Dnes večer: Nebuďte policajta aneb francouzská kriminálka na scestí

Dnes večer: Nebuďte policajta aneb francouzská kriminálka na scestí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Alain Delon si v tomto filmu nejen zahrál, ale také ho produkoval. Věnoval ho památce Jeana Gabina, se kterým v dřívější době spolupracoval. Bohužel rok 1988 už nebyl ve Francii kriminálním thrillerům nakloněný a slavné filmy ze sedmdesátých let už zavál prach.

Francouzští tvůrci, kteří se snažili tento žánr udržet svěží a přitažlivý, začali napodobovat styl Hollywoodu. Do kriminálních filmů se tak dostalo extrémní násilí a sexuální explicitnost na úkor obsahu a umělecké kvality. Film Nebuďte policajta tak sice chvíli působil pro diváky přitažlivě, ale po deseti letech už si na něj nikdo nevzpomněl a nebyl ničím výjimečný.

I největší kritici však museli uznat, že i v době, kdy byla popularita Alaina Delona na ústupu, dokázal v tomto průměrném filmu upoutat pozornost. Zvláště ceněný byl výkon Michela Serraulta. Serrault je jako mimořádně nepříjemný padouch až znepokojivě uvěřitelný.

O filmu

V noci je s velkou krutostí zavražděn značný počet obchodníků s drogami, kuplířů, pedofilů a dalších gangsterů propuštěných pro nedostatek důkazů. Masakr je dílem tajné organizace Fidélité de la police, kterou hlavní komisař Roger Scatti (Michel Serrault) dvacet let budoval v rámci policejních sil. Jejím cílem je podle jejího vůdce být nejlepší „rukou spravedlnosti proti podsvětí a komunismu".

Další den je pověřen vyšetřováním divizní komisař Grindel (Alain Delon ), který má k ruce dva pomocníky. Během svého vyšetřování Grindel vidí, jak jsou svědci a informátoři metodicky eliminováni. Uvědomuje si, že tajná organizace těží ze sympatií lidí a ze spoluúčasti lidí uvnitř policie. Dokonce má podezření, že i jeho nejbližší spolupracovníci se rozhodli vzít spravedlnost do svých rukou. Pak pochopí, že tajemná síť je ještě rozsáhlejší a mocnější, než si představoval.

Brzy o sobě tajný spolek dá vědět a přináší jasné poselství:

Kdo nejde s námi, jde proti nám.

S proklamací o očistě společnosti se dopouští hrůzných zločinů a likviduje ty, kteří jim stojí v cestě. Tou největší hrozbou je pro ně právě inspektor Grindel, který se snaží nastolit opět pořádek a vrátit policii řád.

Děj a postavy filmu zůstávají věrné románu Frédérica H. Fajardieho, ovšem s jednou významnou výjimkou. Postava komisaře Eugèna Grindela byla zcela upravena. V románu je to vysloužilý policista, nemocný, na konci kariéry a žije sám. Ve filmu se na výslovnou žádost Alaina Delona stal impozantním divizním komisařem, kterého milovala mladá modelka.

Zdroje článku: