Otestujte své znalosti: Protialkoholní léčebna a příběhy z filmu Dobří holubi se vracejí

Otestujte své znalosti: Protialkoholní léčebna a příběhy z filmu Dobří holubi se vracejí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobří holubi se vracejí je filmovou klasikou z prostředí protialkoholní léčebny. Film byl zpracován podle literární knižní předlohy od Ladislava Pecháčka. Režie se skvěle ujal Dušan Klein.

Protialkoholní léčebna

Alkohol je metlou lidstva. V české společnosti je konzumace alkoholu možná až příliš tolerována. Alkohol se podává u mnoha společenských událostí, jako jsou narozeniny, svátky, povýšení v zaměstnání, narození dítěte, imatrikulace, promoce, výročí anebo zkrátka se pozvedne sklenička alespoň „na zdraví“. Bohužel míru alkoholu nedokáže každý správně odhadnout a nalít si nebo si nechat nalít jen po určité množství, které organismus jednotlivce dokáže bez problémů vstřebat. Každý z vás zná to dokola omílané „popojedem“…

Alkohol a závislost

Jenomže hranice mezi tím, kdy alkohol má jednotlivec skutečně pod kontrolou a kdy už ho začíná pít, protože si o to vlastně říká jeho tělo, je strašně tenká a u každého může být absolutně rozdílná. K alkoholismu se můžou propracovat lidé všech profesí a jakéhokoliv rodinného zázemí. Dávno neplatí, že se v alkoholu utápí jen lidé ze sociálně slabého prostředí.

Kdo se sejde v protialkoholní léčebně?

Setkáte se tu s různými profesemi. Narazíte tu na intelektuála, stejně tak na topiče, na neúspěšného malíře, na profesora dějepisu, na faráře, na číšníka či na herce. Všichni se snaží odstřihnout se od závislosti na alkoholu.

Ošetřovatel Masák

Ošetřovatel Masák rozhodně neprojevuje empatii ke svým pacientům, ale vyžívá se v despotickém jednání. Nikdo z pacientů ho nemá rád.

Vzpoura Masákovi

Jediný z pacientů, topič, se dokáže tomuto despotickému vrchnímu ošetřovateli vzepřít.

Topič

Topič je zamilovaný do operní pěvkyně. Je zaměstnán jako topič v divadle. Jeden večer to velmi s topením přežene a pěvci, hráči i pan dirigent se při provedení opery velmi potí a je jim veliké teplo. Naštěstí jiní zaměstnanci jdou zkontrolovat situaci a uvidí topiče skáceného s láhví alkoholu a okamžitě sníží všude teplotu. Topič je převezen do protialkoholní léčebny.

Při představování nového pacienta ho vrchní ošetřovatel seznámí s hodnocením „černých puntíků“ a topič jich hned několik dostane. Je to sice nespravedlivé, ale topič zatím jenom zírá. Jeden ze zaměstnanců se ptá topiče, co „chlastá“. Topič je donucen použít slovo „chlastat“.

Ráno přijde vrchní ošetřovatel na kontrolu úklidu, opět s nadšením uděluje černé puntíky a přitom hlásá:

Máte-li pocit, že je kolem vás málo radosti, hledejte ji v nejjednodušších úkonech, v úklidu, v úpravě zevnějšku nebo ve stlaní.

Tato klinika je experimentální ústav a zkouší neotřelé metody. Nicméně stále neví, proč jeden propadne alkoholu a druhý ne. Neradi přijímají alkoholiky v toxikomanické fázi. Aby se sem dostal topič se také přimluvila sopranistka, kterou topič obdivuje a se kterou studoval.

Pan farář (pacient) říká, že Bůh vládne nocí i dnem. A až se uzdraví, chce se oženit.

 

Zdroje článku: