Dva misionáři: Bud Spencer a Terence Hill k létu patří stejně jako Vinnetou. Tato dvojice nikdy nezklame

Dva misionáři: Bud Spencer a Terence Hill k létu patří stejně jako Vinnetou. Tato dvojice nikdy nezklame
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je s podivem, jak se tyto oddechové komedie se sehranou dvojicí herců na našich obrazovkách zabydlely. Jednoduchý scénář, žádné velké triky a klasický vztah dvou naprosto odlišných chlapíků, které svede osud dohromady, dokáže pobavit i padesát let od premiéry.

Z filmů, které spolu tato nesourodá dvojice herců a přátel v osobním životě natočila, jsou Dva misionáři méně reprízovaným snímkem. I zde se však vrací podobné charaktery, kdy postava, kterou hraje Bud Spencer, nejde pro ránu daleko a na krásný svět kolem sebe se stále mračí, a jeho herecký partner, Terence Hill, je chytrý jako liška a baví se rád a často na úkor parťáka.

Bud Spencer a Terence Hill tentokrát vystupují v rolích zbožných ochránců utlačovaných uprostřed tropického ráje... Je zvláštní, že právě z dílny italských tvůrců pochází celá řada komedií, kde se církevní představitelé parodují.

Na sklonku 19. století se evropské kolonie rozkládají prakticky po celé zeměkouli a jinak na tom není ani Karibik, kde se o vliv přetahují španělské, francouzské, holandské a britské obchodní společnosti. Pod vedením bezohledného markýze Gonzaga (Robert Loggia) se však evropští zástupci sjednotí do kartelu, který dolehne na chudé farmáře, zatímco bohatí obchodníci si budou dál cpát peníze do kapes.

Tentokrát však lotři budou mít co do činění s církví, která není tak úplně proti násilí a místo toho, aby úderu nastavila druhou tvář, řídí se spíš rčením: Oko za oko, zub za zub. Když se v přístavu vylodila dvojice svérázných kněží s nákladem prvotřídního pepře, nikdo netušil, že místo čekají velké změny.

Pro otce Pedra (Bud Spencer) a otce G. (Terence Hill) to měla být jednoduchá zastávka, kdy smění žoky koření za věci pro své ovečky, jako například za svíčky, bonbony a další moderní vymoženosti. Jenže okolnosti je vedou k trochu jinému výkladu Písma o lásce k bližnímu svému a s pomocí svatého Josífka udělí několika mocipánům řádně peprné kázání...

Italsko-francouzská komedie s legendární dvojicí se sice odehrává v dalekých tropech, jejich světoznámé fackovačky a veletoče se však za oceánem nijak nezměnily a jsou srozumitelné ve všech jazycích. V pořadí už desátou spolupráci komediálního dua natočil florentský rodák Franco Rossi.

Komedie je ve vysílání ČT2 11. srpna večer.

Zdroje článku: