Film Doktor Martin: Záhada v Beskydech připomene poslední filmovou roli Jany Štěpánkové

Film Doktor Martin: Záhada v Beskydech připomene poslední filmovou roli Jany Štěpánkové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Doktor Martin si držel po celou dobu průměrnou kvalitu, ale jako celovečerní film u diváků nezabodoval. Nenabídl nic, co by diváky nalákalo do kina. Šlo opět jen o průměrnou podívanou a žádná velká záhada, která byla inzerovaná, se nekonala.

V televizi splynul se seriálem. Tentokrát svérázný doktor hlídá dítě a pátrá po původu nalezené malé kostry. Její nález vyvolá pozdvižení. A co teprve když se do řešení záhady vrhne strážmistr Topinka!

Za připomínku stojí, že svou poslední roli si ve flmu ztvárnila Jana Štěpánková, která zemřela v roce 2018, kdy měl film premiéru.

Velkou popularitu jí však přinesly úplně jiné seriály. Měla to štěstí a objevila se v Takové normální rodince a potom v proslulé Nemocnici na kraji města.

Před kamerou debutovala v roce 1952 ve Vávrově filmu Nástup. Jen v televizních projektech vytvořila přes šedesát rolí. Kromě zmíněných seriálů si ji nejspíš vybavíte i v seriálu Bambinot, Synové a dcery Jakuba Skláře, Ranč u Zelené sedmy, Náves, Ďáblova lest, Cukrárna nebo První republika. Občas se objevila i ve filmu. Z těch novějších třeba v pohádce Anděl páně nebo v komedii Účastníci zájezdu.

Jejím životem bylo hlavně divadlo. Po absolvování DAMU odešla do angažmá v Pardubicích a poté se její domovskou scénou stalo pražské Divadlo S. K. Neumana (dnes Pod Palmovkou). Právě tam se potkala opět se spolužákem ze studií, s režisérem Jaroslavem Dudkem, kterého si vzala za manžela. Narodil se jim syn Jan. Na jevišti spolu vytvořili celou řadu rolí. Jejich manželství bylo téměř bez mráčku, tedy až na období, kdy se připravoval seriál Nemocnice na kraji města. Jindy velmi zodpovědný Dudek úplně propadl kouzlu Elišky Balzerové. Nejen, že se zasadil o to, aby měla roli v seriálu, ale nechyběl ani na žádném jejím představení v divadle. Jediným štěstím bylo, že mladá herečka byla zadaná a nehodlala na tom nic měnit. Tenkrát prý byla Jana Štěpánková jen krok od rozvodu, ale nakonec jednoduše počkala, až manžela chuť na zálety přejde. S Balzerovou natáčela seriál a nikdo by nepoznal, že by ji nejraději neviděla.

V Divadle na Vinohradech spolu s manželem působili až do roku 2000, kdy režisér Jaroslav Dudek zemřel. Divadlo herečce neprodloužilo smlouvu, a tak odešla do Divadla na Jezerce a do Ungeltu.

Talent zdědila po rodičích. Už když se v roce 1934 narodila, byl její otec Zdeněk (1896–1968) uznávaným divadelním hercem na vinohradské scéně. Ve stejném souboru působila i jeho žena Elena Hálková. Po narození Jany dostal Štěpánek příležitost v Národním divadle, kam ho následovala i manželka. Manželství ale nevydrželo. Když bylo Janě 6 let, rodiče se rozvedli.

S druhou manželkou, Soňou Grossovou, měl Štěpánek syny Martina a Petra (oba herci) a dceru Kristýnu (režisérka). Nový vztah měla i Elena Hálková, ale obě rodiny spolu dobře vycházeli.

Jana Štěpánková obdivovala své rodiče za to, jak se dokázali ozvat proti režimu, přestože za to samozřejmě následoval trest. Zdeněk Štěpánek nesměl po válce hrát kvůli nařčení z kolaborace a matku čekal zákaz, když o Únoru prohlásila, že to byl puč. Nakonec i jeden z nevlastních bratrů, Martin Štěpánek, vyjádřil nesouhlas s režimem dost jasně, když v roce 1981 s manželkou a dětmi emigroval do Rakouska.

Film Doktor Martin: Záhada v Beskydech uvede ČT 30. srpna večer.

Zdroje článku:
  • Reflex Roč. 30, č. 1 (03.01.2019) Veronika Bednářová,
  • Právo Roč. 28, č. 297 (22.12.2018), Radmila Hrdinová,
  • csfd.cz