Filmové putování po krásách české vlasti: Po klikaté cestičce, kudy kráčel doktor Martin

Filmové putování po krásách české vlasti: Po klikaté cestičce, kudy kráčel doktor Martin
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na železniční zastávce Velké Karlovice začíná příběh jedné oblíbené seriálové postavy. Z vlaku, který právě přijel, vystoupil Martin Elinger, velká lékařská kapacita. Doktor, který byl donucený přerušit kariéru, se vrátil do míst, kde měl své kořeny.

V českém zpracování tohoto seriálu natočeného se zahraniční licencí se diváci potkávají s Miroslavem Donutilem, který se do role věčně naštvaného místního doktora vžil tak dokonale, že to budilo dojem, že roli dostal napsanou na míru. Vedle příběhu ze života vesnického doktora je seriál přívětivý i prostředím, kde byl natočený. Kromě krásné roubenky, kde doktor Martin ordinuje, je malebný i celý seriálový Protějov, pro který si filmaři vybrali právě Velké Karlovice.

fara Velké Karlovice
fara Velké Karlovice | Zdroj: Palickap / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Když se vydal Martin Elinger do svého nového působiště, prošel kolem dřevěného valašského kostela Panny Marie Sněžné, který se nachází jen několik desítek metrů od vlakové zastávky. Kostel se v seriálu také objevil. Tato unikátní stavba byla postavena místními obyvateli v roce 1754. Kostel je opravdu celodřevěný, s pestrou výzdobou od lidových umělců. Některé věci v inventáři kostela pochází z darů farníků.

Filmaři museli během natáčení improvizovat. Když seriálové postavy vstupují do dřevěného kostela, kouzlem střihu se ocitají v interiéru kostela sv. Anny, který se nachází ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

V nedaleké faře měl potom Martin Elinger svou ordinaci. Roubenka pochází ze stejného období jako kostel.

Protějovská seriálová lékárna, kam za mírně roztržitou lékárnicí (Milena Steinmasslová) přicházeli obyvatelé Protějova a občas i doktor Martin, se nacházela v místním infocentru zbudovaném ve starém fojtství. Během natáčení se infocentrum proměnilo na lékárnu asi 6x, což bylo kvůli stěhování vybavení interiéru náročné. Nakonec se z toho už stala rutina.

Informační centrum sousedí s budovou místního muzea. Tam našel útočiště strážmistr Topinka, který diváky natolik zaujal, že si vysloužil vlastní seriál.

Velké Karlovice jsou rozlohou největší obcí Zlínského kraje. I v seriálu bylo v Protějově stále rušno. V seriálu si zahrála řada místních obyvatel jako kompars. Zahráli si zákazníky u stánku, návštěvníky restaurace nebo protějovské obyvatele během různých akcí.

v seriálu si zahrál i místní kostel
v seriálu si zahrál i místní kostel | Zdroj: Palickap / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

Místní byli zvědaví, jak takové natáčení probíhá, ale brzy zjistili, že to není velká legrace a hlavní náplní dne je čekání, než se daná scéna natočí.

Velké Karlovice jsou oblíbenou turistickou destinací a tříletá přítomnost filmového štábu dvou seriálů ještě zájem turistů zvýšila. Dokonce se na místo, kde ordinoval doktor Elinger jezdí dívat i ze Slovenska, kde se seriál vysílal. Na návštěvníky čeká v okolí dvoutisícové vesnice malebná příroda s kilometry turistických stezek a cyklotras. Kromě Velkých Karlovic a Rožnova pod Radhoštěm se natáčelo i ve Vsetínské nemocnici a na horské chatě v Javorníkách.

Zdroje článku: