Další kriminální seriál na obzoru, tentokrát ze Slovenska

Další kriminální seriál na obzoru, tentokrát ze Slovenska
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kriminálka Kraj měla u slovenských diváků premiéru už v roce 2022 a herecké obsazení ani pro nás nebude úplně neznámé. Kromě Jany Kolesárové, kterou známe z primáckého seriálu Polda, se na obrazovkách objeví Miroslav Noga (Ranč u Zelené sedmy) a Adrian Jastraban (Ulice).

Třináct dílů Kriminálky Kraj má podle tvůrců přinést kvalitně vybudované zápletky, zajímavé charaktery vyšetřovatelů, pachatelů i obětí a jedno neobvyklé spojení. Kraj, ve kterém všichni žijí a který sám žije svým tempem, má svou vůni a chuť. Jedno ovlivňuje druhé, a tak jsou všichni součástí stejného světa, jen na opačných koncích.

Základem jsou zločiny, které vyšetřuje fiktivní krajská kriminálka, ale stejně tak i jedinečný kraj, ve kterém se všechny případy stanou – Záhoří. Kraj charakteristický malebnými západy slunce, sladkou vůní vinic, písčitou půdou a borovicovými lesy. Zároveň kraj tajemný, uzavřený, plný zamlčených bolestí a někdy až otřesných činů egoistických či snadno manipulovatelných charakterů z různých sociálních vrstev. Kraj, ve kterém se na křivdu nezapomíná, ale vystaví se za ni účet i s úroky.

Celý seriál je zaměřen na naplnění spravedlnosti a jednotlivé případy otevírají tíživá témata, která roky rezonují ve společnosti, ale změna k lepšímu či řešení problémů přichází jen velmi pomalu. Jako každý kraj, i tento bojuje se silnými předsudky vůči menšinám, slabou ochranou dětí před zneužíváním, chybějící rovností mezi pohlavími a dalšími citlivými otázkami. Jednotlivé části se nesnaží moralizovat, jen odhalením motivu a identity pachatele poukázat na fakt, že se nás tato témata stále lokálně i celospolečensky týkají.

Diváci, kteří už kriminální seriál sledovali ve slovenském vysílání, mu dali lehce nadprůměrné hodnocení. Někomu vadily krátké epizody (40-50 minut), někdo si naopak pochvaloval, že deset epizod nehoní kriminalisté jednoho vraha a děj má v krátkých dílech svižné tempo. Pochvaly za přirozený herecký projev se dočkal Adrian Jastraban a Jana Kolesárová, která si i v českých seriálech získává sympatie diváků.

Slovenských pořadů v nabídce bohužel moc není, tak snad je to předzvěst toho, že by místo stokrát reprízovaných zahraničních pořadů občas mohlo vysílání zpestřit něco ze slovenské tvorby, přestože se asi nebude líbit všem.

Slovenská detektivka bude už 26. 8. ve 21.30 na Primě.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • csfd.cz,
  • Autorský text