Der Lebensborn – Pramen života: Mladičká Grétka se má stát součástí hitlerovského projektu k vytvoření čisté rasy

Der Lebensborn – Pramen života: Mladičká Grétka se má stát součástí hitlerovského projektu k vytvoření čisté rasy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Není to tak dlouho, co se jedna z oblíbených postav seriálu Zlatá labuť dostala do Lebensbornu, aby se stala součástí jednoho z podivných experimentů během pokusu Němců ovládnout svět. Alenka se naštěstí dostala domů. Mladičká Grétka ve filmu Milana Cieslara takové štěstí neměla.

Po snímku Kukačka v temném lese z roku 1984 vyprávějícím o osudu moravské dívenky, zavlečené za okupace na „převýchovu“ do Německa, se scenárista Vladimír Körner vrátil k obdobnému tématu. Hrdinkou filmu Pramen života – Der Lebensborn je dívka pocházející z německo-české rodiny z oblasti severovýchodních Sudet. Velice dobře tuto postavu ztvárnila Monika Hilmerová, kterou v současné době vídáme na obrazovkách v další sérii kriminálního seriálu Odznak Vysočina.

Nic netušící Grétka je brzy po smrti maminky vybrána do tajného programu Lebensborn, který podléhá přímému dozoru Himmlera. Musí odjet z rodné vsi do sanatoria Isolde kdesi ve Slezsku. Netuší, co má být jejím posláním. V sanatoriu se setkává s dalšími dívkami, jejímž prostřednictvím chtěl Himmler zajistit Říši dokonalé, rasově čisté potomstvo.

Mladé ženy procházejí nacistickou výchovou a připravují se na setkání s pečlivě vybranými protějšky z řad esesáků. Jenže Grétka se po příjezdu do domu na břehu jezera zamiluje do židovského chlapce Lea, syna bývalého majitele sanatoria.

Vášnivé vzplanutí nezůstane bez následků. Leo má však svůj osud zpečetěný. Může ho těšit jen to, že Grétka nenosí pod srdcem dítě esesáka, ale jeho.

Děti jsou matkám odebrány krátce po porodu a Grétka se dočká konce války v koncentračním táboře. Po válce se mladá žena snaží najít svého syna, ale Němci dokázali stopy zamést dokonale. Na adrese, kterou měla ještě ze sanatoria, dítě nenašla. Jen se dozvěděla, že děti z programu Lebensborn se dostaly do bezpečí.

Grétka se nakonec vrací domů, do prázdného domu svého otce. A vypadá to, že nebude sama. Setkává se s dívenkou, kterou u ní nechala před svým zatčením mladá Polka. O děvče se celou dobu staral místní hrobník.

Za zmínku stojí, že hlavní role Grétky byla trošku zastíněná zkušenější Vilmou Cibulkovou v záporné roli.

Zajímavosti

Rodný dům hlavní hrdinky stojí v osadě Květná u Starého Města pod Sněžníkem, kostel s hřbitovem se natáčel v Nových Losinách u Jindřichova v okrese Šumperk. Zámek s rybníkem se nachází ve vesnici Žinkovy, západně od Nepomuku. Natáčelo se také v přírodní rezervaci Slowiński Park Narodowy Leba a v bývalém koncentračním táboře Stutthof ve Sztutowu. Filmaři mimo jiné natáčeli i v okolí malé vesničky Semošice v západních Čechách.

Ve slovenské verzi Zlaté labutě s názvem Dunaj, k vašim službám se část děje točí kolem Lebensbornu, kde se vyskytuje i postava Vilmy, kterou si zahrála Monika Hilmerová.

Monika Hilmerová má ve filmu Pramen života i nahou scénu. Herečka si na milostnou scénu vyžádala dublérku.

Film nabízí ČT2 11. července večer.

Zdroje článku: