Dívka a moře je film, u jehož sledování pocítíte nejen dojetí, ale i ledovou vodu kanálu La Manche

Dívka a moře je film, u jehož sledování pocítíte nejen dojetí, ale i ledovou vodu kanálu La Manche
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nečekáte vlastně nic a dostanete naservírovaný silný a dojemný příběh, který vás na sto minut přenese do doby, kdy dívky nesměly plavat, protože to bylo nemravné, a kdy si teprve v silně patriarchální společnosti musely kus své svobody vybojovat. O tom je příběh Trudy Ederleové.

Příběh Trudy Ederleové, kterou velice věrohodně ztvárnila Daisy Ridley, byl vřele přijatý kritiky, kteří nešetřili chválou. Strhující sportovní životopisný film je návratem k inspirativním příběhům o outsiderech, kteří v sobě najdou tolik pevné vůle, aby zvítězili nad sebou, nad zakořeněnými zvyky i nad přírodou. Daisy Ridley v tomto nádherném filmu ohromuje a dohání diváky k slzám.

Ve filmu hraje vynikající plavkyni, která se narodila rodičům, přistěhovalcům, v New Yorku v roce 1905. Díky neochvějné podpoře své starší sestry, matky a trenérky překonala nepřízeň osudu a nepřátelství patriarchální společnosti, aby se vyšvihla v řadách ženského plaveckého týmu. Svůj úspěch završila přeplaváním kanálu La Manche.

Dívka a moře je film, který stojí za to vidět i pro další mladé ženy, zejména pokud se věnují sportu. Ale témata odvahy a vytrvalosti, s nimiž snímek pracuje, by měla rezonovat s každým, kdo někdy šel za svým cílem.

Norský režisér Joachim Rønning zde našel solidní rovnováhu a natočil pohodový sportovní film, který je strhující a uchvátí svým dobovým rázem i odvahou mladé ženy, která v devíti letech prodělala spalničky a její lékař s ní v prvním patře rodinného domu čekal trpělivě v noci u postele na to, až naposled vydechne. V přízemí potom čekáním trávili noc rodiče a sourozenci. A Trudy všechny převezla. Z horeček se vyspala a uprostřed noci sešla ze schodů, protože doktor u její postele tak chrápal, že ji probudil a ona dostala hlad.

V té době se na jedné z hořících lodí nedaleko pobřeží stala tragédie. Uhořelo zde několik žen jen proto, že neuměly plavat, aby krátkou vzdálenost na břeh doplavaly. To bylo impulsem k tomu, aby se matka Trudy rozhodla, že se obě její dcery, starší Meg a mladší Trudy, naučí plavat, přestože otec byl zásadně proti. V ten okamžik netušila, jaký dosah její rozhodnutí bude mít.

Příběh diváky provede sportovním i soukromým životem Trudy i její sestry, na postavách matky a trenérky plavání je vylíčena situace žen, které si v té době musely svou svobodu krok za krokem trpělivě prosazovat. Jenže Trudy byla jiná, nedočkavější, umíněnější a odhodlanější. Nestačil jí malý bazén určený pro ženy. Nechtěla žít na okraji mužského světa a čekat na to, co jí bude dovoleno. Chtěla pro všechny ženy udělat něco, co by už konečně bylo tak velkým gestem, že by nikdo nemohl pochybovat o schopnostech, které ženy mají, a o právu nakládat se svým životem svobodně. A tak se pustila na cestu ledovou vodou, na 34 km, které do té doby zvládlo přeplavat jen několik mužů. 

Nově v nabídce Disney+.

Zdroje článku: