Film Motýlek z roku 1973 patří u českých diváků stále mezi stovku nejlepších filmů

Film Motýlek z roku 1973 patří u českých diváků stále mezi stovku nejlepších filmů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film je adaptací románu Papillon Henriho Charrièra z roku 1969, který jeho autor prezentoval jako autobiografický. V průběhu let však vyšlo najevo, že spisovatel si vypůjčil cizí příběhy. Jeho hlavní postavy ztvárnili herci Steve McQueen v roli Papillona a Dustin Hoffman v roli Louise Delgy.

Steve McQueen se představil jako nepoddajný vězeň Motýlek se svérázným tetováním a Dustin Hoffman jako slabší, intelektuálně založený padělatel peněz Louis Dega. Oba vytvořili role v nezapomenutelném filmu režiséra Franklina J. Schaffnera.

Filmy z vězeňského prostředí mají u diváků velice dobrý ohlas a Motýlek není výjimkou. Vypráví příběh mužů, kteří jsou za své zločiny odsouzeni na doživotí a deportováni do nechvalně proslulé věznice na Ďábelských ostrovech, kde si odpykávali trest nejhorší zločinci. Tamní podmínky byly nelidské, režim tvrdý a naděje na únik prakticky neexistovala.

Po svém příjezdu všichni trestanci uslyší od ředitele vězeňského tábora oznámení:

 Ode dneška patříte trestní správě Francouzské Guayany. Odsouzenci na osm a více let zůstanou po odpykání trestu v Guayaně na práci jako kolonisté po dobu původního rozsudku. Národ vás odepsal. Francie vás vyvrhla.

To není zrovna růžová vyhlídka do budoucnosti. Když se v pracovním táboře Motýlek spřátelí s vězněm Degou, myšlenka na útěk je to jediné, co ho udržuje při životě. Po jeho prvním neúspěšném útěku se po čase pokusí uprchnout z tábora společně, ale jak zjistí, dobrý plán nestačí.

Film a kniha

Film si oproti knize bere za cíl vytvořit zápletku ještě trochu komplikovanější. Když Henri Charrière řekl, že se v roce 1933 nalodil do Guyany, bylo mu 27 let (na rozdíl od Steva McQueena, kterému bylo 43, když film natočil). Pokud jde o Louise Delgu, měl 43 let, čemuž se šestatřicetiletý Dustin Hoffman přiblížil.

Ve filmu je Charrière přidělen na práci v lese, kde jsou vězni po několika měsících fyzicky vyřízení. V knize byl přidělen do koloniální nemocnice André-Bouron jako asistent zdravotní sestry, kde pracoval s trestanci zotavenými po pokusech o útěk, což mu umožnilo vyslechnout si jejich zkušenosti.

Konec filmu se také značně liší od knihy. V době vydařeného útěku bylo Charrièrovi 37 let. Ve filmu však vypadá mnohem starší.

Ze zákulisí

Jean-Paul Belmondo a Warren Beatty byli prvními herci, kteří byli zvažováni pro titulní roli, když měla být režie svěřena Romanu Polanskimu. Potom měl Richard Brooks režírovat film s J. P. Belmondem a Alainem Delonem, ale tato dvojice herců byla podle producenta Roberta Dorfmanna příliš drahá.

Motýlek se natáčel na různých místech ve Španělsku a na Jamajce. Městské scény na začátku filmu byly natočeny v Hondarribii ve Španělsku. Scény z trestanecké kolonie St-Laurent-du-Maroni byly natočeny ve Falmouthu na Jamajce.

Většinu francouzských vězňů na ostrově ztvárnili německo-jamajští komparsisté. Slavná scéna Steva McQueena se skokem z útesu ve vyvrcholení filmu se odehrála na útesech na Maui na Havaji. McQueen trval na tom, že skákání z útesu provede sám. Později řekl, že to byl „jeden z nejvíce vzrušujících zážitků jeho života“.

Zdroje článku: