Holka nebo kluk?: Trochu naivní film z roku 1938 vrátí na obrazovky zapomenutého Raoula Schránila

Holka nebo kluk?: Trochu naivní film z roku 1938 vrátí na obrazovky zapomenutého Raoula Schránila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tři nepovedená manželství udělala ze statkáře Orlického (Theodor Pištěk) nepřítele žen. Ke staromládenectví nutí své zaměstnance i synovce Ríšu (Raoul Schránil), který s ním žije. Poté, co zjistí, že se Ríša schází s dívkou, uvažuje Orlický o vhodnějším dědici.

Statkář zahlédne v novinách fotografii Ady Bártů (Adina Mandlová), tanečníka a zpěváka. Uvědomí si, že by mohlo jít o syna jeho sestry, která se kdysi provdala proti přání rodičů. Pošle proto do Prahy svého tajemníka Kropáčka (Václav Trégl). Ten zjistí, že jde skutečně o potomka sestry Orlického, který má dokonce hospodářskou školu, ale že je to bohužel dívka.

Ada jenom vystupuje v mužském převleku v divadle. Ada přinutí Kropáčka, aby ji v mužském obleku vzal s sebou. Strýc uvěří, že jde o chlapce, ale Ada má brzy se svým převlekem potíže, protože se zamilovala do Ríši. Ten podvod brzy prohlédne a její city opětuje. Strýc, který si Adu oblíbil, se nakonec se vším smíří, zvláště když mu mladí lidé slíbí, že mu jejich děti budou říkat dědečku.

Vzdělaný elegán si popularitu užíval, ale dlouho mu to nevydrželo

Raoul Schránil byl nazývaný „lamačem dívčích srdcí“. K vysoké postavě, příjemnému vzhledu a zajímavému jménu ještě přidal chování džentlmena. Neobvyklé jméno mu dal otec, který ho dokonce pojmenoval Raoul Marian Kristian, snad po francouzském příteli. Rodina jezdila pravidelně na návštěvy k Emě Destinové a jedna z příbuzných se provdala za Bedřicha Smetanu.

Mladému Raoulovi se dostalo dobrého vzdělání, studoval hned ve čtyřech státech a ovládal dobře několik cizích jazyků. Zájem o něj byl třeba v luxusních hotelech na recepci, kde dobře reprezentoval a uměl se domluvit. Jenže to nebyla práce, která by ho naplňovala. Chtěl hrát a začínal jako mnoho mladých a podstatně chudších začínajících herců u kočovníků. Dostal se i do několika mimopražských divadel. Snaha získat práci v Národním divadle v Praze se mu splnila jen napůl. Nevzali ho jako herce, ale stal se propagačním referentem, hlavně kvůli jazykovému vybavení. Vedení ho využívalo i jako tlumočníka a překladatele.

Před kamerou se prosadil hlavně jako noblesní milovník žen s dokonalým vystupováním. A režiséři o něj měli zájem. V roce 1939 hrál v sedmi filmech. Za svou kariéru vytvořil role lékařů, inženýrů a právníků. Slušelo mu to i v uniformě, a tak se párkrát objevil i jako nadporučík. Asi nejslavnější role mu nabídl režisér Martin Frič. Obsadil ho jako Freda do filmu Kristián, kde si zahrál s Adinou Mandlovou, a do filmu Eva tropí hlouposti s Natašou Golovou.

Bohužel nebyl hercem vhodným pro role budovatelů zemědělských družstev nebo zanícených tajemníků strany, takže poválečná doba mu nepřála. Navíc na něj přišlo udání, že chce emigrovat. Rok kvůli tomu strávil na Pankráci. Po propuštění se chvíli živil jako stavební dělník a zeměměřič. Později se k hraní vrátil, přestože už měl nejslavnější léta za sebou.

V 50. letech se mohl vrátit v historických filmech Václava Kršky Mladá léta, Stříbrný vítr nebo Z mého života. V komedii Jak utopit doktora Mráčka si zahrál malou roli prodavače v antikvariátu, v komedii Zítra to roztočíme, drahoušku…! se mihl jako číšník. Komorníka si zahrál v komedii Pan Vok odchází. Objevil se také v drobných rolích v seriálech 30 případů majora Zemana, Dynastie Nováků, Arabela se vrací, Bambinot a další.

Raoul Schránil zemřel 20. září 1998 v Praze ve vysokém věku osmdesáti osmi let.

Komedii Holka nebo kluk uvede Prima 17. 8. v podvečer.

Zdroje článku:
  • filmovyprehled.cz,
  • csfd.cz,
  • České nebe filmové, Pavel Taussig, Nakladatelství XYZ, ISBN 978-80-7505-903-1,
  • Autorský text