Film Pochoduj nebo zemři: Terence Hill v jedné z hlavních rolí předvedl, že umí i něco jiného než jíst fazole

Film Pochoduj nebo zemři: Terence Hill v jedné z hlavních rolí předvedl, že umí i něco jiného než jíst fazole
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V ambiciózním, pečlivě natočeném dobrodružném filmu režiséra Dicka Richardse z roku 1977 hraje Gene Hackman, který se ujal hlavní role problémového veterána americké francouzské cizinecké legie, majora Williama Fostera. Společnost mu dělají krásná Catherine Deneuve, Terence Hill a Max von Sydow.

Producent Lew Grade dokázal do poměrně nenápadného snímku sehnat výtečné herecké obsazení, které vytvořilo skupinu lidí, která se ocitne po skončení první světové války v ohrožení a musí se postavit rozzuřeným arabským kmenům.  

Francouzská cizinecká legie byla námětem bezpočtu filmů, realistických, romantických, někdy dokonce veselých. Tento film má od každého trochu. Odehrává se na konci 1. světové války a sleduje kontingent legionářů pod velením majora Williama Fostera (Gene Hackman), Američana vyhozeného z West Pointu, který cestuje do Maroka, aby působil jako eskorta pro archeologickou expedici vedenou kurátorem Françoisem Marneaum (Max von Sydow).

Velitel vojenského výcviku Foster přijímá čerstvé rekruty. Mezi dobrovolníky, chtě nechtě, patří Marco Segrain (Terence Hill), okouzlující zloděj šperků, jenž prchá před zatčením po tříletém řádění na Riviéře. Marko se spřátelí s dalšími třemi rekruty. Ruský obr Ivan (Jack O'Halloran) byl dříve členem elitní tělesné stráže sesazené ruské císařské rodiny. Gilbert Francis (André Penvern) je talentovaný hudebník, který postrádá fyzické vlastnosti potřebné pro vojáka. Fredrick Hastings (Paul Sherman) je romantický mladý anglický aristokrat, který touží po dobrodružství.

Čtyři přátelé jsou brzy rozčarováni drsnou realitou života v legii, včetně těžké fyzické práce, malého množství jídla a vody a spalujícího vedra. Během cesty do Maroka vypukne mezi muži boj kvůli urážce na cti velitele Fostera. Foster neváhá své muže tvrdě potrestat, zvláště Marca, i když dbá na to, aby nikdy nezašel příliš daleko a jeho muži zůstali v dobré kondici pro výzvy, které musí zvládnout. Během cesty Marco okouzlí půvabnou Madame Picard (Catherine Deneuve).

Kromě každodenního boje s pouští a s nepřátelskými domorodci je tak ve vzduchu i úplně jiné napětí. Každá postava má důvod, proč jedná tak, jak jedná, takže film v podstatě není o střetu dobrých a zlých, ale o jiném pohledu na věc.

Zajímavosti

Během natáčení začal mít herec Gene Hackman velké bolesti zad. Jeho pojišťovna mu odmítala povolit další natáčení v Maroku, neboť hrozilo trvalé poškození Hackmanových zad. Filmaři se s pojišťovnou nakonec dohodli na kompromisu, práce pokračovaly v USA. Jenže barva písku v americké Nevadě je jiná než v marockém Agadiru. A tak muselo několik velkých dopravních letadel přepravit mnoho tun písku z Maroka do USA, aby bylo možné zamaskovat původní barvu pouště v Nevadě.

Přestože byl v té době Gene Hackman držitelem ocenění Oscar, nejvíce pochvaly si za svůj herecký výkon vysloužil Terence Hill, který byl podle diváků úchvatný, elegantní, neodolatelný a nanejvýš sympatický.

Ve vysílání na  ČT2 15.06.2024 20:00.

Zdroje článku: