Fanoušci Top Gunu si na pokračování Maverickova dobrodružství museli počkat, ale dvojka rozhodně nezklamala

Fanoušci Top Gunu si na pokračování Maverickova dobrodružství museli počkat, ale dvojka rozhodně nezklamala
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) k smrti rád pilotuje stíhačky. Dokonce tak moc, že se už přes třicet let úspěšně brání povýšení, protože to by ho z kokpitu vyhnalo do vyhřáté kanceláře. Maverick byl navíc vždycky magnetem na průšvihy, což se s armádní kariérou taky docela vylučuje.

Pilot je ovšem bravurní, možná ten úplně nejlepší, a proto dostane nabídku stát se instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun, které má připravit na úkol, jenž spadá do kategorie Mission Imposssible. Kromě toho bude muset Maverick zvládnout i jednu obtížnou soukromou misi. Jedním z pilotů, které má připravit do akce, je i Bradley Bradshaw (Miles Teller), syn jeho kamaráda a navigátora Goose.

Znalci prvního Top Gunu vědí, že Goose zahynul, když se neúspěšně katapultoval z neovladatelné stíhačky, pilotované právě Maverickem. A jeho syn mu otcovu smrt klade za vinu. Maverick za žádnou cenu nechce, aby Bradleyho potkal stejný osud jako jeho otce. Přitom si uvědomuje, že pravděpodobnost, že některý z pilotů plánovanou leteckou operaci nepřežije, není vůbec malá.

Zajímavosti

  • Americké akční drama z roku 2022 je volným pokračováním legendárního filmového hitu Top Gun, který měl premiéru už v polovině 80. let minulého století.
  • V hlavní roli se vrací Tom Cruise, který už několik desetiletí patří k největším hollywoodským hvězdám a nejznámějším hercům na světě.
  • Herec byl čtyřikrát nominován na Oscara a jeho filmy vydělaly po celém světě více než 11, 5 miliardy dolarů.
  • Ve vedlejších rolích hrají Miles Teller, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Val Kilmer a Glen Powell.
  • Val Kilmer, který patřil k nejlépe placeným hercům 90. let minulého století, si zopakoval roli z prvního Top Gunu. Ale jeho role v pokračování je jen malá, protože před několika lety podstoupil léčbu rakoviny hrdla, kvůli které prakticky přišel o hlas.
  • Meg Ryan (Samotář v Seattlu, Láska přes internet) a Kelly McGillis (Svědek, Znásilnění), které si zahrály v prvním Top Gunu, se v pokračování objevují na archivních záběrech.
  • Britský pilot Formule 1 a několikanásobný mistr světa Lewis Hamilton prozradil v rozhovorech pro magazíny Vanity Fair a GQ, že dostal nabídku na roli ve filmu, protože se přátelí s Tomem Cruisem. Ale kvůli závazkům vůči Formuli 1 ji musel odmítnout.
  • Film Top Gun: Maverick natočil režisér Joseph Kosinski, který předtím spolupracoval s Tomem Cruisem na sci-fi Nevědomí. V roce 2022 natočil také hudební videoklip k písni Hold My Hand od Lady Gaga. Tato slavná zpěvačka se zároveň podílela na hudbě k filmu.
  • Hudba k původnímu Top Gunu je podobně slavná jako samotný film. Mezi největší hity patří píseň Take My Breath Away od skupiny Berlin. Orchestrální soundtrack složil Harold Faltermeyer (Policajt v Beverly Hills, Tango a Cash), který pracoval i na pokračování společně s Hansem Zimmerem, Lornem Balfem a Lady Gaga, která také nazpívala hlavní píseň Hold My Hand. Další píseň I Ain’t Worried složila rocková skupina OneRepublic a ve filmu zazní i původní hit Danger Zone od Kennyho Logginse.
  • Christopher McQuarrie ve své verzi scénáře úmyslně ignoroval původní film. Aby získal inspiraci, proletěl se se slavnou akrobatickou letkou Blue Angels.
  • Scénář vznikl podle námětu, který napsali Peter Craig a Justin Marks.
  • V roce 1990 Tom Cruise původně odmítl myšlenku natočit pokračování Top Gunu a označil ji jako „nezodpovědnou”.
  • Filmové studio Paramount Pictures oznámilo, že pracuje na pokračování filmového hitu Top Gun už v roce 2010. Projekt nabídlo nejen Tomu Cruisovi, ale i původnímu režiséru Tonymu Scottovi a producentu Jerrymu Bruckheimerovi. V roce 2012 vznikla první verze scénáře, ale práce se zastavily, když o několik měsíců později režisér Scott zemřel. Top Gun: Maverick je věnován jeho památce.
  • První verze scénáře se údajně zaměřovala na zbytečnost pilotů stíhaček v době hypermoderních dronů. Proslýchalo se také, že Tom Cruise bude mít ve filmu jen okrajovou roli.
Tom Cruise na civilní fotce
Tom Cruise na civilní fotce | Zdroj: everett225 / Depositphotos
  • Práce na filmu Top Gun: Maverick se znovu rozběhly v roce 2017, když studio najalo Josepha Kosinského jako režiséra. Předtím měl Kosinski schůzku s Cruisem na natáčení filmu Mission: Impossible – Fallout, kde mu prezentoval koncepci, plakát a název Top Gun: Maverick. Přišel také se dvěma nápady, které se nakonec dostaly do finální verze scénáře, potažmo filmu. Prvním je komplikovaný vztah hlavního hrdiny se synem svého bývalého parťáka, druhým Maverickova současná pozice v utajovaném projektu Darkstar. Po vyslechnutí Kosinského nápadů Cruise kontaktoval ředitele studia Paramount s tím, že chce točit.
  • Tom Cruise zvolil jméno filmu jako Top Gun: Maverick, protože nechtěl v názvu číslovku.
  • Natáčení probíhalo od května 2018 do dubna 2019 v Kalifornii, Washingtonu a Marylandu. Natáčelo se na palubě moderních amerických letadlových lodí USS Abraham Lincoln a USS Theodore Roosevelt a také na základnách letectva amerického námořnictva v kalifornském San Diegu a washingtonském Oak Harboru.
  • Tom Cruise zorganizoval pro ostatní herce tříměsíční tréninkový tábor, během kterého si zvykali na leteckou akrobacii, gravitační přetížení a učili se sami ovládat kameru, jež je později snímala v kokpitu stíhačky za letu.
  • Během natáčení bylo použito 20 stíhacích letounů Super Hornet v jednomístné verzi F/A-18E i dvoumístné verzi F/A-18 F, které patří americkému námořnictvu. Letouny byly pronajaty i s jejich profesionálními vojenskými piloty. Filmaři zaplatili 11 374 dolarů za každou letovou hodinu. V externích leteckých záběrech se objevují jednomístné stíhačky F/A-18E. V záběrech s herci v kokpitu byly použity dvoumístné stroje F/A-18F. Jedna z nich byla vybavena speciálními kamerami, které snímaly herce na zadním sedadle.
  • V prvním Top Gunu se objevily tehdy moderní stíhací letouny F-14 Tomcat. Použít je znovu i v pokračování by bylo podle produkčního designéra Jeremy Hindla velice obtížné, protože tyto stroje už byly v USA vyřazeny z provozu a ve Spojených státech se nenajde jediný, který by ještě měl funkční motor. Jediné funkční stíhačky se používají v Iránu, ale k těm se filmaři kvůli sankcím nedostali. S pomocí amerického námořnictva získali alespoň nefunkční letoun F-14 A, který jim zapůjčilo Muzeum letectví a vesmíru v San Diegu.
  • Všechny letící stíhačky F-14 a Su-57 ve filmu jsou výsledkem špičkových digitálních efektů vytvořených v počítačích. Všechny letouny F/A 18 v akci si zahrála jediná stíhačka, která byla následně digitálně „rozmnožena”.
  • Kvůli filmu vzniklo více než 800 leteckých záběrů, což je více než všechny záběry dohromady nasnímané během natáčení filmové trilogie Pán prstenů.
  • Na designu fiktivního letounu tajného projektu Darkstar se podíleli skuteční inženýři zbrojařské společnosti Lockheed Martin.
  • Filmová premiéra byla původně naplánována na červenec 2019, ale kvůli složitým akčním scénám a následné pandemii covidu byla několikrát odložena. Během pandemie se několik streamovacích společností snažilo odkoupit práva na uvedení filmu online. Ale všechny nabídky byly odmítnuty – Tom Cruise neoblomně trval na tom, že Top Gun: Maverick bude mít exkluzivní premiéru v kinech.
  • Rozpočet filmu se odhaduje na 170 až 177 milionů dolarů. V kinech po celém světě vydělal 1, 496 miliardy dolarů. Stal se druhým nejúspěšnějším filmem roku 2022, zdaleka nejvýdělečnějším filmem v kariéře Toma Cruise a je považován za obrovský hit. Slavný režisér Steven Spielberg dokonce označil Top Gun: Maverick za film, který po pandemii zachránil celý Hollywood.
  • Mnoho filmových kritiků napsalo o pokračování Top Gun: Maverick, že je lepší a povedenější než původní Top Gun.

Film je ve vysílání 25. srpna večer na Primě.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • Autorský text