Filmové putování po krásách české vlasti: Lednice patří k historickým klenotům. Kromě zámku nabízí park a unikátní skleník

Filmové putování po krásách české vlasti: Lednice patří k historickým klenotům. Kromě zámku nabízí park a unikátní skleník
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je jasné, že ani tuto historickou památku filmaři nepřehlíží. Věří, že se jim nemalé peníze investované do natáčení vrátí. Romantické zámecké prostředí, které je zasazeno do krajiny, která láká hlavně na pěší výlety a oblíbenou cykloturistiku, je ideální k návštěvě během letní rodinné dovolené.

O zámku a okolí

Na místě, kde se dnes nachází impozantní novogotický zámek, stála původně gotická tvrz s dvorcem. První dochovaný záznam o této stavbě je z roku 1222. Ve třináctém století už je místo spojeno s Lichtenštejny, kteří zřejmě v šestnáctém století zbořili středověkou tvrz a postavili renesanční zámek. I ten byl kvůli modernizaci zbořen v dalším století a vzniklo zde barokní sídlo s rozlehlou a architektonicky detailně vypracovanou zahradou. Za zmínku stojí i jízdárna. Dnešní podoba zámku inspirovaná anglickou gotikou je datovaná do let 1846 až 1858. Od roku 1945 je zámek v majetku státu. Stavbu obklopuje jeden z největších evropských parků s palmovým skleníkem, benátskou kašnou, římským akvaduktem, čínským pavilonem, zříceninou Janova hradu nebo minaretem, který s výškou 60 metrů patří mezi ty nejvyšší v Evropě.

Jednou z největších událostí bylo natáčení filmu Dobrodruzi z roku 2017. Filmaři z Hong Kongu a z Číny si české lokace nevybírají moc často. Právě jim se zalíbil zdejší skleník, kde se natáčel dobrodružný film s francouzskou hvězdou Jeanem Renem a s čínskou megastar Andym Lauem.

Z dalších titulů můžeme připomenout novější pohádku Sůl nad zlato, natočenou v roce 1982 ve spolupráci s německými filmaři. Bohužel je u nás tato trošku méně poetická verze pohádky hodně opomíjená, ale krásná Libuše Šafránková nemůže nikoho nechat na pochybách, že by si trochu temnější příběh diváci neužili.

Ve stejný rok se v Lednici a okolí natáčel pod taktovkou Hynka Bočana film Vinobraní s úžasným Josefem Kemrem. I tento film by si určitě zasloužil na obrazovkách větší prostor.

V roce 1986 Lednici navštívil Juraj Herz s koprodukčním snímkem Přezůvky štěstí. Je jasné, že od tohoto režiséra velkou poetiku nikdo čekat nemůže.

Za dva roky po něm se objevil na zámku Juraj Jakubisko, když točil Tetu, a znovu se na místo vrátil se svým životním dílem, filmem Bathory (2008).

Na zdejším zámku natáčel pro Němce i slovenský režisér Stanislav Párnický jednu z pohádek, která vznikla podle předlohy bratří Grimmů. Šípková Růženka z roku 1990 české diváky moc nenadchla, protože ani tentokrát se diváci nedočkali své porce romantiky. Režisér se do Lednice vrátil se slovenskou pohádkou Zázračný nos v roce 2016.

Lednici objevili i tvůrci jednoho z nejoblíbenějších seriálů konce minulého století. Lednice se tak objevila v epizodě Černá ruka v Četnických humoreskách.

Zámek se objevil také v italské pohádkové sérii o princezně Fantagiró a točila zde i americká hvězda Hilary Swank, a to historické drama Aféra s náhrdelníkem.

Zdroje článku: