Epický příběh, dechberoucí akční scény a Kirk Douglas – film Spartakus je nejpůsobivější historický film ze starověkého Říma

Epický příběh, dechberoucí akční scény a Kirk Douglas – film Spartakus je nejpůsobivější historický film ze starověkého Říma
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Toto historické drama, které vyšlo v roce 1960, se stalo nadčasovou klasikou, která uchvátila publikum svými silnými hereckými výkony a působivým vyprávěním. Točilo se hlavně ve Španělsku a mnoho scén bylo nakonec kvůli brutalitě vystřiženo.

Spartakus, režírovaný Stanleym Kubrickem, zanechal ve filmovém průmyslu nesmazatelnou stopu a vysloužil si uznání kritiků a četná ocenění. Film zasazený do doby Římské republiky vypráví příběh Spartaka, otroka, který vede povstání proti represivnímu režimu. Se svými dechberoucími akčními sekvencemi, složitými dějovými zvraty a nezapomenutelnými postavami je Spartakus nadále uctíván jako jeden z největších historických filmů všech dob.

Už samotný začátek natáčení byl hodně bouřlivý

V plánu byl nejdříve film Spartakus s Yulem Brynnerem a Anthonym Quinnem v hlavní roli. Brynner měl dokonce ochrannou známku na názvy filmů Spartakus a Gladiátoři. Brynnerova filmová společnost však nebyla jediná, kdo po takovém příběhu prahl. Douglas a jeho filmová společnost vlastnili práva k románu Spartakus od Howarda Fasta. Universal Pictures podpořil právě projekt Douglase a Brynner svůj film nikdy nerealizoval.

Stanley Kubrick nebyl pro režii první volbou. Nejprve nabídku dostal David Lean, ten ale odmítl. Laurence Olivier chtěl ve filmu hrát a nebyl si jistý, že by zvládl i režii tak obsáhlého projektu. Nakonec se Douglas obrátil na Kubricka, který za 150 tisíc dolarů nabídku přijal. Ještě než se rozběhlo natáčení, vyplatil částkou 3 tisíce dolarů německou herečku Sabinu Bethmann, která měla hrát Varinii, největší ženskou roli. Podle Kubricka nebyla pro film vhodná. Šanci zazářit dostala Jean Simmons.

Zajímavosti

Příběh Spartaka je založen na životě gladiátora a vůdce rebelů, který bojoval proti Římské říši v prvním století před naším letopočtem. Legendární herec Kirk Douglas se ujal role Spartaka a předvedl nezapomenutelný výkon.

Spartakus byl komerční úspěch, celosvětově vydělal přes 60 milionů dolarů, náklady na natočení se pohybovaly kolem 12 milionů dolarů.

Kvůli svému zobrazení rebelie a politických témat čelil Spartakus cenzuře a byl v některých zemích zakázán. Mocní se báli, že by mohl i v současnosti inspirovat.

Film má nezapomenutelné citáty:

Jsem Spartakus a nejsem zvíře!

Spartakus prošel před prvním promítáním cenzurou a je jedním z posledních komerčních filmů, „z nichž byla odstraněna homosexualita“.

Na natáčení se podílelo 10 500 lidí. Všech 187 kaskadérů, kteří ve filmu natáčeli nebezpečné scény, prošlo výcvikem pro gladiátory.

Herec Kirk Douglas se dožil 103 let. Zemřel v roce 2020.

Obstál ve zkoušce času

I po více než šesti desetiletích zůstává Spartakus nadčasovou klasikou, která nepřestává uchvacovat publikum epickým rozsahem a silnými hereckými výkony. Zkoumá témata odolnosti, oběti a boje za spravedlnost a zanechává v divácích trvalý dojem.

Ve vysílání 17. 6. na ČT2 večer.

Zdroje článku: