Interview s upírem: Film, kde se hvězdný Tom Cruise tak bál konkurence, že odmítal Brada Pitta i na plakátech k filmu

Interview s upírem: Film, kde se hvězdný Tom Cruise tak bál konkurence, že odmítal Brada Pitta i na plakátech k filmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to už třicet let od premiéry úspěšného filmu, kde se jedinkrát potkaly dvě holywoodské hvězdy, Tom Cruise a Brad Pitt. Ani pro jednoho nebylo natáčení příjemné. Tom Cruise se jednoduše bál, že nebude hvězdou číslo 1. Nejspíš to na něm zanechalo takové stopy, že v dalších filmech už se srovnání talentů vyhnul.

Novinář Daniel Malloy potkává v roce 1991 Louise de Pointe du Lac, který o sobě tvrdí, že je již 200 let upírem. Louis (Brad Pitt) mu vypráví svůj příběh, který začíná v New Orleans, když v roce 1791 plantážníkovi Louisovi zemře při porodu manželka i dítě. Louis, který ztratí chuť do života a chce zemřít, utápí svůj smutek v alkoholu a ženách. Vyhledá ho osamělý upír Lestat de Lioncourt (Tom Cruise) a slíbí mu nesmrtelnost. Louis se tak stává upírem a Lestatovým společníkem. Zatímco Lestat si užívá upírského života plnými doušky, saje krev mladým dívkám a aristokratkám a zabijí je, Louis naopak odmítá lidskou krev a živí se krví krys, drůbeže a psů.

Vědom si neudržitelnosti svého životního stylu, daruje Louise svým otrokům svobodu a rodinné sídlo zapálí. Lestat se však nehodlá vzdát a Louise se snaží donutit pít lidskou krev. Jednou Louis najde osiřelou holčičku Claudii, která ho prosí o pomoc. Louis ji kousne s tím, že tak dojde klidu. Lestat však Claudii změní v upírku a dá ji jako dárek nešťastnému Louisovi. Claudia hned od začátku velmi touží po lidské krvi. Lestat a Louis začnou považovat Claudii za svou dceru a řadu dalších let ji rozmazlují.

A příběh pokračuje…

Zajímavosti:

Samotný začátek natáčení nebyl nejsnadnější. Tom Cruise (Lestat) k tomu řekl:

Vzpomínám si na první natáčecí den, kdy jsem se měl vrhnout na krk Brada Pitta, a nálada byla dosti rozpačitá. Když se začíná hned jednou z nejobtížnějších scén, je samozřejmě všeobecná nejistota zvlášť citelná. K tomu jsme navíc měli potíže se světlem, s maskami a s mými kontaktními čočkami – ještě to všechno nešlo dohromady a po týdnu jsme museli s detailními záběry začít znovu.

Ve článku, který vyšel v září 2011, se Brad Pitt (Louis) vyjádřil, že pro něj celé natáčení bylo značně nepříjemné. Jeho kostým, líčení i kontaktní čočky byly velmi nepohodlné a také se cítil nesvůj kvůli tomu, že musel takzvaně „hrát druhé housle“ Cruisovi, a to na plátně i mimo něj. Byl ze situace tak zoufalý, že prosil svého kamaráda (producenta), aby mu pomohl najít způsob, jak film opustit. Na natáčení zůstal jen proto, že by při odstoupení musel zaplatit 40 milionů dolarů. Ty samozřejmě jako začínající herec neměl.

Snímek je věnován zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát novináře Malloye (Christian Slater). Christian Slater věnoval po natáčení 250 000 dolarů ze svého platu dvěma z Phoenixových oblíbených charit.

Líbací scény postav Brada Pitta (Louis) a Kirsten Dunstové (Claudia) hercům vadily a chtěli je vyškrtnout. Autorka předlohy Anne Rice na nich ale trvala. Kirsten Dunstová se tak vůbec poprvé před kamerou líbala. Když byl film dotočený, Kirsten Dunstová ho neviděla hotový – její rodiče usoudili, že pro dvanáctiletou dívku je příliš strašidelný.

Při natáčení některých scén stál nepříliš vysoký Tom Cruise (Lestat) na plošině, díky níž se smazal rozdíl mezi jeho výškou a ostatními herci.

Tom Cruise (Lestat) si vyžádal soukromou kostymérnu. Na plac pak chodil zvláštním tunelem, aby zůstal jeho vzhled zahalen tajemstvím. Celé natáčení se bál, že by ho Brad Pitt mohl zastínit a dával svou pozici hlavní hvězdy stále najevo. Pod vlivem jeho paniky se chvíli uvažovalo o tom, že by se role Louise (Brad Pitt) mohla změnit na roli pro ženu, kterou by mohla hrát Cher nebo Anjelica Huston.

Už 9. září na Prima MAX.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text