Na slibovaný 4. díl filmového Star Treku si ještě nejspíš pár let počkáme, ale tři natočené tituly přistanou na obrazovce

Na slibovaný 4. díl filmového Star Treku si ještě nejspíš pár let počkáme, ale tři natočené tituly přistanou na obrazovce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O novém filmu už se mluví pár let. Přestože nově natočené vesmírné dobrodružství mělo třikrát u diváků úspěch, nějak nikdo se čtyřkou nespěchá. Studio Paramount Pictures údajně oznámilo, že by pokračování mělo být opět v obsazení s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe Saldanou, ale ani herci o tom nevěděli.

Nový film by ale neměl navázat na děj třetího filmu, ale měl by skočit někam do minulosti, a to ještě před první film z roku 2009. Prequely jsou prostě dnes v módě. Tímto krokem by se celá franšíza mohla zajímavě rozšířit. Nicméně i nadále není úplně pohřbený nový projekt, který by navázal na třetí film a přinesl finální dobrodružství celé vesmírné ságy.

TV Prima MAX nám během září nadělí tři velká dobrodružství pěkně pohromadě:

Star Trek (2009) – 11. září

Star Trek: Do temnoty (2013) – 18. září

Star Trek: Do neznáma (2016) – 25. září

Star Trek

James Kirk se narodil v den, kdy byla napadena hvězdná loď jeho otce. Od té doby vyrůstal jako poloviční sirotek. Nebyl zrovna vzorné dítě, ale přesto se dostal ke hvězdné flotile. Jako kadet se ocitá na palubě USS Enterprise pod velením kapitána Pikea. Potkává zde prvního důstojníka Spocka, který je mu na první pohled nesympatický. Jejich antipatie jsou vzájemné. Enterprise přijímá tísňové volání z planety Vulcan a vyjíždí na pomoc, ačkoliv posádku tvoří kadeti. Jsou totiž nejblíže. Kirk si ale uvědomí, že okolnosti jsou stejné jako v ten den, kdy zmizel jeho otec, a že letí do pasti. A dechberoucí podívaná začíná…

Představitel hlavní role, Chris Pine (Kirk), měl vždy ke Star Treku blízko. Jeho otec, herec Robert Pine, se objevil jak ve třetí sezóně Star Trek: Voyager (1995–2001), tak v první sezóně Star Trek: Enterprise (2001–2005).

Jedná se o jedenáctý film z prostředí Star Treku, jehož příběh se však chronologicky řadí ještě před první, dnes již klasický seriál Star Trek (1966–1969).

Star Trek získal nadprůměrné hodnocení od kritiků. Na filmovém serveru Rotten Tomatoes byl jeho rating 95 % a stal se filmem s osmým nejvyšším hrubým výdělkem v roce 2009. Zároveň se stal nejúspěšnějším a nejvýdělečnějším filmem v historii Star Treku.

Star Trek: Do temnoty

Fotogalerie

Posádka Enterprise je povolána domů. Nalézá zde však zdemolovanou flotilu i hodnoty, které flotila hájí. Náš svět je v krizi a za veškerý teror může nezastavitelná síla, která vzešla z vlastních řad. Kapitána Kirka se události osobně dotknou a nehodlá je nechat bez odezvy. Vydává se do válečné zóny, aby polapil člověka, který má sílu zbraně hromadného ničení. Naši hrdinové jsou vehnáni do epické šachové partie, která se hraje na život a na smrt. Láska projde zkouškou, přátelství budou roztrhána na kusy. Pokud má Kirk zachránit jedinou rodinu, která mu ještě zbývá, neobejde se to bez obětí. Tou rodinou je Kirkova posádka.

Ve scéně, kdy Khan (Benedict Cumberbatch) padá k zemi s lodí směrem k velitelství hvězdné pěchoty, srazí při pádu ze skály i pevnost Alcatraz.

Enterprise je dlouhá 725 metrů a vysoká 190 metrů. Trup lodi zvaný talíř má průměr 340 metrů. Ukrývá můstek, ubikace pro 1100 lidí, nemocnici, IT oddělení a laboratoře.
Benedict Cumberbatch byl do role Khana doporučen J. J. Abramsovi jeho producentským kolegou Stevenem Spielbergem, který s hercem spolupracoval na filmu Válečný kůň (2011).

Khanova posádka z Bottany Bay má 72 členů. Tolik jich bylo na Khanově lodi i v původním seriálu v epizodě „Vesmírné sémě“, pokud tedy počítáme živé osoby. V původním seriálu jich před nalezením 5 zemřelo v důsledku selhání kryogenických jednotek.

Vůbec poprvé se Star Trek natáčel mimo území Spojených států. Na Islandu se filmovaly speciální efekty filmu.

Podle J. J. Abramse byl koncept alternativní reality a cestování v čase dobře promyšleným trikem, jak přijít s úplně novými nebo změněnými příběhy. Sám myšlenku doplnil slovy:

Ten nápad, že se teď nacházíme na nové časové ose, nám umožňuje vzít jakékoliv ingredience z předchozích projektů, nebo přijít s úplně novými a z nich tvořit nové příběhy.

Star Trek: Do neznáma

Fotogalerie

USS Enterprise je právě uprostřed své pětileté mise, když je při zastávce na hvězdné základně Yorktown na okraji prostoru Federace zničena nezastavitelnou vlnou neznámých mimozemšťanů. Posádka, uvězněná na neznámé planetě bez zjevných zdrojů k záchraně, je nucena pustit se do boje s nelítostným nepřítelem, který nesnáší Federaci a všechno, co k ní patří. Pouze vzpurný mimozemský válečník jim může pomoci znovu se sjednotit a opustit planetu, aby zastavili smrtící hrozbu, která by mohla být začátkem galaktické války.

Film získal Saturn Award za nejlepší masky. Ve stejné kategorii byl nominován i na Oscara.

Režisér Justin Lin je nejmladším režisérem, který kdy režíroval film Star Trek.

Film se odehrává dva a půl roku po ději filmu Star Trek: Do temnoty.

Při destrukci USS Enterprise přikáže kapitán členům posádky na můstku, aby opustili loď. Ti využijí tzv. Kelvinovy moduly. Jedná se o odkaz na hvězdnou loď USS Kelvin z filmu Star Trek (2009), kde Kirkův otec George Kirk (Chris Hemsworth) zahynul, protože tam nebyly únikové moduly.

Vesmírná stanice Yorktown je odkazem na původní nápad spisovatele Gena Roddenberryho pro jméno vesmírné lodi ve Star Treku. Ta neměla být původně Enterprise, ale USS Yorktown.

Když kapitán James Kirk (Chris Pine) na začátku filmu provádí záznam do deníku, zmíní, že jsou ve vesmíru již 966 dní z pětileté mise. Číslo 966 je odkazem na září roku 1966 (9-66), kdy se v tomto měsíci vysílala epizoda „The Man Trap“ seriálu Star Trek (od r. 1966) a postava kapitána Jamese Kirka v ní debutovala.

Na konci filmu je monokl kapitána Kirka opravdový. Je to následek natáčení bojových scén.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text