Gladiátor II: Chlapácký Russell je sice dávno pryč, ale dvojka by mohla přinést zajímavou podívanou

Gladiátor II: Chlapácký Russell je sice dávno pryč, ale dvojka by mohla přinést zajímavou podívanou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Alespoň v to asi doufají investoři a režisér Ridley Scott, kteří museli sáhnout hluboko do kapsy, aby se vůbec film dotočil. Podle zpráv, které ještě nebyly oficiálně potvrzeny, by měl Gladiátor II stát nakonec 310-350 milionů dolarů, což však Paramount Pictures původně neočekával.

Oficiální náklady na vývoj filmu byly stanoveny na 165 milionů dolarů. Výroba projektu ale byla zvláště obtížná během hollywoodských stávek, protože celý štáb byl na Maltě, kde byl Paramount nucen pronajímat natáčecí prostory po mnohem delší dobu, než se původně plánovalo. 

To znamená, že k tomu, aby se Gladiátor II stal finančně úspěšným, bude potřebovat skvělý výdělek alespoň 600-700 milionů, což je číslo, které není u titulu s velmi vysokým komerčním potenciálem považováno za nemožné. Herecké obsazení je jistě divácky přitažlivé. Zahrnuje takové postavy jako Paul Mescal, Denzel Washington, Joseph Quinn, Pedro Pascal a Connie Nielsen. Scénář napsal David Scarpa, který je také autorem nedávného Napoleona.

O filmu

Příběh se odehrává roky poté, co Russell Crowe položil svůj život v aréně. Pokračování se zaměřuje na Luciuse, syna Lucilly a vnuka Commoda, syna římského vůdce Marca Aurelia, který zabil svého otce a zmocnil se trůnu. Commodus se setkal s potupou v gladiátorské aréně proti Maximovi, a to i přestože byl Maximus vážně raněný. Pro něj byla smrt vysvobozením, protože věřil, že na něj někde v tajemném neznámu čeká jeho rodina.

Maximus zachránil Luciuse a jeho matku a zanechal na chlapci trvalý dopad. Uplynula desetiletí a Lucius dospěl. Podařilo se mu dožít dospělosti hlavně proto, že ho matka schovala na severním pobřeží Afriky, mimo dosah Římské říše.

Lucius žije poklidným životem se svou ženou a synem, dokud nezačne invaze. Lucius je jako vězeň odvezený do Říma, kde musí bojovat v Koloseu.

S hněvem v srdci se Lucius musí podívat do své minulosti, aby našel sílu a čest potřebnou k obnovení slávy Říma a jeho lidu.

Paul Mescal, Pedro Pascal
Paul Mescal, Pedro Pascal | Zdroj: Aidan Monaghan / Paramount Pictures

Zajímavosti o filmu

  • V letech následujících po vydání prvního filmu došlo k četným pokusům napsat pokračování „Gladiátora“. Nick Cave byl pozván, aby vypracoval návrh projektu, kde by figuroval Russell Crowe. Jeho verze se soustředila na mýtičtější prvky starověkého Říma a ukázala, jak Maximus přichází do posmrtného života, jen aby byl konfrontován s jinými dušemi, které ještě musí postoupit dále. Nakonec je od Jupitera a dalších římských božstev pověřen, aby se vrátil na zem, aby našel a zabil Héfaista, jednoho z bohů, který je zradil. Odtud je vzkříšen jako křesťan a při setkání s novým císařem Luciusem se vrací do Říma na misi zastavit šíření křesťanství. Film by skončil s Maximem odsouzeným k životu na věčnost, s vidinou vojáka bojujícího během křížových výprav, během 2. světové války a války ve Vietnamu. Nakonec by film odhalil moderního Maxima pracujícího v Pentagonu ve Washingtonu. Studio se rozhodlo nedokončit tuto trochu podivnou verzi.
  • Jakmile byl do projektu obsazen Paul Mescal, Paramount si prosadil do role Macrinuse, obchodníka se zbraněmi, dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona. Ten si udržuje stáj gladiátorů, se kterými zachází s extrémní krutostí. Herec dlouho s přijetím role váhal, ale už předtím s Ridley Scottem spolupracoval, a tak si přečetl scénář, ze kterého byl nadšený. Konečně pořádně „prohnaná“ postava.
Denzel Washington
Denzel Washington | Zdroj: Cuba Scott / Paramount Pictures
  • Connie Nielsen (Lucilla) a Sir Derek Jacobi (senátor Gracchus) jsou jedinými herci, kteří se vracejí z prvního filmu.
  • Během prvního týdne natáčení v Maroku měla plánovaná kaskadérská scéna šest členů štábu s lehkými popáleninami. Nebyly uvedeny žádné podrobnosti o tom, jak k úrazům došlo. Čtyři ze šesti lidí zůstali lidí v nemocnici.
  • Bylo oznámeno, že Timothée Chalamet, Miles Teller, Austin Butler, Richard Madden a Paul Mescal se zúčastnili konkurzu režiséra Ridleyho Scotta a Mescal zanechal trvalý dojem. Nakonec roli dostal. Manažéři Paramountu souhlasili s obsazením, když viděli Paula Mescala v jednom z předešlých filmů v několika scénách bez košile. Údajně zanechal elektrizující dojem. Usoudili, že pro ženské publikum bude velmi atraktivní.
  • Je to poprvé, co se režisér Ridley Scott setkal s kameramanem Johnem Mathiesonem od filmu Robin Hood (2009). Spolupracovali již na původním „Gladiátorovi“ (2000). Od „Promethea“ (2012) po „Napoleona“ (2023) roli kameramana ve filmech Ridleyho Scotta zastával Dariusz Wolski.

Film bude v kinech od poloviny listopadu.

Zdroje článku: