Dorazí nový Šakal, tentokrát s tváří Eddieho Redmayna, kterého bude pronásledovat tvrdohlavá zpravodajská důstojnice

Dorazí nový Šakal, tentokrát s tváří Eddieho Redmayna, kterého bude pronásledovat tvrdohlavá zpravodajská důstojnice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
SkyShowtime zveřejnila poutavý oficiální trailer na očekávaný desetidílný seriál s Eddiem Redmaynem, Lashanou Lynch a Úrsulou Corberó v hlavních rolích. Seriál The Day of the Jackal bude na platformě k dispozici od 6. prosince.

Napínavý příběh spatřil světlo světa v literární podobě v roce 1971 z pera Fredericka Forsytha a kniha se jmenovala v originále The Day of the Jackal. U nás poprvé vyšla v roce 1975 jako Den pro Šakala. Strhující, promyšlený a brilantně napsaný příběh patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co Frederick Forsyth napsal. Den pro Šakala se ve svém žánru stal klasikou a vstoupil do dějin literatury jako určující a současně nepřekonatelný mezník ve vývoji politického thrilleru. V knize jde o atentát na francouzského prezidenta Charlese de Gaulla v roce 1963 uprostřed alžírské války za nezávislost, kdy si Šakala najala krajně pravicová Organizace de L'Armée Secrète, aby prezidenta zabil.

Den Šakala

Román byl později adaptován do celovečerního filmu Freda Zinnemanna Den Šakala z roku 1973. Šakala naprosto geniálně zahrál Brit Edward Fox.

Šakal si připravil precizní plán, který zahrnoval mnoho falešných identit a speciálně vyrobenou odstřelovací pušku. Francouzská tajná služba závodila s časem, aby ho vypátrala a zastavila. Na paty mu šlapal Claude Lebel (Michael Lonsdale), francouzský inspektor pověřený vypátráním Šakala, který má za úkol zmařit Šakalovu zakázku.

Film nasadil laťku hodně vysoko a získal si dobré přijetí od kritiky i diváků. Dodnes je považovaný za klasiku žánru a vzor pro další špionážní a politické thrillery.

Šakal

V roce 1997 byl příběh oprášený a režisérem byl Michael Caton-Jones. V hlavní roli se divákům jako nebezpečný zabiják představil Bruce Willis. Tento film se však od předlohy hodně odklonil. Ve filmu se objevila i další herecká hvězda – Richard Gere jako bývalý člen IRA, který byl propuštěný z vězení, aby pomohl s dopadením Šakala.

Film je zasazený do modernější doby a jde spíše o akční thriller. Zatímco Edward Fox hrál tichého a preciózního profesionála, Willis byl spíše extravagantní, ale charisma herce odvedlo dobrou práci. Samotné zpracování příběhu diváky moc nenadchlo.

Do třetice nás čeká desetidílný seriál The Last Days of Night

Bezkonkurenční a zcela nepolapitelný osamělý zabiják Šakal (Eddie Redmayne) se živí nájemnými vraždami za co nejvyšší honorář. Po svém posledním zabití však narazí na sobě rovnou soupeřku, houževnatou britskou zpravodajskou důstojnici (Lashana Lynch). Ta začne Šakala pronásledovat v napínavé hře na kočku a myš napříč Evropou a zanechává za sebou zkázu. V seriálu se objeví také Úrsula Corberó, hvězda seriálu Papírový dům, v roli Nurii, která je středobodem Šakalova osobního života, ale neví, kdo ve skutečnosti je.

Seriál režíruje Brian Kirk. Seriál představuje Redmayneův návrat do televize.

Držitel Oscara Eddie Redmayne řekl:

To, co jsem četl, mi připadalo naprosto vzrušující a přesvědčivé a v každém okamžiku mě to tak trochu vyvedlo z míry, ale nemohl jsem přestat otáčet stránky.

V širším hereckém obsazení se představí Charles Dance, kterého známe hlavně ze seriálu Game of Thrones, kde hrál Tywina Lannistera, hlavu mocného rodu Lannisterů a otce hlavních postav Jaimeho, Cersei a Tyriona Lannistera. Známe ho i z filmu Tmavomodrý svět, kde se objevil jako velitel britského letectva. Ze stejného seriálu známe i Richarda Dormera, který jako rytíř Beric Dondarrion několikrát zemřel a zase byl oživen. Lia Williams a Khalid Abdalla jsou herci ze seriálu Koruna.

Zdroje článku: