Finská kráska Yanti Somer se díky dvěma vedlejším rolím stala známou po celém světě

Finská kráska Yanti Somer se díky dvěma vedlejším rolím stala známou po celém světě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Řeč je o filmech Malý unavený Joe a Podivné dědictví. A úspěch by této krásce mohla závidět každá mladá herečka. Somer ani o popularitu nestála a její fanoušci často ani neznali její jméno (nebyl internet), přesto nelenili a pátrali.

Dostala jsem spoustu dopisů od svých obdivovatelů. Mnozí ani nevědí, jak se jmenuji, ale viděli mne ve filmu, a tak napsali na adresu produkční společnosti s dodatkem ... pro holku z Trinity (filmu Malý unavený Joe),

uvedla Yanti Somer v interview z roku 1973, kdy udělala jeden ze dvou rozhovorů týkajících se její herecké kariéry.

Nestává se moc často, aby prakticky jediné osobní informace o herečce v nekonečném světě internetu vycházely ze dvou rozhovorů, které před čtyřiceti roky poskytla pro dva italské časopisy.

Ona o slávu nestála. Neměla ve svém římském bytě připojený telefon a ve svém volnu spíš než obcházením večírků relaxovala při malování obrazů. Po skončení své krátké filmové kariéry na počátku 80. let se Yanti Somer ztratila z hledáčku svých obdivovatelů.

Moc se toho neví

Yanti Somer, vlastním jménem Kirsti Elisa Somersalo, se narodila 29. února 1948 v Helsinkách v rodině malířů. Ve dvaceti letech, v roce 1968, se rozhodla odejít do Paříže, kde se nejprve živila jako číšnice. Po čase dostala nabídku pracovat v modelingu. Vypadala velice hezky a získala i několik malých rolí ve filmu, mimo jiné i s Pierrem Bricem, se kterým měla krátký románek.

Teprve Enzo Barboni, který ji viděl někde během její kariéry modelky, ji obsadil do filmu Malý unavený Joe, kde si zahrála po boku Terence Hilla a Buda Spencera. Popularitu filmu zasáhla nejen dva herce v hlavních rolích, ale i neznámou křehkou blondýnku.

Yanti Somer si zde zahrála dceru dvou kočovných Mormonů, kterým Trinity společně se svým bratrem pomáhá z nesnází a podlehne kouzlu nevinné dívky. Protože film dopadl ke spokojenosti všech zúčastněných stran, dohodli se producenti a režisér filmu s herečkou na další spolupráci i v nově připravovaném spaghetti westernu Podivné dědictví.

Slovo dalo slovo, a tak výsledný film o mládenci (Terence Hill), který se na základě otcova posledního přání vydává na Divoký západ, aby se zocelil ve správného muže, a za pomocí otcových přátel si vybojuje srdce místní dívky Candice (Yanti Somer), dnes patří do zlatého fondu světové kinematografie a řadí se mezi nejzdařilejší spaghetti westerny. Terence Hill jen potvrdil, že je hoden popularity, a mladá okatá blondýna se svezla na popularitě filmu.

Přišly i další herecké zkušenosti, ale ty ani zdaleka finské krásce nepřinesly takovou popularitu ve světovém měřítku.

Asi nebylo šťastnou volbou brát role v nízkorozpočtových filmech Alfonsa Brescia, který kopíroval Hvězdné války. Právě o těchto filmech se tradovalo, že dokázaly pohřbít nejeden herecký talent.

Yanti Somer se ztratila z očí filmové veřejnosti a kromě menší role sekretářky kněze Johna Flahertyho (Christopher Reeve) ve filmu Monsignor (1982) se o ní nic neví. Uvádí se, že žije v Římě, kde se vdala a převzala manželovo příjmení. Měla by mít dvě děti. Jiné zdroje uvádí, že odešla do USA.

Psalo se o tom, že měla několik nabídek na erotické filmy, které odmítla. V roce 1974 nafotila umělecké akty pro americkou verzi časopisu Playboy.

Už 24. 9. si finskou krásku připomeneme právě v komedii Podivné dědictví.

Zdroje článku: