Hry bez hranic: Kvíz o fenoménu devadesátých let

Hry bez hranic: Kvíz o fenoménu devadesátých let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mezi dnes již legendární televizní pořady devadesátých let patří bezesporu Hry bez Hranic, a to především díky dramatickému soutěžení, krásným kulisám i nápaditým kostýmům. 

Myšlenka na vznik Her bez hranic se zrodila v polovině šedesátých let 20. století, a to ve snaze sbližovat evropské národy rozdělené nedávným válečným konfliktem. První edice her se v roce 1965 zúčastnily čtyři země: Belgie, Francie, Německo a Švýcarsko. Postupem času se přidávali soutěžící z dalších zemí. V prvních letech měla soutěž částečně i charakter vědomostního zápolení zúčastněných týmů, ale již po pár letech se ustálil formát známý i českým divákům z devadesátých let zaměřený na bláznivé soutěže v často bizarních kostýmech.

Soutěž byla vždy velmi sledovaná a populární, její organizace ale současně poměrně nákladná. To byl také důvod, proč byly Hry ukončeny v roce 1982 a až po tlaku veřejnosti opět spuštěny v roce 1988. Hry se následně pořádaly dalších jedenáct let, než byly v roce 1999 opět zastaveny. Doposud naposledy se hry konaly v roce 2019 za účasti šesti zemí a bez české účasti.

Pro Československo byla účast na hrách velmi prestižní a poháněná touhou obstát v konkurenci velkých evropských států, a to jak z pohledu výroby jednotlivých dílů, tak i z pohledu samotného soutěžení. V obou ohledech je československá stopa vnímána s odstupem času jako velmi úspěšná a pozitivní, a to mimo jiné i díky vynikajícím moderátorům, jakými byli Martina Adamcová, Petr Vichnar nebo Pavel Zedníček. Snad i proto nedá (nejen) generace vyrůstající v devadesátých letech na Hry bez hranic dopustit.   

Zdroje článku: