Hra na oliheň: Druhá sezóna se blíží a Netflix se také připravuje čelit žalobě za plagiátorství

Hra na oliheň: Druhá sezóna se blíží a Netflix se také připravuje čelit žalobě za plagiátorství
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Světoznámý seriálový hit neprovází v současnosti štěstí, jak by se na první pohled mohlo zdát. Seriál, který po svém uvedení lámal po celém světě rekordy ve sledovanosti, připravuje pro diváky druhou sezónu koncem roku. Mluví se však i o soudním procesu a je jasné, že někomu se úspěch seriálu nelíbí.

Připomenutí děje

Série se točí kolem tajné soutěže, kde 456 hráčů, z nichž všichni jsou v hluboké finanční nouzi, riskuje své životy, aby si zahráli sérii smrtících dětských her o šanci vyhrát cenu 45,6 miliardy ₩ (vonů). Název série čerpá z korejské dětské hry. Hwang do seriálu otiskl svůj vlastní ekonomický boj i třídní nerovnost a poukázal na stinnou stránku kapitalismu.

Ačkoli Hwang napsal příběh v roce 2009, nemohl najít produkční společnost, která by tento nápad financovala, dokud o něj kolem roku 2019 neprojevil zájem Netflix v rámci snahy o rozšíření nabídky zahraničních programů. A nejspíš ani Netflix nepředpokládal, jakou bombastickou podívanou divákům nadělí.

Světový úspěch

První série Squid Game byla celosvětově vydána 17. září 2021 a stala se nejsledovanějším seriálem Netflixu a nejsledovanějším programem v 94 zemích. Za první čtyři týdny přilákal seriál více než 142 milionů diváků, kteří u sledování strávili 1,65 miliardy hodin, čímž seriál tehdy předstihl Bridgerton.

Seriál získal řadu ocenění, včetně ceny Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli – seriál, minisérie nebo televizní film pro O Yeong-su a cenu Screen Actors Guild Award za mimořádný herecký výkon v dramatickém seriálu pro Lee Jung-jae a HoYeon Jung. Všichni tři byli také prvními korejskými herci, kteří v těchto kategoriích zvítězili. První sezóna obdržela 14 nominací na cenu Primetime Emmy, včetně nominací za mimořádný dramatický seriál, což z ní činí první neanglicky psané dílo, které bylo nominováno v této kategorii. Lee získal cenu za vynikajícího herce v hlavní roli v dramatickém seriálu, což bylo poprvé, kdy asijský herec získal tuto cenu za neanglickou roli.

Produkce druhé sezóny začala v červenci 2023 a její uvedení je naplánováno na 26. prosince 2024, po němž bude následovat třetí a poslední sezóna v roce 2025.

K smíchu, nebo k zamyšlení?

Nejprve se začaly stahovat mraky nad hercem O Yeong-su, který byl shledán vinným ze sexuálního zneužití. Devětasedmdesátiletý muž byl v roce 2022 obviněn z toho, že dvakrát sexuálně napadl ženu.

O Yeong-su
O Yeong-su | Zdroj: Netflix Media Center

K útokům došlo před pěti lety, když herec pobýval na venkově kvůli divadelnímu představení, jak uvedla agentura AFP. Obvinění spočívalo v tom, že objal ženu a políbil ji na tvář proti její vůli (uvedla tisková agentura Yonhap).

O Yeong-su odešel od soudu s osmiměsíční podmínkou a bylo mu také nařízeno navštěvovat kurzy proti sexuálnímu násilí.

Netflix se chystá očistit své jméno u soudu

Navzdory svému úspěchu, Hra na oliheň čelí žalobě za plagiátorství pouhé tři měsíce před vydáním druhé sezóny. Načasování je dokonalé. Režisér Soham Shah tvrdí, že děj populárního seriálu byl ukraden z jeho filmu Luck v hindštině z roku 2009.

Podle Sohama Shaha má děj nápadnou, až podezřelou podobnost s filmem Luck. Jeho film z roku 2009 se také točil kolem velké skupiny jednotlivců v chudobě, kteří se nechali zlákat k účasti v tajemné soutěži, aby po začátku her zjistili, že na všechny, kdo neuspějí, čeká smrt. V jeho filmu nechyběli boháči, kteří se bavili nejen sledováním hry, ale i sázkami. Otázkou je, proč režisér několik let čekal, než se obrátil na soud.

Kromě toho, že Shah žaluje spisovatele Hwang Dong Hyuka za údajné plagiátorství svého díla, žaluje také Netflix, protože tvrdí, že měli přístup k jeho filmu, a proto z něj mohli vzít nápady pro seriál.

Netflix zareagoval rychle a uvádí:

 Toto tvrzení nemá žádnou hodnotu. Squid Game vytvořil a napsal Hwang Dong Hyuk a my hodláme tuto záležitost rázně hájit.

Zdroje článku: