Dnes večer: Válka Roseových – Oliver a Barbara si z domu udělali bojiště, ze kterého nevzešel vítěz

Dnes večer: Válka Roseových – Oliver a Barbara si z domu udělali bojiště, ze kterého nevzešel vítěz
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tento strhující film kombinuje prvky komedie a dramatu a vytváří skutečně jedinečný divácký zážitek. Film, který režíroval Danny DeVito, byl uvedený do kin v roce 1989 a vypráví příběh manželského páru v podání Michaela Douglase a Kathleen Turner.

Pět let poté, co se Danny DeVito, Michael Douglas a Kathleen Turner potkali na natáčení filmu Honba za diamantem, se spojili, aby dali podobu příběhu se zpackaným rozvodem, který se změní na krutou a ničivou bitvu o vlastnictví honosného rodinného domu.

Válka Roseových je plná černého humoru, intenzivních hereckých výkonů a zvráceného pohledu na lásku a manželství. V průběhu let se z ní stala klasika, která ukazuje tenkou hranici mezi láskou a nenávistí ve vztazích. Úspěch filmu odstartoval vznik dalších komedií plných černého humoru, které s nadhledem prozkoumávají temnější stránku lidských vztahů.

Film vydělal přes 160 milionů dolarů, což z něj dělá nejvýdělečnější film roku 1989. Režisér Danny DeVito se obsadil do jedné z vedlejších rolí. Hraje právníka a rodinného přítele manželského páru a funguje také jako vypravěč.

Danny DeVito
Danny DeVito | Zdroj: 20th Century Fox / © Česká televize

Závěrečná scéna s lustrem se stala jednou z nejznámějších filmových scén. Během natáčení si režisér udělal z herců legraci a ohlásil pauzu na oběd. Všichni tak odešli, tedy až na dva nešťastníky, kteří byli na lustru.

Film má své jasné poslání. Slouží jako varovný příběh, který upozorňuje na nebezpečí nevyřešených konfliktů a na zášť, která se vymkla kontrole. Zároveň poukazuje na posedlost majetkem a bohatstvím. Další nezapomenutelná scéna s auty ilustruje chaotickou a destruktivní povahu rozvodového řízení a touhu Olivera a Barbary ublížit si navzájem.

Špatný konec přivedl diváky k zamyšlení

V roce 1989 bylo vzácné a dnes je pravděpodobně ještě vzácnější vidět film takového rozsahu, který má odvahu se svého záměru držet a divákům naservíruje svůj zarputilý pohled na svět až do hořkého a krvavého konce. Většina temných filmů s černým humorem má tendenci končit dobře, protože to diváci očekávají. Válka Roseových překvapila a kdo čekal, že vše bude na konci zalité sluncem, jako to bylo v Honbě za diamantem a v Honbě za klenotem Nilu, byl překvapený.

A to tvůrci diváky ještě šetřili. Původně se pes, který má spojitost s paštikou na talíři Olivera, měl objevit až v závěru filmu. Na zkušební projekci si diváci stěžovali, že od toho okamžiku u stolu mysleli jen na nebohého psa a na to, zda by Barbara byla něčeho takového schopna. Proto se pak ve filmu pes, živý a zdravý, objevil dříve.

Michael Douglas a Kathleen Turner
Michael Douglas a Kathleen Turner | Zdroj: 20th Century Fox / © Česká televize

Nakonec i odkloněním scénáře od knižní předlohy se film „zjemnil“.

V knize Warrena Adlera si manželé na konci v domě na sebe líčí různé smrtelné pasti a čekají, kdo první padne. Jenže domů se nečekaně vrátí děti, které mají o své rodiče strach. Začíná tedy zmatená situace, kdy se rodiče snaží děti varovat před nebezpečím, které na ně číhá na každém rohu. Velkolepé knižní finále nabízí čtenářům totální zboření domu, který vlivem porušené statiky jednoduše spadne.

Populární film je v nabídce ČT2 už 1.7. večer.

Zdroje článku: