Elvis je nesmrtelný, Elvis je mimozemšťan. Jen zřídka se hudební ikona proslaví tak, aby měla po smrti své festivaly

Elvis je nesmrtelný, Elvis je mimozemšťan. Jen zřídka se hudební ikona proslaví tak, aby měla po smrti své festivaly
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro milovníky tohoto muzikanta přichází na obrazovky filmová lahůdka. V sobotu 21. září večer má premiéru životopisný film Elvis, který mapuje fascinující životní cestu jedné z největších hudebních ikon všech dob – Elvise Presleyho.

Tento snímek z roku 2022 režíroval uznávaný australský filmař Baz Luhrmann, který je známý pro své vizuálně bohaté a emocionálně nabité filmy jako Moulin Rouge a Velký Gatsby. Film Elvis je více než jen běžným životopisným filmem. Je to dynamický pohled na život muže, který navždy změnil tvář populární hudby. Zaměřuje se na klíčové momenty Elvisovy kariéry, jeho vzestup ke slávě, komplikovaný vztah s jeho manažerem Tomem Parkerem a také na jeho osobní život, který často stál ve stínu jeho veřejného obrazu.

Jedním z nejdiskutovanějších témat vážících se k filmu bylo obsazení role Elvise Presleyho. Režisér strávil mnoho měsíců hledáním herce, který by nejen fyzicky, ale i emocionálně dokázal ztvárnit zesnulého hudebního génia.

Po rozsáhlém konkurzu, kterého se zúčastnilo několik známých herců, byl nakonec vybrán Austin Butler. Jeho volba se ukázala jako správná, neboť jeho herecký výkon získal mnoho uznání. Butler se na roli Elvise připravoval intenzivně po dobu dvou let. Učil se nejen zpívat a tančit jako Elvis, ale také se ponořil do jeho životopisu, aby pochopil jeho osobnost, jeho vnitřní boje, démony a celkovou složitost.

Butler také spolupracoval s hlasovými trenéry, aby co nejpřesněji napodobil Elvisův charakteristický hlas, což bylo pro film zásadní. Vedle Austina Butlera, který si za svou roli vysloužil uznání kritiků, se ve filmu objevuje také Tom Hanks v roli kontroverzního manažera Toma Parkera. Hanks, který je již dlouho považován za jednoho z nejlepších herců své generace, zde podává strhující výkon odhalující nejen Parkerovy ambice, ale také jeho zásadní vliv na Elvisův život a kariéru.

Elvis Presley
Elvis Presley | Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer, Inc. / Public domain, Wikimedia commons

Hudební složka je jedním z nejdůležitějších aspektů filmu. Film obsahuje nejen Elvisovy klasické hity, ale také moderní remixy a nové verze, které se snaží přinést Elvisovu hudbu do současnosti. Dalším klíčovým prvkem je choreografie. Taneční scény byly navrženy tak, aby autenticky odrážely Elvisovy ikonické pohyby na pódiu.

Král Elvis a jeho démoni

Jedním z Elvisových velkých duševních problémů bylo už samo jeho zrození. Půl hodiny před ním se totiž v Tupelu ve státě Mississippi jeho matce Gladys narodil chlapeček, Elvisovo dvojče, který ale svůj příchod na svět nepřežil. Slavný zpěvák z toho měl celoživotní trauma a bojoval s pocitem viny. Mluvil o svém zemřelém bráškovi jako o svém duchovním vůdci a celý život se s ním snažil různými způsoby spojit.

Na druhé straně se ale tvrdí, že Elvis „žil za dva“, čímž se vysvětluje jeho neuvěřitelná energie i snaha jít do všeho naplno.

Dalším ústředním motivem Elvisova života byl jeho úzký vztah s matkou, který se vytvořil především v době, kdy byl v Elvisových třech letech jeho otec Vernon zavřen do vězení a Gladys zůstala na výchovu synka sama. Finanční situace rodiny se nezlepšila ani po návratu otce z vězení.

Když chtěl Elvis k jedenáctým narozeninám kolo, musel se smířit s kytarou. Naučil se na ni hrát sám.

První malou desku nahrál Elvis Presley v roce 1953 a měl to prý být dárek pro jeho matku. Všiml si ho ale hudební manažer nazývaný Plukovník Tom Parker (vlastním jménem Andreas Cornelis van Kuik), který se následně významně podílel na Elvisově vzestupu ke slávě. Elvisovi zajistil smlouvu s nahrávací společností RCA a následně pobíral 25 procent z jeho honorářů. Stál také za Presleyho filmovou kariérou. Elvis za svůj život natočil 31 celovečerních filmů, dva koncertní dokumenty a objevil se v nespočtu seriálů, což pochopitelně podporovalo jeho už tak obrovskou fanouškovskou základnu.

Nesmlouvavý Parker Elvise nenechal vystupovat mimo Spojené státy (až na pár malých výjimek), ovšem nejen proto, aby přiživoval poptávku po jeho koncertech, ale i z toho důvodu, že jako ilegální imigrant neměl cestovní pas. Velmi komplikovaný vztah těchto dvou osobností je také důležitou dějovou linkou Luhrmannova filmu. Plukovníka Toma Parkera ztvárnil hvězdný Tom Hanks, který si kvůli roli oholil hlavu a následně pak tvrdil, že svým zjevem „straší děti”. Nicméně v Elvisovi předvedl opět vynikající výkon.

Elvis Presley a Priscilla s Lisou Marie, únor 1968
Elvis Presley a Priscilla s Lisou Marie, únor 1968 | Zdroj: Public domain (neznámý autor), Wikimedia commons

Dalším důležitým milníkem Elvisova života je vzájemný vztah s první Presleyovou manželkou Priscillou (hraje ji Olivia DeJonge). Seznámili se v Německu, kde byl Elvis na vojně, a Priscilla byla dcerou jednoho z amerických důstojníků. Bylo jí tehdy pouhých čtrnáct let a její rodiče pochopitelně byli proti jakémukoliv závaznému svazku.

Říká se, že tak mladičkou dívku si Elvis vybral i proto, že navzdory své pověsti bouřliváka byl nesmělým milencem a zkušených žen se bál. Nastalo sedm a půl roku „chození na dálku”, než se k sobě opět dostali a 1. května 1966 si řekli své „Ano”. A za devět měsíců se jim narodila dcera Lisa Marie. Manželství ale vydrželo jen do roku 1972, protože nebylo lehké žít s takovým idolem.

Konec Elvisových dní nebyl už moc hezký. Ve svém přepychovém sídle Graceland žil „sám uprostřed lidí”, stáhl se do sebe, zabýval se numerologií, chodil zásadně v pyžamu, bral denně čtrnáct prášků a tloustl a tloustl. Nakonec ten nápor jeho srdce nevydrželo a 16. srpna 1977 dotlouklo naposled. Bylo mu pouhých čtyřicet dva let.

V nabídce Nova Cinema.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text