Sonda do devadesátek: Ze záplavy seriálů vyčníval jeden nad ostatní

Sonda do devadesátek: Ze záplavy seriálů vyčníval jeden nad ostatní
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Neporazitelným lídrem v seriálovém devadesátkovém maratonu byl seriál Přátelé a jen málokterý majitel televizního přijímače nevěděl, o čem je. Ale zajímavých zahraničních seriálů bylo mnohem víc a každý si našel širokou základnu diváků. Na některé příběhy se rádi podíváme i dnes.

Přátelé

USA (1994–2004)

Přátelé jsou pravděpodobně nejúspěšnějším sitcomem všech dob. Šestice přátel, kteří žijí v New Yorku, pomohla šestici neznámých herců stát se největšími seriálovými hvězdami. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer si také za roky natáčení vydělali tolik peněz, že kdyby se rozhodli už nepracovat, měli by finanční zajištění do konce života.

Seriál je stále populární a diváci dlouhé roky volali po pokračování. Ale možná je dobře, že až na speciál z roku 2021 Přátelé: Zase spolu, natáčený v kulisách seriálu, zůstaly příběhy uzavřené tak, jak je diváci viděli na konci desáté série. Nakonec, obsazení už by ani nemohlo být kvůli úmrtí jednoho z herců kompletní.

(na Maxu)

Fresh Prince 

USA (1990–1996)

Devadesátá léta byla také dobou boomu pro mainstreamové sitcomy s hereckým obsazením tvořeným Afroameričany. Stalo se to díky kulturnímu úspěchu The Cosby Show o deset let dříve, ale pokud byla nějaká televizní rodina skutečně oblíbená, potom to byla rodina Bankses. Přestože šlo především o prostředí vyšší střední třídy, nejoblíbenější postavou se stal dospívající rošťák, který byl z chudé rodiny žijící ve Philadelphii poslán k bohatému strýčkovi do Kalifornie.

Will Smith si touto rolí „chudého příbuzného“ získal neuvěřitelné sympatie a dobrý základ pro rozjezd své herecké kariéry. Smith už byl samozřejmě rapovou hvězdou, ale právě zde předvedl své áčkové charisma i svůj potenciál.

(na Maxu)

 Beverly Hills 90210

Beverly Hills
Beverly Hills | Zdroj: AVFC / Depositphotos

USA (1990–2000)

Teenegerovský příběh odstartoval doslova lavinu televizní tvorby zaměřenou na dospívající generaci. Seriál Beverly Hills 90210 je dodnes označovaný jako emblém 90. let. Během několika sezón diváci mohli vidět, jak postavy přecházejí ze střední školy na vysokou školu a do světa dospělých, to vše s pěknou porcí přátelství a romantických vztahů. Seriál byl přehlídkou různých aktuálních problémů, včetně těhotenství mladistvých, rozvodu, drog, sexu, homofobie, poruch příjmu potravy a dalších. Nebál se poukázat i na rozdíl v životě mladých lidí z různých společenských skupin. Jako takový určitě obstál ve zkoušce času.

Zákon a pořádek

USA (1990–2024)

Nejenže se Zákon a pořádek vysílal řadu let, ale současné reprízy stále přitahují obrovské publikum – a to z dobrého důvodu. Policejní a právní drama se soustředilo kolem právního systému a bylo natočeno na místě, v New Yorku. Většina epizod je inspirována skutečnými případy. Seriál byl vlajkovou lodí pro vznik dalších projektů s podobnou tématikou.

Každá z epizod zachycuje ve dvou rovnocenných částech policejní vyšetřování zločinu a jeho soudní následky. Ke škodě diváků se bohužel jednotlivé série u nás vysílají na různých televizních stanicích a celá velice propracovaná série je trochu v chaosu. Vzniká také celá řada spin-off projektů, a tak je divák trochu zmatený.

(na SkyShowtime)

Chůva k pohledání

Vždy skvělá Fran Drescher se stala známou tím, že hrála židovskou „královnu módy“ z Queens, která se stala chůvou tří britských dětí z vyšší třídy z New Yorku. Pořad byl vyvinut Drescher a jejím tehdejším manželem Peterem Marcem Jacobsonem. Je založen na jejích zkušenostech a s postavami založenými na skutečných lidech v jejím životě. Seriál získal řadu ocenění a kýčovitost, která se na diváky hrne ze všech stran, byla právě tím, co seriál proslavilo.

Věděli jste, že:

Fran vystřídala v průběhu natáčení celkem okolo 900 různých kusů oblečení. Z toho 231 kostýmů, 200 horních dílů (blůzy, trička, vesty...), 63 sukní, 149 šatů, 68 společenských oděvů, plavek, triček v kompletu se stejnými kalhoty, 46 kabátů, 34 županů, 33 kalhot, 58 sak a blejzrů a 18 pyžam a negližé.

Zdroje článku: