Hrabě Monte Christo: Nejslavnější příběh o pomstě se odehrává v 19. století, okouzluje ale dodnes

Hrabě Monte Christo: Nejslavnější příběh o pomstě se odehrává v 19. století, okouzluje ale dodnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mladík, jehož zradí nejlepší přítel, se po létech strávených ve vězení dostane k ohromujícímu bohatství. Vytvoří si novou identitu a všechno vloží do promyšleného plánu na pomstu, jíž se však postaví do cesty stará láska. To je Hrabě Monte Christo, který dokáže i po letech překvapit.

Spletitá zápletka a nečekané zvraty udrží diváky v napětí

Hrabě Monte Christo je nadčasová klasika, diváky uchvacuje už více než sto let. Slavný román Alexandra Dumase se dočkal hned několika filmových či seriálových adaptací. Mnozí si toto epické dobrodružství oblíbili zejména díky napínavé zápletce, tématům zrady, pomsty a vykoupení. Příběh navíc ukazuje ostrý kontrast mezi bohatstvím a chudobou a zdůrazňuje sociální nerovnosti dané doby. Kromě toho zkoumá témata spravedlnosti, odpuštění a složitosti lidské povahy.

V našich končinách je známý zejména film z roku 2002 s Jamesem Caviezelem v hlavní roli, případně seriál z roku 1998 s Gérardem Depardieuem, v tomto článku se však zaměříme na zmíněný film, přesněji na různé zajímavosti, které ho obklopují a o nichž možná ještě nevíte.

O nehynoucí slávě příběhu svědčí i parodie v Simpsonových

Děj strhujícího snímku se odehrává ve Francii 19. století. Vypráví dramatický příběh Edmonda Dantèse, mladého námořníka neprávem obviněného z velezrady a následně uvězněného. V roli jeho zrádného přítele Fernanda Mondega, jenž uvedl celou Edmondovu cestu za pomstou do chodu, zazářil Guy Pearce.

Film získal vesměs pozitivní recenze od kritiků, kteří chválili především herecké výkony, ohromující vizuální stránku a ono působivé vyprávění. Kamera zde zachytila jedinečnou krásu středomořské krajiny a dobových kulis. Natáčelo se v Irsku, na Maltě a v Turecku.

Verze, kde si hlavního hrdinu zahrál Jean Marais.
Verze, kde si hlavního hrdinu zahrál Jean Marais. | Zdroj: © Česká televize

Pečlivé a vizuálně přitažlivé kostýmy, stejně jako dobře choreograficky zvládnuté akční sekvence dodaly filmu na autenticitě. To vše jistě přispělo ke zrození kasovního trháku, jenž celosvětově vydělal přes 75 milionů dolarů a byl nominován na několik cen, včetně Saturn Award za nejlepší kostým a MTV Movie Award za nejlepší boj.

Hlavně ale platí, že od té doby si pak Hrabě Monte Christo získával kultovní následovníky. Nadále se pokládá za jeden z největších příběhů o pomstě, jaký byl kdy vyprávěn. A jak jistě uznají fanoušci animovaného sitcomu Simpsonovi, lze o nepopiratelné slávě mluvit tehdy, pokud něco zparoduje právě tahle populární žlutá rodinka. Stalo se tak v 11. díle 18. série, nazvaném Pomsta bývá nejsladší natřikrát, konkrétně v jednom ze tří menších příběhů Hrabě Monte-Špeko.

Film zkoumá také dopad pomsty na duši a vztahy

Vedle všeho výše zmíněného platí rovněž to, že Hrabě Monte Christo je nestárnoucím příběhem o lásce, přátelství a osobním růstu. Ukazuje cestu hlavního hrdiny od zoufalství a hořkosti až k odpuštění a smíření. Film proslul i nezapomenutelnými citáty, např. „Spravedlnost mi zjedná Bůh“. Přestože se v některých aspektech odchyluje od původního románu, zdařile vystihuje podstatu příběhu a postav.

Zdroje článku: