Děti Nagana: Film oslovil především diváckou generaci kluků, která prožila „zlaté Nagano“

Děti Nagana: Film oslovil především diváckou generaci kluků, která prožila „zlaté Nagano“
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodinný film inspirovaný památným vítězstvím českých hokejistů na olympiádě v Naganu má sice své mouchy a do kina se na něj davy nehrnuly, ale česká filmová tvorba současnosti moc trháků nenabízí a filmových počinů, zasazených dějově do 90. let, příliš mnoho není.

Většinou se u nás točí životopisná dramata nebo kriminálky. Děti Nagana jsou tak příjemnou změnou plnou vtipu a notné dávky nostalgie. Hynek Čermák v něm vede partu kluků do důležitého hokejového zápasu s tenisákem na plácku proti rivalům z vedlejší vesnice. Hrát se bude o vítězství, o respekt a taky o první pusu a o srdce nejlepší holky ze třídy.

Film Děti Nagana se objevil symbolicky 22. února 2023, tedy na den přesně 25 let od slavného a zlatého naganského finále.

O filmu

Jedenáctiletý Dominik je u vytržení, když na turnaji století v Naganu naši poráží Kanadu a míří do zápasu o zlato. Přestože sám je trochu outsider, rozhodne se koupit si hokejku a s kamarády hrát hokej, jak to jen jde. Hlavně s tenisákem na plácku za domem. Domovým idolem je Dominik Hašek a tým, který s nejlepším kámošem Honzou sestaví, nemohou pojmenovat jinak než Šavle. Hokejku drží spíš jako koště, ale začnou pracovat na velké výzvě – porazit tým Rudých křídel větších kluků z vedlejší vesnice. Po úvodním debaklu přebírá Šavle svérázný trenér a otec Honzy, bývalý extraligový hokejista. Hodně zvláštní a nesourodou skupinu dětí si vezme do parády a za chvíli si začnou věřit na velkolepou odvetu!

Hraju bývalého hokejistu, který má pocit, že mu čas a sny protékají mezi prsty. Pak ale v té partě kamarádů s hokejkama na ulici uvidí sám sebe kdysi, když byl malý. Taky vidí, že jsou vlastně jako hokejisti trochu zoufalí, a rozhodne se, že jim pomůže,

přiblížil svou postavu Hynek Čermák.

Vedle hokeje a plnění snů jsou Děti Nagana o kamarádství, lásce, rodičovství. Kluci řeší trable ve škole i doma, Dominik už taky pokukuje po holce ze sousedství,

říká k filmu scenárista a režisér Dan Pánek.

Představitele hlavní dětské role Toma Brentona objevil na sportovním hereckém kempu.

Tom hraje hokej a nejtěžší pro něj bude zahrát, že ho zas až tolik neumí,

doplnil Pánek před natáčením filmu.

Zajímavosti

  • Děti Nagana přiblíží atmosféru a dobu 90. let a hokejovou horečku, kdy každý chtěl být jako Hašek nebo Jágr. Film vznikal v 7 lokalitách po celé České republice a štáb během natáčení zlomil 17 hokejek.
  • Hláška „Čágo bélo, šílenci!“, která ve filmu zazní, odkazuje na Terezu Pergnerovou a pořad Eso (od r. 1994), který uváděla. Dále zde zazní věta: „Když máš hlad, utrhni si malej kousek.“ Jedná se o odkaz na reklamu žvýkaček Bubble Tape, ve které vystupoval Jaromír Jágr.
  • Film získal na 56. dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana cenu Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii do 12 let, Tom Brenton (Dominik) získal cenu Ostrovského dudka za nejlepší chlapecký herecký výkon a Johana Racková (Káťa) získala cenu Ostrovského dudka za nejlepší dívčí herecký výkon. Film také získal hlavní cenu festivalu Ostrovského dudka v kategorii do 12 let.
  • Dominik Hašek si ve filmu zahrál sám sebe.
  • Natáčelo se ve středočeských Pečkách, kde režisér a scenárista Dan Pánek vyrůstal. Jako další lokace si filmaři ve středních Čechách vybrali také Kutnou Horu, Malešov a Chlístovice. Zimní scény se točily v krkonošské Malé Úpě.

Film bude ve vysílání TV Prima 25. 7. večer.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text