Filmové putování po krásách české vlasti: Hrádek u Nechanic je dalším z historických pokladů, který mají filmaři v oblibě

Filmové putování po krásách české vlasti: Hrádek u Nechanic je dalším z historických pokladů, který mají filmaři v oblibě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to až k neuvěření, kolikrát se toto bývalé sídlo šlechtického rodu Harrachů dostalo do hledáčku filmařů, kteří ocenili jeho rozlehlé komnaty, tajuplné sklepení nebo pověstnou Hodinovou věž. Návštěvníci sem chodí už od roku 1953, kdy byl zpřístupněn veřejnosti, a od roku 2001 je Národní kulturní památkou.

Princ a Večernice

Oblíbená pohádka byla ohledně míst, kam zavítali filmaři s kamerou, opravdu hodně zajímavá a dnes by asi bylo trochu obtížné a finančně náročné jednu pohádku natáčet na tolika místech. V roce 1978 to pro režiséra Václava Vorlíčka nebyl problém.

Hrádek u Nechanic ve východních Čechách posloužil jako sídlo krásné Večernice (Libuše Šafránková). Asi nejznámější je záběr, kdy Večernice stojí v zahradě a zámek je v pozadí. V této pohádce měl Hrádek u Nechanic pouze „vedlejší roli“ a filmaři mnohem více využili zámek Ploskovice, který je poblíž Litoměřic v severních Čechách. Zlý Mrakomor bydlel ve zřícenině hradu Krakovec u Rakovníka ve Středočeském kraji. Natáčelo se také v Českém ráji, ve Skalním městě v Adršpachu, v okolí Mostu a na Kopicově statku v Českém ráji.

Elixír a Halíbela 

V roce 2001 se na zámek vydal Dušan Klein se svým pohádkovým příběhem podle scénáře Markéty Zinnerové. S hvězdným obsazením s Libuší Šafránkovou, Josefem Abrhámem, Jiřím Strachem, Andreou Elsnerovou, Matějem Hádkem a Naďou Konvalinkou využil nejen interiéru zámku, ale točilo se i na nádvoří a v zámeckém parku. Zámek je velice snadno identifikovatelný v mnoha záběrech, pouze neměl tak výrazně cihlovou barvu, jakou má v současnosti.

Fišpánská jablíčka

Dušan Klein se na zámek vrátil s kamerou ještě v roce 2008 a s ním i Libuše Šafránková a Josef Abrhám.

Pohádka vypráví o dvou bratrech, kteří se vydají do světa vykonat hrdinský skutek, ale nakonec na ně největší zkouška čeká doma. Kromě Hrádku u Nechanic se natáčelo i na Sychrově.

Anička s lískovými oříšky

Zámek se zalíbil i režisérovi modernější pohádky Aleši V. Horalovi, který se sem vydal natočit část příběhu podle pohádky Jana Vladislava v roce 1993. Bohužel se příliš často pohádkový příběh s Lindou Rybovou, Klárou Jelínkovou a Janem Čenským v televizi neobjevuje. Natáčelo se také na hradech Kost, Sloup a Valdštejn.

Zajímavá historická stavba posloužila i dalším tvůrcům k natočení děl jiných žánrů. Zámek můžete vidět třeba ve filmech a seriálech Atentát, Hotel pro cizince, Kulhavý ďábel, Jana Eyrová, Náhrdelník, Dobrodružství kriminalistiky, Mandragora, Panství, Tmavomodrý svět, Andělská tvář, Kronika mladého Indiana Jonese.

Naposled se na Hrádku natáčela povedená vánoční pohádka Krakonošovo tajemství v režii Petera Bebjaka. Po zámku se procházel třeba Jakub Prachař nebo Dominika Morávková-Zeleníková. Natáčelo se například v zámecké jídelně nebo v knihovně.

Zdroje článku: