Jako by se pro role gangsterů narodili: Ti nejlepší mafiáni z filmového plátna

Jako by se pro role gangsterů narodili: Ti nejlepší mafiáni z filmového plátna
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Gangsterské filmy byly populární od té doby, co existovala kinematografie, ačkoli tento žánr se skutečně rozjel až v rané zvukové éře. Třicátá léta byla plná filmů o mafiánech, organizovaném zločinu a válčení gangů, přičemž žánr se v průběhu desetiletí posouval a přizpůsoboval měnící se době.

Ať už byli hrdinové velkého plátna inspirovaní skutečnými zločinci, nebo šlo o podobnost čistě náhodnou, rozhodně na sebe jejich herečtí představitelé hodně upozornili. Bez ohledu na „záporné role“ si celá řada herců získala své věrné fanoušky. Byli však i takoví, kteří byli prolezlí zlem tak silně, že se s nimi jejich špatná pověst táhla dál.

Králem gangsterů z velkého filmového plátna je Robert De Niro

Objevuje se například v oceňovaných filmech Mafiáni (1990), Tenkrát v Americe (1984) a Kmotr II (1974).

Robert De Niro je jediným skutečným konkurentem Al Pacina, pokud jde o způsob, jakým se nesmazatelně oba zapsali do tohoto žánru. Oba si konkurovali a točili tyto filmy ve stejném období, ale Robert De Niro měl mnohem více příležitostí ukázat se v mafiánském prostředí před kamerou. Navíc měl štěstí na filmy, které se staly legendárními.

Al Pacino se narodil pro role gangsterů

Zazářil například ve filmech Zjizvená tvář (1983), Kmotr (1972) nebo Carlitova cesta (1993).

Al Pacino, je jedním z mála herců, který ve svých rolích uměl překonávat i sám sebe. Když už si diváci mysleli, že se předvedl ve vrcholné formě, za čas překvapil ještě lepším výkonem. V rolích gangsterů doslova zazářil a jen stěží ho bude někdo překonávat. Za svou gangsterskou image vděčí hlavně filmové sérii Kmotr, kde si divák může vychutnat jeho vzestup v „rodině“. Ale každá z jeho rolí byla tak silná, že se stala nezapomenutelnou. Je to třeba i role Tonyho Montany pod taktovkou Briana De Palmy ve Zjizvené tváři.

K filmům z podsvětí patří i Joe Pesci

Se svým vzhledem dobráckého strýce se uměl prosadit i v žánru ostrých chlapíku. Viděli jsme ho třeba ve filmech Irčan (2019), Casino (1995) nebo Mafiáni (1990).

I když se Joe Pesci objevuje i v rodinných filmech (Sám doma), umí to před kamerou i jako zločinec. Jeho role jsou často rafinovanější a nepůsobí zde jako nemilosrdný mafián, přestože jím je. Kritici se shodují na tom, že nejlepší herecký výkon předvádí po boku Roberta De Nira.

Do světa gangsterů Harveye Keitela vytáhl režisér Martin Scorsese

Nepřehlédnutelný je ve filmech Špinavé ulice (1973), Irčan (2019) a Gauneři (1992).

V sedmdesátých letech měly příběhy gangsterů na filmovém plátně velký úspěch. Mohl za to Kmotr a taky Bonnie a Clyde. Martin Scorsese byl jedním z nejlepších režisérů, který pustil do světa několik nezapomenutelných filmů. Právě on dal ve svých filmech příležitost i Keiteleovi, přestože nebyl takovou hvězdou, jakou byl  třeba Al Pacino.

Film Špinavé ulice byl bohužel ve své době trochu přehlížený, ale Harvey Keitel a Robert De Niro v rolích dvou nerozlučných kamarádů nakonec přece jen uznání získali, přestože si museli roky počkat. Nakonec byl v roce 1997 film zařazený do Národního filmového registru při Knihovně kongresu, aby byl dochovaný pro další generace.

Pětici výrazných mafiánů doplňuje Marlon Brando

Marlon Brando
Marlon Brando | Zdroj: mobilinchen / Depositphotos

Nesmrtelnost si pojistil například ve filmech Kmotr (1972), Divoch (1953) nebo Nováček (1990).

Nejvýraznější gangsterská filmová role Marlona Branda stojí vysoko nad všemi ostatními, které ztvárnil. To je ale pochopitelné, a to vzhledem k tomu, že byl Vito Corleone ve filmu Kmotr. Je to stárnoucí don z rodiny Corleone, hlava zločineckého impéria, a je ústřední postavou velké části prvního filmu, který se okamžitě stal filmovým hitem. Odkaz jeho postavy se táhne i v pokračování filmové série.

Zdroje článku: