Holky z porcelánu: Kam zmizely rozverné skladnice a syn vedoucí skladu

Holky z porcelánu: Kam zmizely rozverné skladnice a syn vedoucí skladu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Juraj Herz byl ze zakázky na film nadšený a také bezradný. Musel točit v dělnickém prostředí. Nakonec nařízení točit ve výrobě trochu obešel a s kamerou se vydal do skladu porcelánu. Nápad na porcelánku přišel v okamžiku, kdy narazil na povídku Jaromíry Kolářové s názvem Inventura u světlušek.

S názvem filmu byl trochu problém. Herzovi se nelíbil název povídky a na Barrandově kroutili hlavou nad Holkami z porcelánu. Soudruzi poukazovali na to, že výraz „holky“ je spojený s označením prostitutek, a navrhovali do názvu použít výrazy „dívky“ nebo „děvčata“. Nakonec si režisér prosadil svou. Filmařům poskytl azyl sklad porcelánky v Klášterci nad Ohří a pro účely natáčení bylo použito kazové zboží, protože rozbitého porcelánu bylo mnohem víc, než ukázal film.

Hned od začátku měla jistou roli Míla Myslíková jako vedoucí skladu. Juraj Herz s ní už spolupracoval a byl spokojený. Problém byl s výběrem holek, protože v jeho představách muselo jít o neznámé mladé herečky, které by pro diváka byly jako skladnice přijatelné.

Ze stovek fotografií si vybral pět hereček, které mu přišly dostatečně ztřeštěné. Když své adeptky pozval na kamerové zkoušky, zjistil, že v případě Dagmar Veškrnové měl vskutku šťastnou ruku, protože byla sice v oboru nováčkem, ale s přehledem mohla hrát kteroukoliv z pěti rolí. Ostatní uchazečky byly také výborné, ale Veškrnová byla velkým překvapením. Tenkrát studovala ve čtvrtém ročníku na JAMU a on jí nakonec dal roli potřeštěné Dany.

Mladá herečka si nechala na přání režiséra zkrátit vlasy, které měla původně až do pasu, a z černé barvy byla nakonec po pokusu vytvořit oříškový odstín lehce zrzavá.

Svobodnou matku Jiřinu si zahrála Jelena Šebestová. Filmy pro ni zůstaly jen okrajovou záležitostí. Malou bezejmennou roli si zahrála ve Vratných lahvích.

To v případě Marty Rašlové, která v roli Heleny snila o kariéře zpěvačky, to bylo jiné. Absolventka polygrafické školy, které se přezdívalo slovenská Marilyn, sice pracovala ve stavebním podniku, ale před kameru si odskočila ještě několikrát a zájem vzbudila i v tehdejší NDR. Marta se neprovdala, ale je matkou dvou synů.

Lenka Kořínková nejprve připadala režisérovi na roli patnáctileté Marušky stará. Bylo jí osmnáct let, ale svým naivním projevem si nakonec přece jen roli udržela. Kořínková byla později obsazovaná i do choulostivých scén, protože jí takové natáčení nevadilo. Časem si začala stěžovat, že dostává stále stejné nabídky, a nespokojenost vyřešila emigrací. Po návratu do rodné země už na hereckou kariéru nenavázala.

Smutný osud čekal na představitelku nevěsty Věry. Eva Čeřovská se nedočkala naplnění slibně se rozbíhající kariéry. Po studiu na DAMU nastoupila do královohradeckého divadla, kde dostala příležitost zkusit si slavné role. Bohužel ve čtyřiadvaceti letech zemřela při automobilové nehodě.

Zajímavý je osud představitele syna vedoucí skladu, který se zamiloval do jedné skladnice. Když si zahrál mladého rebela, určitě netušil, co si pro něj osud nachystal. Zdeněk Loveček vystudoval herectví na konzervatoři, chvíli hrál v několika divadlech, objevil se v seriálu Pan Tau a potom zmizel. Po emigraci do Spojených států přijal nové jméno a je z něj Steve Lichtag. Stal se slavným jako autor filmů z podmořského světa.

Dagmar Veškrnová ještě během natáčení získala od režiséra nabídku na další film. Dostala hlavní roli ve filmu Holka na zabití.

Komedii Holky z porcelánu nabízí Prima 5. 7. odpoledne.

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • filmovyprehled.cz,
  • Tajemství slavných filmů, Pavel Taussig, Espresa Media, ISBN 978-80-88207-20-7,
  • Autorský text