Jiří Strach se vydal na jih Moravy natáčet film Máma

Jiří Strach se vydal na jih Moravy natáčet film Máma
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Strach točí jeden vydařený projekt za druhým, a tak už jeho jméno se stává pro diváka určitou „značkou kvality“. Tentokrát sáhl po starším scénáři, a tak světlo světa spatří psychologické drama zasazené do 80. let minulého století, které natáčí pro brněnské studio ČT.

Po Osmách, Labyrintu nebo pohádce Šťastný smolař natáčí v Tvůrčí producentské skupině Jiřiny Budíkové film Máma podle scénáře Marka Epsteina. V hlavních rolích se představí Elizaveta Maximová, Sophia Šporclová a Valentýna Bečková. Natáčení právě začalo.

Elizaveta Maxumová
Elizaveta Maximová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

O filmu

Film je příběhem mladé matky Lilian, které osud nepřipravil zrovna jednoduchý život. Je mentálně zaostalá, navíc v pubertě prožila traumatické napadení. Z poměrně idylického soužití s paní Holasovou, která se stará o Lilian i její malou dcerku Malvínu, vytrhne třígenerační trio žen smrt té nejstarší. Život Lilian a Malvíny se tak doslova z hodiny na hodinu otočí o 180 stupňů. Dramatem se prolínají dvě časové roviny, které divákům vypráví malá a následně pubertální Malvína.

Jižní Moravu čeká od začátku září filmová kreativní bouřka,

říká kreativní producentka Jiřina Budíková.

Přitom na začátku byl scénář, o kterém se scenárista Marek Epstein přede mnou zmínil před čtyřmi lety, více méně náhodou. Přečetla jsem ho jedním dechem a s nadšením. Je to vlastně taková zaprášená perla z šuplíku, která se teď dostane přes plejádu skvělých herců, úžasných lokací a Jirkova režijního nadšení až k divákovi domů. Kdyby zůstala v šuplíku, byla by to věčná škoda,

dodává producentka, která naposledy spolupracovala s Jiřím Strachem na dvou sériích pořadu Docent. Právě se začátkem září se premiérový Docent II objevil na televizních obrazovkách.

Natáčení Mámy si vyžádalo poměrně náročné přípravy, zejména při výběru vhodných lokací, když se děj odehrává v minulém století, ale také při práci s hlavními ženskými postavami.

S představitelkou hlavní role Elizavetou Maximovou jsme absolvovali konzultace s psychiatry i návštěvy ústavu, abychom lépe porozuměli ženám, které trpí podobnou poruchou jako naše hrdinka. Nešlo jen o to si všechno přesně definovat, ale cítit a snažit se pochopit, jak takový člověk, ke kterému se osud zachoval nepříliš přátelsky, komunikuje s okolím, sám se sebou, jaké jsou jeho pocity, gesta a jak vlastně žije,

upřesňuje přípravy na natáčení režisér Jiří Strach.

Štáb bude natáčet letos v září a říjnu v Brně a blízkém okolí, například na zámku v Račicích, v Ivančicích nebo v areálu Psychiatrické léčebny v Kroměříži. Na projektu se podílejí všechny výrobní složky brněnského studia ČT. Film diváci uvidí na obrazovkách ČT v roce 2025.

Dále hrají Dana Syslová, Pavel Kříž, Lenka Krobotová, Veronika FreimanováOldřich Navrátil a další.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text