Lepší časy: Colin Firth má v září narozeniny, a tak si sympaťáka, který to umí s deštníkem, připomeneme

Lepší časy: Colin Firth má v září narozeniny, a tak si sympaťáka, který to umí s deštníkem, připomeneme
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Desátého září sfoukne Colin Firth už 64 svíček, ale ve filmech jako Deník Bridget Jonesové nebo Kingsman: Tajná služba nám britský elegán naštěstí nestárne. Tentokrát si v září připomeneme méně známý snímek Lepší časy (v originále Arthur Newman).

Wallace Avery je vyhořelý, rozvedený a zklamaný životem. Jeho syn ho nemá rád, smysl života, zdá se, kolem něj ani neprošel. Je prostě nula. Jednoho dne se začne vydávat za Arthura Newmana – nové jméno, nový život, nový začátek.

Bude předstírat, že se ztratil u moře, zřejmě umřel, koho to zajímá. Nechá si udělat nové doklady, sežene auto a vyrazí na cestu. Na cestě narazí na zfetovanou dívku, která si říká Mike a zahrála si ji okouzlující Emily Blunt. Arthur se jí ujme a dostane ji do nemocnice. Od té doby si k sobě hledají cestu, a protože ani jeden z nich nemá jasný cíl, cestují spolu. Mike má své tajemství, je celkem odtažitá, ale Arthura se drží. Okamžitě odhalí, že Arthur je Wallace, neboť našla jeden z jeho dokladů. Sama mu pak prozradí, že se jmenuje ve skutečnosti Sharlotte.

Začne mezi nimi něco jako milostné pouto. Arthur nabízí, že mohou žít spolu. Mike ale prozradí Arthurovi, že může mít paranoidní schizofrenii, kterou měla její máma a má ji i sestra. Rozhodnou se však těžkosti života na chvíli odsunout a sledují určité páry, kterým se pak vloupají do domu a snaží se na pár hodin žít jejich život. Zejména si představují a pak napodobují, jaký může mít pár ve skutečnosti milostný život.

Arthur chce být golfovým trenérem, protože dostal nabídku od milionáře, kterému jednou pomohl na turnaji. Dostal za to možnost přidat se k jeho týmu. Když ale přijede na místo, milionář mu řekne, že si ho googlil a že žádný Arthur Newman – golfista – neexistuje a rozhodně nemá žádné profesionální golfové zkušenosti. Po Arthurovi navíc začne pátrat jeho syn…

Zajímavosti k filmu, který se objeví v září na Prima Max 24. 9.

Emily Blunt si třikrát přečetla scénář a snažila se rozhodnout, zda je její postava šílená, nebo ne, a nakonec se rozhodla, že „nebyla blázen, ale byla v neustálém stavu úzkosti, že se zblázní“.

Colin Firth ve filmu hraje bývalého profesionálního golfistu, ale před natáčením nikdy neviděl jediný golfový švih.

Colin Firth a Emily Bluntová ve filmu ztvárňují Američany, oba však zakrývají své původní britské akcenty.

Během natáčení nebylo mnoho zkušebního procesu, jak tvrdí Firth, neboť všichni měli jasnou představu, co má která scéna ukázat.

Film se vyznačuje rozsáhlým využitím ambientního a přirozeného osvětlení, což je příznačné pro snímky režiséra Dante Arioly.

Colin Firth

Colin Firth, 2015
Colin Firth, 2015 | Zdroj: Chinalmages / Depositphotos

Anglický filmový, televizní a divadelní herec si získal v posledních letech prestiž hlavně za roli krále Jiřího VI. v Oscarem oceněném dobovém dramatu Králova řeč.

Na konci 80. let patřil do skupiny mladých britských talentů v čele s Garym Oldmanem. Upozornil na sebe rolí pana Darcyho v dnes již legendární adaptaci knihy Pýcha a předsudek z roku 1995. Stejné jméno ho provázelo v roli „pana Božského“ ve filmovém trháku Deník Bridget Jonesové a Firth si zahrál i v jeho pokračováních.

Mezi jeho nejznámější filmy patří také Valmont, Anglický pacient, Láska nebeská, Bridget Jonesová – S rozumem v koncích, Zamilovaný Shakespeare, Jeden musí z kola ven, Mamma Mia!, Single Man, Vdaná snoubenka, Kouzelná chůva Nanny McPhee nebo Dívka s perlou. Nepřehlédnutelný byl i jako tajný superšpion v Kingsmanovi.

Ceny

Získal Oscara i Zlatý glóbus a několik nominací.

V roce 2011 získal Oscara v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli díky filmu Králova řeč.

V roce 2010 byl nominován na Oscara za roli ve filmu Single Man.

V roce 2011 získal Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli díky filmu Králova řeč.

V roce 2010 byl nominován na Zlatý glóbus za roli ve filmu Single Man.

V roce 2001 byl nominován na Emmy za roli v televizním dramatu Konference ve Wannsee.

Ze života herce

Oba rodiče Colina Firtha byli učitelé a akademici. Je nejstarším ze tří dětí: sestra Kate je divadelní herečka, bratr Jonathan je také herec. V dětství s rodiči hodně cestoval, rodina například žila nějakou dobu v Nigérii.

Když mu bylo 14 let, už byl rozhodnutý stát se hercem. Herectví se věnoval od 10 let a do dramatického kroužku začal chodit, aby se vyhnul šikaně. Nebyl příliš nadaným žákem, ale později si zamiloval anglickou literaturu.

Když dokončil školu, přestěhoval se do Londýna, získal mnoho kontaktů na herecké scéně a díky nim i místo v kostýmním oddělení britského Národního divadla. Odtud se dostal ke studiu herectví na Drama Centre London.

V polovině 80. let odehrál několik divadelních rolí. V roce 1986 si zahrál po boku sira Laurence Oliviera v televizní adaptaci románu Lost Empires od spisovatele J. B. Priestleyho.

Láska a trampoty

Na konci 80. let byla jeho partnerkou herečka Meg Tilly, se kterou se seznámil během natáčení dramatu Valmont od Miloše Formana. Mají spolu jedno dítě. V roce 1990 se jim narodil syn William Joseph Firth.

Firth a Meg Tilly se rozešli v roce 1994, ale Firth zůstává v kontaktu se synem i jeho dvěma nevlastními sourozenci Emily a Davidem, které bere jako vlastní děti.

Od roku 1997 do roku 2021 byla jeho manželkou italská herečka a producentka Livia Giuggiolli. Střídavě žili v Londýně a Itálii. Mají spolu dvě děti. V roce 2001 se jim narodil syn Luca. V roce 2003 se jim narodil syn Matteo.

Další zajímavosti

Plynule ovládá italštinu. V roce 2017 dokonce získal dvojí občanství, a má tak britský i italský pas.

Dlouhodobě podporuje nevládní organizaci Survival International, která prosazuje práva kmenů z celého světa.

Je spisovatelem. Píše především povídky.

Je spoluautorem knihy We Are One: A Celebration of Tribal Peoples o rozdílnosti kultur z celého světa.

Je jedním ze čtyř autorů vědecké studie o mozku z hlediska politických preferencí.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text