Filmové putování po krásách české vlasti: Na Sychrově se střídá jeden filmový štáb za druhým

Filmové putování po krásách české vlasti: Na Sychrově se střídá jeden filmový štáb za druhým
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Známá historie tohoto impozantního místa sahá až do 15. století, kdy se na místě nacházela tvrz. Malý barokní zámek z něj udělala rytířská rodina Lamottů z Frintroppu. Ta nejspíš místo dostala za služby v třicetileté válce, kdy rakouský císař rozdával majetek zkonfiskovaný české šlechtě.

V roce 1740 zámek koupil František z Valdštejna, který ho využíval k ubytování poddaných a jako hospodářské budovy. Teprve v roce 1820 nastalo období největší slávy zámku. Majitelem Sychrova a svijanského panství se stal Karel Alain Gabriel Rohan. Rod Rohanů si sídlo udržel celých 125 let. Stopu zde zanechal řezbář Petr Bušek, známí sochaři a kováři. Další z rodu, Kamil Rohan, založil anglický park, kterým se později inspirovali majitelé Konopiště.

Po válce byl zámek zkonfiskován státem. Měl štěstí, že se z něj nestal sklad zemědělských hnojiv a byl zpřístupněný veřejnosti. Vznikl zde také Památník Antonína Dvořáka. Filmaři si sídlo oblíbili už v té době.

Filmaři na Sychrově

Ze starší české tvorby se na Sychrově z části natáčel třeba film Já, spravedlnost s Karlem Högerem a Angelikou Domröse, a to v roce 1967.

V roce 1970 zde vznikal slavný film Radúz a Mahulena. Melodramatická pohádka svedla dohromady mladičkou Magdu Vašáryovou a Jana Třísku. Krásný pár představoval prince a princeznu ze znepřátelených království, kteří museli zvládnout strastiplnou pouť a překonat nejrůznější nástrahy, protivenství, čáry a kouzla.

Přestože je známá pohádka Zlatovláska spojená hlavně s Červenou Lhotou, filmaři v roce 1973 zavítali i na Sychrov.

V dalších letech zde vznikaly záběry k filmům a pohádkám Kočičí princ, Záhada Zlatého servisu, Sedm Hladových a Strašidlo cantervillské.

V roce 1993 zde vznikala pohádka Nesmrtelná teta, kterou si můžeme připomenout už 6. července v podvečer na ČT1.

Scénárista a režisér Zdeněk Zelenka psal roli Závisti přímo pro Jiřinu Bohdalovou. Ta mu volala zrovna v době, kdy mu hořel termín na scénář a neměl vůbec žádný nápad. Bohdalová mu v žertu řekla, že když v tom nebude hrát, tak to nebude stát za nic. Zelenka se rozhodl, že jí udělá radost. Inspiroval se pohádkou Karla Jaromíra Erbena Rozum a štěstí.

Fotogalerie

Kromě Sychrova kamery zavítaly tenkrát na zámek Vranov nad Dyjí, na Kopicův statek v Českém Ráji, do skanzenu Kouřim a na zámek Horšovský Týn.

Zámek Sychrov se objevil i v Tmavomodrém světě, Nejkrásnější hádance, ale i ve vážném dramatu Rašín a naposledy se zde v roce 2023 točila vánoční pohádka Klíč svatého Petra.

V roce 1984 se zámek Sychrov objevil v televizním projektu Dva z jednoho města a v jedné z epizod seriálu Dobrodružství kriminalistiky. To bylo v roce 1989.

Sychrov si k natáčení vybral zahraniční štáb v roce 1996, kdy se zde točil film Kosmetička a zvíře s okouzlující Fran Drescher, kterou známe především jako Fran ze seriálu Chůva k pohledání.

Z dalších titulů ze zahraniční produkce, kde můžete Sychrov vidět, lze zmínit Panství, Der Wixxer, The Ultimate Teenager, Zakázaná říše, Na západní frontě klid (2021).

Rozsáhlé natáčení se zde konalo v letech 2013 a 2015 pro seriál Tři mušketýři. Kromě toho se zde natáčela i celá řada dokumentů.

Zdroje článku: