Devadesátky: Ještě než se Kryštof Bartoš trápil s nevěrnou Evou, hodně fanoušků mu přinesla první velká role kriminalisty

Devadesátky: Ještě než se Kryštof Bartoš trápil s nevěrnou Evou, hodně fanoušků mu přinesla první velká role kriminalisty
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Naposled se pravidelně mladý a ještě neokoukaný herec objevoval v oblíbeném dobovém seriálu Zlatá labuť, kde byl šikovným zlatníkem, který v době, kdy jeho židovský šéf nesměl vést obchod, vedl malé, ale dobře zavedené zlatnictví v průkopnickém obchodním domě.

Více než zlato a válka za dveřmi mu dělala starost přítelkyně Eva, která ztratila hlavu pro německého důstojníka. Nakonec ji její city dohnaly až k extrémnímu řešení a její Martin na věci nic změnit nemohl. Pro milovníky kriminálních seriálů je však Kryštof Bartoš známý především jako mlady talentovaný vyšetřovatel Tomáš Kozák, který byl jednou z hlavních postav v seriálu Devadesátky.

Právě tento seriál ohlásil v září návrat na televizní obrazovky, stejně jako volně navazující seriál Případy 1. oddělení, který byl natočený dříve a Tomáš Kozák (tentokrát obsazený Ondřejem Vetchým) už je v něm zkušeným kriminalistou řešícím vraždy už v klidnějším období, než byla bouřlivá devadesátá léta.

Atmosféra seriálu Devadesátky je velice reálně vylíčená a u lidí měl seriál odrážející dobu po sametové revoluci úspěch už od první epizody a trhal rekordy ve sledovanosti.

Herec Kryštof Bartoš roli mladého vyšetřovatele zvládl skvěle, přestože sám toto období prožíval jako dítě, a nemohl tak do postavy odrazit vlastní prožitky z této doby. Vlastně celá jeho rodina prožívala politické změny jen tak bokem. Rodiče byly v době sametové revoluce studenti a když si v pětadvaceti založili rodinu a přivedli na svět Kryštofa, měli jednoduše úplně jiné starosti. Navíc bydleli na venkově, tam plyne život trochu poklidněji.

Kryštof v jednom rozhovoru uvedl, že v devadesátkách ho spíš trápilo, že musel dojídat jídlo. Zavzpomínal i na to, že si z malého kapesného kupoval zmrzlinu za dvě padesát.

Z pohledu dítěte vnímal polistopadové období plné euforie, kdy se mluvilo o tom, že přijde nová doba bez válek a už bude jen dobře. Z pohádky ho probralo až 11. září, kdy už bylo jasné, že hořící mrakodrapy a vystrašená babička u televizní obrazovky nejsou dobrým znamením.

O mnoho let později

V době, kdy zvažoval, zda přijme roli v seriálu Devadesátky, sice něco málo o orlických vraždách věděl, ale vlastně se tuto novodobou historii naučil až během příprav na natáčení. Kryštofa nijak zvlášť tyto vraždy nezajímaly a zajímal se spíše o kriminalitu spojenou s privatizací.

Měl velkou výhodu, že mohl případy v seriálu konzultovat s bývalým kriminalistou Josefem Marešem, který je vyšetřoval. Dostával tak rady od toho nejpovolanějšího.

Samozřejmě se potkal i s Ondřejem Vetchým (Kozákem ze seriálů Případy 1. oddělení), ale ten mu moc neporadil, jak by měl jeho mladší verzi hrát. Kryštof zmínil, že Vetchého znal jen od vidění a když se ho ptal na radu, dostalo se mu odpovědi:

Nó, mladej, hlavně to nehraj jako já. Protože to nedáš!

Přestože to zkušenější herecký kolega myslel jako žert, Kryštof se rozhodl, že nikoho napodobovat nebude. Dal do postavy hodně ze sebe, aby byla uvěřitelná. A podle ohlasů diváků udělal dobře.

Na natáčení zavzpomínal jako na intenzivní pracovní období, protože kvůli pandemii se musela původní doba pěti měsíců zkrátit a točilo se většinou pět dní v kuse, potom den volno a znovu. Pro herce, který hrál první velkou roli, nebyly ty dvanáctihodinové směny lehké, protože vyžadovaly vysokou koncentraci a kvůli učení textů se moc nevyspal. Jednu chvíli o sobě dokonce pochyboval, ale díky atmosféře během natáčení se nakonec uklidnil a vše šlo hladce.

Na obrazovkách ČT už od 22. září.

Zdroje článku:
  • Magazín Právo Roč. 32 / Eva Vejdělková,
  • csfd.cz,
  • Autorský text