Deníček moderního fotra aneb Když se z nezvaného vetřelce stane smysl života

Deníček moderního fotra aneb Když se z nezvaného vetřelce stane smysl života
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Romantická komedie z roku 2021 vypráví o radostech a strastech otce na „mateřské dovolené“ a potěší nejen mladé rodiny, které řeší podobné problémy, ale nechá zavzpomínat i babičky a dědečky na dobu, kdy zásluhou dítěte sami dospěli.

Jak se zcela nepřipravený muž pere s pro něj zcela nepředvídatelnými úskalími péče o miminko, to je oblíbeným námětem mnoha našich i světových filmových komedií. Deníček moderního fotra má jako přidanou hodnotu ještě další rozměr: ukazuje, jak starost o malého vlastního potomka posléze mění zprvu povrchní vztah dvou mladých lidí v pevné citové pouto.

Scénář jsem si chtěl napsat sám, abych do něj mohl vtisknout své osobní pocity a prožitky z otcovství,

svěřil se režisér filmu Jan Haluza v rozhovoru pro časopis Cinema.

Měl jsem doma půlroční miminko – prvního z mých dvou synů, takže to téma bylo pro mě hodně osobní a čerstvé. Díky tomu, že hodně pracuji z domu, mohl jsem být u toho asi víc než většina normálně pracujících chlapů. Mimo jiné jsem zjistil, že pojem mateřská dovolená je nejspíš míněn jako hodně krutý sarkasmus. Nejvíc mě na tom stresujícím a vyčerpávajícím období fascinovalo, že ten malý řvoucí rarach rozšířil po celé naší rodině vlnu lásky, radosti a porozumění a společná péče o něj ještě více upevnila vztah s mojí ženou. To pro mě při psaní scénáře nakonec bylo hlavní téma: dítě se stane superlepidlem. Takže jakkoliv je ten film z velké části o trampotách tatínka uvězněného v bytě s malým ďáblíkem, mnohem důležitější je, že je to o lásce v té nejčistší podobě.

Mladý muž jménem Dominik (hraje jej Jiří Mádl) hned na začátku filmu sbalí krásnou návrhářku dětských hraček Natašu Bílkovou (Tereza Ramba) a vyspí se s ní. Jak už to ale bývá, jejich sexuální hrátky nejsou bez následků.

Jdete si takhle po svých, když ta holka, se kterou jste neplánovali víc než jednu fajn noc, načůrá na plastovou tyčinku – a je to tu: budete fotr,

komentuje situaci hlavní postava snímku.

K této situaci se oba mladí lidé postaví zcela pragmaticky: kreativní Nataša je úspěšná ve své dobře placené práci, o kterou nechce přijít, a Dominik touží napsat velký román, což může klidně dělat i doma a u toho se starat o malého Čeňka. Dohodnou se tedy, že mladík na rok odloží svou plánovanou cestu do Anglie na kurz tvůrčího psaní a dívka zase bude na oplátku všechny tři živit. A potom se uvidí. Ovšem Dominikovy představy, že postarat se o malého synka bude „brnkačka“, vezmou rychle za své a on si prožije „soukromé peklo“. Nicméně posléze si osvojí potřebné návyky.

Postupně si zvykám. Stal jsem se strojem na výchovu dítěte,

říká.

A nakonec ke svému překvapení zjišťuje, že si malého tvorečka zamiloval, a když se přiblíží konec ročního termínu, který si s Natašou dali na prověření svého spolužití, rozhodne se udělat všechno pro to, aby nepřišel ani o ni, ani o Čeňka.

A ještě malé doporučení: neodcházejte od obrazovek při titulcích. Po nich následuje ještě jedna krátká scéna.

Co možná nevíte o filmu Deníček moderního fotra

  • Původní autor námětu Dominik Landsman začal s narozením svého prvního potomka psát blog nazvaný Deníček moderního fotra, v němž vtipně popisoval své zážitky z „mateřské dovolené“. Blog se záhy ukázal jako velmi úspěšný. Na jeho základě vznikla v roce 2014 stejnojmenná kniha, která se vzápětí stala bestsellerem. Dominik Landsman se ve filmu objeví v epizodní roli taxikáře, o kterém postava Dominika prohlašuje: „Toho taxikáře nesnáším!“
  • Jiří Mádl a Tereza Ramba, tehdy ještě Voříšková, prožili několik let partnerského vztahu, takže i oni mohli do některých scén vložit velmi osobní zkušenost.
  • Tvůrci filmu přemlouvali Terezu Rambu, aby v zájmu ještě větší autenticity do filmu „zapůjčila“ do role Čeňka své vlastní miminko, ale herečka to striktně odmítla. Nakonec malinkého Dominikova synka „hrají“ hned tři děti. Filmaři si v některých scénách dokonce vypomohli i věrně vypadajícími panenkami.
  • Rodiče Dominika si ve filmu zahráli Pavla Tomicová a Ondřej Malý, kteří byli v té době manželi i v reálném životě.

Ve vysílání: TV Nova 27.09.2024 20:20

Zdroje článku: