Duo Jiří Sovák a Vladimír Menšík se nikdy neomrzí. Tentokrát v malé televizní komedii Kdo chce kam...

Duo Jiří Sovák a Vladimír Menšík se nikdy neomrzí. Tentokrát v malé televizní komedii Kdo chce kam...
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bez velkých finančních prostředků a prakticky ve dvou hercích dokázaly tyto herecké legendy v krátké komedii z roku 1981 televizní diváky pobavit. Přestože obsadit dva bonvivány do jednoho projektu znamenalo velké nebezpečí, vždy se to režisérům vyplatilo.

Tentokrát se pobavíme s nesmělým profesor dějepisu Čestmírem Hrstkou v podání mistra Jiřího Sováka. I když je hodně těžké si představit Sováka v pozici nesmělého člověka, tentokrát jde o ženu a v této oblasti je jeho Čestmír Hrstka nejistý a plachý. Ale od čeho by byli kamarádi, kdyby nedokázali poradit v pravý čas. A Čestmír měl velké štěstí, že jednoho odborníka na věci milostné měl. Byl to všestranný znalec žen pan Koníček, kterého bravurně zahrál Vladimír Menšík.

Dokonce i za socialismu existovaly seznamky a kvůli nedostatku příležitostí se Čestmír Hrstka rozhodne právě pro tuto možnost. Do hry tak vstupuje paní Řeřichová (Jiřina Bohdalová).

Pod tíhou nejistoty při prvním rozhovoru s paní Řeřichovou se Hrstka z nějakého podivného důvodu začne vydávat za malíře pokojů, inspirovaný povoláním svého kamaráda. Možná ho napadlo, že jako profesor dějepisu by mohl připadat potencionální přítelkyni moc nudný. Paní Řeřichová rozhodně nesmělostí netrpí a přestože ještě neví, zda by jí to mohlo s novým nápadníkem fungovat, rozhodne se využít příležitost a požádat ho, aby jí vymaloval byt.

To je pro profesora Hrstku šok. Na manuální práci není zručný a odmítnout by bylo nezdvořilé. Z této situace plyne mnoho zábavných momentů a dialogů skvěle sehrané trojice našich předních herců.

O Jiřím Sovákovi

Jsem komediant a jsem za to životu vděčný,

říkál rád Sovák, který bavil své kolegy při každé příležitosti podobně jako Vladimír Menšík. Narodil se jako syn hostinského a prostředí hospod znal od malička. Cítil se tam jako doma. Už od dítěte měl také poněkud ostřejší slovník.

Když se potkali u skleničky s Vladimírem Menšíkem, často jejich mejdany trvaly několik dnů a tradovalo se, že byla pouze jediná osoba, která dokázala Jiřího Sováka i s jeho kumpány dostat z hospody domů do postele. Byla to Sovákova maminka, kterou oddaně miloval a také z ní měl obrovský respekt. Po rozvodu s druhou ženou se dokonce vrátil k matce do omšelého činžáku na Letné bydlet. I přes velkou popularitu neměl potřebu bydlet nějak luxusně. Do stejného bytu si nakonec přivedl i svoji milovanou Andulku, třetí ženu, která dokonce uměla jeho životní styl tolerovat a zůstala s ním po zbytek jeho života.

S Vladimírem Menšíkem si zahrál taky v oblíbeném letním seriálu Chalupáři. Doslova perlili v oblíbené malé televizní komedii Bohouš. Nebyl to však jeho jediný herecký partner. Zděněk Podskalský ho dal dohromady s Vlastimilem Brodským, se kterým natočil řadu filmů (Kam čert nemůže, Světáci). Nakonec už se asi Sovák nudil.

Natočili jsme pár filmů a pak jsme toho nechali. Nechtěl bych celý život hrát s jednou tváří, protože to příliš svazuje,

uvedl tenkrát. Na sklonku života ale přiznal, že když se zpětně díval na spolupráci s Brodským, tak musel uznat, že jim to spolu opravdu ladilo a možná toho měli natočit víc.  

Zdroje článku:
  • csfd.cz,
  • Víkend Právo Roč. 30, Blanka Kovaříková,
  • Autorský text