J. K. Rowlingová vrátila cenu za podporu lidských práv: předsedkyně udělující organizace odsoudila její transfobní výroky

J. K. Rowlingová vrátila cenu za podporu lidských práv: předsedkyně udělující organizace odsoudila její transfobní výroky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Autorka populární ságy Harryho Pottera vrací cenu Ripple of Hope poté, co zveřejnila několik tweetů mířených proti trans komunitě. Byla odsouzena řadou známých osobností, sama ale obvinění z transfobie odmítá.

Americká lidskoprávní organizace Roberta F. Kennedyho každoročně uděluje cenu Ripple of Hope, čímž oceňuje významné osobnosti a hlavy organizací, které dlouhodobě prosazují rovnoprávnost, spravedlnost nebo dodržování lidských práv. Rowlingová tuto cenu obdržela v prosinci minulého roku. 

Zlom přišel v červnu, který je považován za měsíc hrdosti LGBT komunity. Tehdy spisovatelka zveřejnila na svém Twitter profilu několik příspěvků, které zpochybňují sexuální identitu transsexuálů. Narážela například na titulek článku, který namísto užití slova „žena”, hovořil o „lidech, kteří menstruují”. Rowlingová zareagovala slovy „lidé, kteří mají menstruaci. Myslím, že pro ně tu bývalo označení.” Svým komentářem tak přímo útočila na transgender muže a ženy.

Její konání zkritizoval například Daniel Radcliffe, představitel Harryho Pottera, nebo jeho kolegyně herečka Emma Watson. Sama Rowlingová prohlašuje, že léta financuje organizace na podporu sexuálních menšin a odmítá jakékoli nařčení z diskriminace a šíření nenávisti vůči trans komunitě. Stojí ale za názorem, že nelze vymazat pojem „biologické pohlaví” a zaměňovat jej za politickou a biologickou třídu. 

K celé situaci se nyní vyjádřila i aktivistka a předsedkyně Kennedyho organizace Kerry Kennedy. Ta se veřejně vymezila vůči spisovatelčiným komentářům. Vyjádřila hluboké zklamání nad tím, že svůj vliv využívá prostřednictvím zpochybňování identity transsexuálů a šíření negativních postojů vůči již tak diskriminované skupině. Toto prohlášení však Rowlingová vnímá jako osočení z transfobie, což odmítá. Vrácením ceny Ripple of Hope tak demonstruje svůj nesouhlas s organizací a také to, že se odmítá názorově podřídit.