Film Jedna noc: Trochu syrová sonda do lidských duší, která nenašla u každého pochopení

Film Jedna noc: Trochu syrová sonda do lidských duší, která nenašla u každého pochopení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Co člověk udělá pro lásku? Otázka pro Adama a Elišku. Ještě přede dvěma lety se zdálo, že tihle dva dokážou všechno. On byl úspěšný rockový kytarista. Ona sice jen kadeřnice, ale především jeho múza. Jenže stačilo jednou hloupé rozhodnutí a všechno to bylo pryč.

Adam (Adam Ernest) je mladý a úspěšný hudebník, který jednoho večera odjede z koncertu své kapely v doprovodu svůdné fanynky, přestože na něj doma čeká těhotná manželka Eliška (Vanda Chaloupková). Adam se cítí jako king a vůbec neřeší, že je opilý. Během cesty se vybourá a děvče na sedadle spolujezdce nehodu nepřežije. A tak Adamovi začíná úplně jiný život.

Film je zasazený do doby, kdy se Adam vrací z vězení domů, kde na něj čeká věrná přítelkyně s jejich potomkem. Eliška žije v hodně skromném podnájmu a je těžké si představit, co vlastně od soužití s otcem svého ročního dítěte čeká.

Hudební kariéru Adama odvál čas, kapela už o něm nechce ani slyšet. Negativní reklamu nepotřebuje. Z mladého muže se tak pod tíhou okolností stává troska, která všechny problémy řeší alkoholem. Živí se jako kopáč a se svým příjmem nemá šanci se zbavit starých dluhů, které si na něj trpělivě počkaly. Adam tak rezignuje na život. Co vydělá, to utratí. Nemyslí na to, kde bude rodina bydlet, a co nestačí propít, nahází do automatů.

Eliška se snaží rodinu udržet nad vodou, ale s malým dítětem nemá moc dobrou perspektivu ohledně práce. Po večerech si vydělává na livechatu pro dospělé. Adam jí sice kvůli tomu vyjadřuje velké opovržení, ale sám pro rodinu neumí a možná ani nechce udělat vůbec nic. Neumí být ani otcem, ani partnerem.

Režisér David Laňka si k vyprávění příběhu vybral citlivé a nepopulární téma. Upozornil tak na skutečnost, že Elišek a Adamů žije všude kolem nás dost, jen je nevidíme, nebo nechceme vidět.

Adama nelze litovat a je zbytečné jím pohrdat, protože je mu to jedno. On je přece oběť a nikdo mu nedá šanci. Chová se tak, že je to nepochopitelné.

Ani role Elišky není postavená tak, aby ji divák miloval a soucítil s ní. Vlastně je hodně těžké jí vůbec porozumět, proč zůstává v tak toxickém vztahu, když samotné by jí rozhodně hůř nemohlo být. Je to ještě láska?

Rozhovor s Vandou Chaloupkovou o roli Elišky 

Co pro vás při tomhle natáčení bylo nejnáročnější?

Donutit se přestat plakat.

Většinu času stráveného před kamerou strávíte v poněkud odlehčeném oblečení. Není to trochu nekomfortní?

I když by se zdálo, že na filmu tohle mohlo být nejvíc nekomfortní, pro mne to byly daleko silnější momenty, které zastínily, že jsem polonahá. Ať už to byly dialogy s Adamem, nebo plačící dítě v náručí. Ve výsledku jsem na to, v čem jsem oděná, zapomněla.

Kde vlastně leží hranice toho, co je člověk pro roli a film ochotný udělat?

Na to zatím přicházím. A pozoruju to nejvíce na svém těle. Asi jak moc to pustíš dovnitř. Při tomhle natáčení jsem si musela sáhnout hodně do hloubky. Sama nevím, jak výsledek vypadá, můžu jen říct, že tenhle film jsem si pustila hodně k tělu.

Navštívila jste před začátkem natáčení sexuální livechaty pro načerpání inspirace?

Samozřejmě! A velmi mě překvapilo, za co všechno jsou lidi dnes ochotni platit. Taky jsem před natáčením navštívila přednášku o sexuální intimitě na place.

Zarazilo vás tam něco?

Asi mě zarazilo množství mladých žen, které si tě pustí domů. Na druhou stranu, taky si dnes můžeš přivydělávat tím, že ukazuješ třeba jenom nohy. Ty holky si chtějí vydělat něco málo ke studiu a například v latinské Americe, odkud často jsou, je ty finanční podmínky k něčemu takovému můžou i dovézt. Vydělávají docela slušné peníze!

Jedna noc je podle tvůrců filmem o jedné neskutečně odolné lásce, o vztahu, co drží navzdory všemu, čím vším musel projít. Čím je pro vás?

Naprosto souhlasím, že je o lásce. Eliška je ta láska. A musela jsem ji obhájit. Od začátku to pro mě byl záměr číslo jedna. Nevím, co jiného tě donutí zkusit úplně všechno.

Film se dotýká i tématu ztráty sexuální intimity. Jak se na tohle téma díváte vy osobně?

Ještě jsem to naštěstí osobně nepoznala (smích), nevím, jak odpovědět.

Co pro vás pro přijetí role v tomhle filmu bylo rozhodující?

Já na tu roli dělala konkurz, takže ta otázka by spíš měla znít: Co bylo pro Davida Laňku rozhodující? Já jsem neváhala ani minutu.

Co byste filmu popřála?

Filmu bych popřála přesah. Příběh obsahuje spoustu témat, která se dotýkají nás všech. Je třeba o tom mluvit.

Film bude ke zhlédnutí v podzimním vysílání TV Prima.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • Press kit Bontonfilm,
  • Autorský text