Film Krvavá laguna: Inspirací pro snímek se stal skutečný příběh o smrti a strachu

Film Krvavá laguna: Inspirací pro snímek se stal skutečný příběh o smrti a strachu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Krvavá laguna je jedním ze vzácných případů filmů, kdy fráze „podle skutečných událostí“ není pouze prázdným reklamním lákadlem. Zatímco snímek Krvavá laguna měl svou premiéru v roce 2007, události, o nichž vypráví, proběhly o několik let dříve

Došlo k nim poblíž řeky Finniss v Severním teritoriu Austrálie v roce 2004. Dvojice teenagerů byla po zabití jejich kamaráda krokodýlem nucena zůstat 22 hodin na stromě doufajíc v záchranu. Ačkoli se skutečnost s filmovým dílem v mnoha ohledech rozcházejí, oba příběhy poměrně věrně zachycují nevyzpytatelnost a nepředvídatelnost australské divočiny.

Výlet na čtyřkolkách skončil útokem krokodýla

Trojice mladistvých – devatenáctiletí Shaun Blowers a Ashley McGoughová a dvaadvacetiletý Brett Mann – se onoho osudného dne vydali na výlet na čtyřkolkách po okolí opuštěného cínového dolu u řeky Finniss, jižně od hlavního města Severního teritoria Darwinu. Při jízdě bahnitým terénem se zašpinili, a rozhodli se tak prádlo i stroje očistit přímo v řece. Během praní však Mann ztratil rovnováhu a spadl do proudu rozvodněného nedávnými dešti. Blowers i McGoughová reagovali pohotově a vrhli se do vody za ním. Zachránit se jej však nepodařilo.

Během akce se ze zakalené vody vynořil asi čtyřmetrový krokodýl, který Bretta chytil do tlamy za rameno a stáhl jej pod vodu. Tato útočná taktika je u místních krokodýlů mořských poměrně běžná a slouží k tomu, aby se oběť utopila. Shaun a Ashley mezitím bojovali o vlastní život. Naštěstí se jim ale podařilo doplavat k nejbližšímu stromu a vyšplhat na něj. Odtud pak pozorovali hrůzostrašnou podívanou.

Lovec se přišel pochlubit svou kořistí

„Rozhlíželi jsme se po Brettovi, nic jsme neslyšeli, žádný křik, žádné šplouchání ani nic jiného,“ vypověděl později Blowers. Po několika minutách na stromě se však krokodýl objevil znovu. Tentokrát měl v tlamě nehybné Mannovo tělo. Zvíře jako by chtělo Shaunovi a Ashley ukázal svůj úlovek. Poté se predátor vzdálil a vrátil se až později, nespustil však zrak ze stromu, na němž hledali Blowers a McGoughová bezpečí.

Krokodýl číhal v blízkosti přeživších až do rána. Policii se podařilo objevit čtyřkolky ještě večer, teenagery však zachránili až ráno. Kvůli extrémním podmínkám byl do akce zapojen i vrtulník. Mluvčí místní policie k incidentu uvedl, že muselo být náročné na stromě přežít, jelikož pod rouškou tmy bylo obtížné sledovat hladinu vody. Kdyby náhodou stoupla, mohli by se Shaun a Ashley dostat na dosah predátora. K tomu ale naštěstí nakonec nedošlo.

Austrálie je rájem pro scénáristy hororů

Jelikož nebylo jasné, zda-li Brett Mann útoku krokodýla bezprostředně podlehl, pokračovala policie v pátrání po něm. Kvůli nepřízní počasí však nemohlo probíhat příliš dlouho, a nakonec bylo s neúspěšným závěrem odvoláno. V kombinaci s rozvodněnou řekou v období dešťů v Severním teritoriu, kdy je zvýšen výskyt krokodýlů mořských ve zdejších vodách, bylo prakticky nemožné najít onoho zabijáka.

Ačkoliv je příběh inspirující snímek Krvavá laguna děsivý především kvůli vyprávění přeživších, k útokům krokodýla na člověka dochází na území Austrálie poměrně často. Samotná řeka Finniss se pak proslavila jako domov nechvalně proslulého krokodýla Sweetheart, který v polovině 70. let napadl několik rybářských lodí. Jeho kostra je nyní uložena v muzeu v Darwinu, a je tak připomínkou toho, jak umí být tento kontinent surový a brutální.