Filmový tip na říjen: Rok vdovy v hlavní roli s Pavlou Beretovou

Filmový tip na říjen: Rok vdovy v hlavní roli s Pavlou Beretovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už začátkem roku padla poslední klapka prvního celovečerního filmu Veroniky Liškové natočeného podle deníkových zápisků Zuzany Pokorné, které mezi lety 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Tyto texty popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera.

Na scénáři s režisérkou spolupracoval manžel Eugen Liška. Manželskou tvůrčí dvojici zápisky zaujaly zejména tím, že jejich autorka bez patosu a současně sugestivně dokázala popsat nejen svůj emocionální stav, ale i společenské procesy a úřední úkony, které provázely její první rok po manželově smrti.

Scénář filmu byl oceněn Filmovou nadací, která mu v roce 2018 udělila nejvyšší podporu ze všech hodnocených projektů.

Režisérka Veronika Lišková svůj film přibližuje slovy:

Film je pro nás médium, které dokáže nejkomplexněji uchopit složitá či přímo tabuizovaná témata a současně nabídnout prostor pro jejich prožití i reflexi. Setkání s konečností člověka v podobě úmrtí blízké osoby je nepochybně extrémní, přesto však zcela běžná lidská zkušenost. Co se však v čase proměňuje, jsou naše způsoby a vnitřní i vnější mechanismy, jimiž tuto zkušenost uchopujeme a zpracováváme. Byli bychom proto rádi, aby náš film znovu oživil společenskou debatu, kterou vyvolalo publikování deníku paní Pokorné před několika lety – debatu o tom, zda a jak je možné se na smrt blízkého člověka připravit a také o smysluplnosti a funkčnosti nastavení společenských a byrokratických opatření, se kterými se chtě nechtě musí pozůstalí vypořádat.

A k obsazení hlavních rolí režisérka dodává:

Hledali jsme herečku, která dokáže ztvárnit ženu v této situaci bez přílišného patosu a afektovanosti. Ideální představitelku Petry jsme nakonec našli v Pavle Beretové. S Pavlou jsme spolupracovaly už při psaní posledních verzí scénáře a některé z jejích reflexí a zkušeností se otiskly do finální verze.

Další silnou ženskou postavu, Petřinu tchýni, pak ztvární Zuzana Kronerová a ústřední trojici představitelek v roli Petřiny dcery Dominiky uzavírá mladá slovenská herečka Julie Šoucová.

Film Rok vdovy vypráví příběh o odvaze, naději a síle začít znovu po smrti životního partnera.

Tlumočnice Petra (Pavla Beretová) se vlivem tragické události musí smířit s tím, že se z ní ve čtyřiceti letech stala vdova. Brzy zjistí, že zármutek není jedinou výzvou, které musí čelit. Přidává se starost o dospívající dceru (Julie Šoulcová) a tlak ze strany manipulativní tchyně (Zuzana Kronerová). A pak tu je celá byrokratická mašinerie, která smrtí člověka ožívá: hypotéky, půjčky, nájmy, poplatky, nekonečné dědické řízení. Mezi troskami svého života však Petra krok za krokem nachází odvahu k novému začátku… Celovečerní film natočený na motivy skutečných událostí je křehkou a dojemnou studií procesu truchlení v našem současném světě.

Režisérka dodává, že nejde jen o příběh o ztrátě životního partnera a truchlení, ale hlavně o novém začátku a síle žít svůj život sám či sama za sebe. A také o tom, že je nutné nalézt vlastní vnitřní svobodu a nezávislost, abychom ji dokázali dopřát také našim blízkým.

Český film je od 10. října v kinech.

Zdroje článku:
  • Press kit CinemArt,
  • Autorský text