Herec Stanislav Fišer se k nám vrací pravidelně s Vinnetouem. Jeho hlas nás provázel celým jeho apačským dobrodružstvím

Herec Stanislav Fišer se k nám vrací pravidelně s Vinnetouem. Jeho hlas nás provázel celým jeho apačským dobrodružstvím
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V červnu to byly právě dva roky, kdy velký Manitou pozval Stanislava Fišera do svých lovišť. Bylo mu devadesát let a i když za sebou nechal výraznou stopu jako herec, byl také po celou kariéru mimořádně úspěšným dabérem.

Když poprvé náčelník Apačů v kině promluvil česky, nikoho ani nenapadlo, že si půjčil hlas od herce, kterému se vůbec nepodobá. Ten hlas byl součástí této postavy, přesně tak měl Vinnetou mluvit. Jeho hlas byl zvučný, ušlechtilý, laskavý, ale zároveň autoritativní, bojovný a urputný.

Stanislav Fišer se s touto postavou doslova dokázal propojit. Měl štěstí, že ty nejslavnější filmy daboval v době, kdy se dabingu věnovala velká pozornost a byl v rukou profesionálů. S Vinnetouem tak mohl poctivě prožívat každý nádech, sten či pokřik, radost i smutek.

Už se asi nedozvíme, koho napadlo vybrat pro Vinnetoua právě hlas Ladislava Fišera, ale rozhodně to byl geniální tah. Samozřejmě i Vladimír Ráž odvedl skvělou práci s dabováním Old Shatterhanda, ale v jeho případě to nebylo až tak překvapující, protože on a jeho postava si byli v mnohém podobní. Ráž vytvářel často role urostlých, spravedlivých hrdinů a charisma měl na rozdávání.

Fišer byl však spíše představitelem záporných typů, podvodníků, seladonů. Neměl s postavou Vinnetoua vůbec nic společného, ale přesto to nakonec dopadlo skvěle. V šedesátých letech spolu s Rážem nadabovali všech pět filmů, které se v kinech objevily (Poklad na stříbrném jezeře, Vinnetou, Old Shatterhand, Vinnetou – Rudý gentleman, Vinnetou – Poslední výstřel). A právě tyto filmy mají velice kvalitní dabing, což se už o pozdějších filmech z této série, které se objevily po roce 1989, tvrdit nedá. Na dabování se spěchalo, některé hlasy dabují tolik vedlejších postav, že je to až směšné, a ani postarší pánové Fišer a Ráž, kteří se vrátili ke svým postavám, už nedokázali dát do hlasu to, čím disponovali před řadou let. Za těch pět filmů si však zaslouží velké uznání.

Herecká kariéra

Během dlouhé herecké kariéry režiséři Stanislava Fišera využívali často ke ztvárnění postav spojených s kriminálním podsvětím. Často se ocital v rolích slabochů, zlodějů, intrikánů. Vidět jste ho mohli například v seriálech Hříšní lidé města brněnského, Zlá krev, Dobrodružství kriminalistiky, Cirkus Humberto nebo 30 případů majora Zemana. Ve filmech se potom objevil v titulech Pěnička a Paraplíčko, Smrt černého krále nebo v komedii Drahé tety a já.

Pierre Brice nebyl jediný slavný herec, kterému propůjčil svůj hlas. Svůj hlas propůjčil i Peteru Sellersovi ve filmové sérii Růžový panter o inspektoru Closeauovi. Nadaboval také italskou hvězdu Paola Villagia v komediích o nemotorném účetním Fantozzim. Slyšet ho můžete i v animovaném seriálu Animáci nebo v animovaném Asterixovi ve filmu Asterix a překvapení pro Césara.

Za mnohaletou práci v dabingu byl oceněný cenou Františka Filipovského (1999).

Jeho portrét je zachycen v knize Nekončící potlesk aneb Galerie nezapomenutelných.

Zdroje článku: