souhlasí s tím, že jim pomohou. Určitě zahřeje u srdíčka vidět (či poslouchat, v případě mluvených pohádek), jak si lidé pomáhají a jak jsou v té dávné době spokojení i s tím málem, co mají.

Rozhovory pro naše pobavení

Pohádky jsou také plné vtipných dialogů, aby odlehčily vážnost situace. Neděje se to ve všech českých pohádkách, avšak ve většině ano.

Zajímavý rozhovor vedl princ s Matějem ve filmu Jak se budí princezny. Ten vykouzlil úsměv na tváři snad nám všem.

Matěj: „Princi, sto dvacet kuřat zabili na tu zásnubní hostinu a tři tucty kachen.”

Princ: „Slož moje věci a postarej se, aby dobře nakrmili naše koně.”

Matěj: „To je pravda, na to jsem zapomněl, vždyť i té němé tváři musíme nadlepšit. Na zadním dvorku zabili asi dvacet selátek a napichují je na rožně.”

Princ: „Jenomže dneska v noci odjíždíme.”

Matěj: „Princi, ne, vy snad nemáte srdce.”

Princ: „Srdce.”

Matěj: „Tak nemáte žaludek.”

Soustřeďme se ale na prince samotné a na pohádky, ve kterých figurují. Jak dobře znáte jména princů? Zkuste si náš kvíz, kdy se vám objeví jméno a vy budete hádat, ve které pohádce se daný princ objevil.

Princové neodmyslitelně patří k pohádkám. Zabíjejí draky, osvobozují princezny, jsou urostlí a velmi stateční. Tam, kde se objeví, jsme zvědaví, co se stane. V některých moderních pohádkách to jsou totiž strašpytlové, kteří dělají ostudu princům původním. Ale doba pokročila a titul prince ještě člověka nedělá empatického a dokonalého. V původních pohádkách tomu však tak bylo.