Kvíz: Filmy pro pamětníky dodnes baví všechny generace: Za války sloužily k úniku od reality

Kvíz: Filmy pro pamětníky dodnes baví všechny generace: Za války sloužily k úniku od reality
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nenechali jste si ujít ani jeden film pro pamětníky? Své kouzlo mají i v dnešní době, jelikož příběh byl kvalitní a herci podávali skvělý výkon. Zjistěte, zda podle jména jediné postavy poznáte název filmu.

Filmy do roku 1945 měli lidem pomoci tolik nemyslet na válku

Na konci tohoto článku vás totiž čeká kvíz plný postav z filmů pro pamětníky. Než se však do něho pustíte, připomeňme si jednotlivé filmy. Začneme těmi, které se natočily do konce druhé světové války. Naši okupanti nebyli proti natáčení filmů a cenzura téměř neexistovala. Jediná podmínka byla, že nesmělo jít o koncept proti nacistickému režimu. Schvalovali však i komedie, chtěli tím dát celému světu najevo, že se tu lidé měli dobře. Jen herci židovského původu jaksi chyběli. Ačkoli to bylo nespravedlivé, vzniklo hodně skvostů, na které se rádi podíváme i dnes. Pojďme si připomenout ty nejlepší z nich drobnou zajímavostí.

Začněme rokem 1939, rokem, v němž spousta vydaných filmů ještě nese přezdívku předválečné. V tomto roce vyšel například film Dívka v modrém. Ten jako v té době jeden z mála využil speciálních efektů, konkrétně ve scénách, kdy se dívka v obraze hýbala. Dalším filmem je U pokladny stál, kde si zahrál Vlasta Burian. Tento film je mimochodem brán jako jeden z nejlepších, kde si tento herec zahrál. Nebo jistě všichni známe film dělající si legraci ze školního prostředí, ale stále odrážející realitu, Cesta do hlubin študákovy duše. A nesmíme zapomenout ani na film Eva tropí hlouposti, jehož scénář je dokonale vymyšlený, a na film Kristián, který spoustě diváků přiblížil, co znamená mít dvojí identitu, vést dvojí život.

A Vlasta Burian diváky bavil (nejen) i další dva roky. V roce 1940 to byla komedie Katakomby, kde hrál profesora, a v roce 1941 si zahrál předsedu ve filmu Přednosta stanice, kde se téměř nedržel scénáře a vymýšlel si vlastní repliky. Jak sám Vlasta Burian říkával: „Mým cílem vždy bylo pobavit diváky a přinášet radost.“

V roce 1941 též vyšel zajímavý film Hotel Modrá Hvězda, který měl přímočarý, ale i tak zábavný příběh, díky čemuž se řadí mezi opravdové špičky té doby, protože diváci byli mimo válečnou realitu.

Filmy v období let 1946 až 1960 byly striktně hlídané cenzurou

V těchto letech byla filmová cenzura vůbec nejstriktnější, později již byla trochu uvolněná. Ovšem ani v těchto letech se netočily špatné filmy.

Ty nejznámější filmy se vydaly v letech 1949, 1951 a 1952. Jsou nejrůznějších žánrů. Posuďte sami.

Rok 1949 nám dal tituly jako Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář, který byl povedenou parodií, nebo Rodinné trampoty oficiála Tříšky, který zobrazoval život po druhé světové válce, navíc ve venkovním prostředí.

V roce 1951 vyšel film, nebo chcete-li filmy, Císařův pekař a Pekařův císař. Bylo novinkou, že by jeden herec hrál dvě postavy, navíc hlavní, a tak se tento dvojfilm stal velmi oblíbeným.

V roce 1952 to byla pohádka Pyšná princezna, která se natáčela v zámku Hluboká, nebo Dovolená s Andělem, film zaměřený na rekreaci v Československu.

Růžena Šlemrová a Jaroslav Marvan ve filmu Dovolená s Andělem.
Růžena Šlemrová a Jaroslav Marvan ve filmu Dovolená s Andělem. | Zdroj: TV Nova

Filmy po roce 1960 jsou plné humoru a přátelství, ale najdeme zde i psychologická dramata

V těchto letech to bylo takové volnější, a tak se mnohdy experimentovalo. Něco se uchytilo, něco ne. V těchto letech se lidé mohli čerstvě podívat na filmy Baron Prášil, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Rozmarné léto či například na horor Spalovač mrtvol. Každý film nám přinesl jiné zážitky, ale povedené byly všechny.

Vzpomínat na starší filmy nám pomáhá být spokojenější. Vždy, když si vybavíme určitou scénku, se mírně zasmějeme. Je to tak i u vás? Přestože naše okolí nechápe, čemu jsme se začali smát, my cítíme velké štěstí společně s nostalgií. Příště se o tuto vzpomínku s ostatními podělte, můžete se nad tím pousmát společně.

Zdroje článku: