Filmové putování po krásách české vlasti: Hrad Švihov hostil nejen Popelku

Filmové putování po krásách české vlasti: Hrad Švihov hostil nejen Popelku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádka Tři oříšky pro Popelku však zůstává nejslavnějším filmovým dílem, v němž se hrad Švihov a jeho okolí vyskytuje. A scén tam mohlo být ještě mnohem víc, ale filmaři museli část natáčení přesunout k Železné Rudě, protože marně čekali na sníh.

Po návratu k vodnímu hradu Švihov se točilo například u rybníka v Mezihoří nedaleko hradu. Tam promrzlá Popelka máchala prádlo a nakonec se tam vykoupala i macecha s Dorou, když spadly do vody i se sáněmi. Mezi Mezihořím a hradem byl sad, kde se proháněl Jurášek i pes Tajtrlík. Byla tam také skrýš Popelky, kde měla Rozárku a kde pobývala, když už to doma nemohla vydržet. Bohužel, dnes sad není udržovaný a Popelčina skrýš už je dávno pryč.

Macešin statek se nacházel přímo na Švihově. Na hradním nádvoří se točila úvodní scéna pohádky. Dvoru dominuje velký holubník, který postavili šikovní kulisáci. Pro účely filmování vznikla i dřevěná pavlač se schody, která dodala jinak nevlídnému prostředí trochu útulnosti. Přestože okna vedla do prázdna, hrad tak dostal podobu skutečně obydleného sídla. Z pavlače měla macecha přehled, co se děje všude kolem, a mohla své poddané komandovat.

Královský pár, který se zastavil cestou na své sídlo na macešině statku, trochu filmařům zkomplikoval natáčení. Hradní brána byla moc úzká a celý královský průvod by tam neprojel. Kvůli natáčení tak musela být mezi skutečnou bránou a nejbližší baštou postavena falešná brána s jednou zdí, kde se příjezd veličenstva v doprovodu 30 jezdců a koní nakonec natočil.

Na Švihově vznikla i dojemná scéna, kdy na nádvoří plné herců a komparzistů přijíždí Popelka na koni ve svatebních šatech vstříc svému princi.

Další natáčení

Filmaři na Švihov zavítali v roce 2007 natáčet několik scén do pohádky Tři životy v režii Jiřího Stracha, který na hrad umístil sídlo zlého poručíka.

V roce 2009 se na Švihově před kamerami vařilo. Místo si vybrali oblíbení kuchtíci pro svůj pořad Kluci v akci.

Herci v dobových kostýmech se na hradě objevili i v roce 2011, kdy se na místě točil v rakousko-německé produkci historický film Pomsta hříšnice.

Další rok se na hradě točily některé scény pro seriál Borgia a zavítal sem i český štáb, který točil hraný dokument Jagellonci.

K podařeným projektům, které se z části natáčeli na hradě a v jeho okolí, patři i britský seriál Tři mušketýři. V roce 2013 se zahraniční filmaři objevili kvůli filmování v mnoha českých lokacích. Kromě Švihova se mušketýři objevili třeba na zámku v Ploskovicích nebo na hradech Točník a Křivoklát.

Jeden z nejdražších historických českých filmů točených pro televizi byl Jan Hus s Matějem Hádkem. Na ničem se nešetřilo a točilo se pouze ve skutečných stavbách. Jednou z 18 vybraných lokací byl i hrad Švihov.

Naposled se historické sídlo otevřelo pro potřeby natáčení pohádky Korunní princ v roce 2015. Kromě Křivoklátu, Kokořína a Točníku se v pohádkovém příběhu Karla Janáka objevil i Švihov.

Zdroje článku: