Kvíz: Co je doma, to se počítá, pánové... Nováčkovi a Bartáčkovi znovu na scéně

Kvíz: Co je doma, to se počítá, pánové... Nováčkovi a Bartáčkovi znovu na scéně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Co je doma, to se počítá, pánové... vznikl v roce 1980 jako volné pokračování slavné komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! Pouze Miloše Kopeckého nahradil Jiří Sovák. Proč?

Jiří Sovák jako náhrada za Miloše Kopeckého

Novákovi a Bartáčkovi jsou dvě rodiny, které spolu neustále soupeří. Ve filmu Co je doma, to se počítá, pánové... si sice už neprovádějí žádné zlomyslné kousky jako ve snímku Zítra to roztočíme, drahoušku…!, ale pro změnu soutěží o to, kdo bude mít více peněz. Novákovi založí fiktivní klub Nováků a vybírají příspěvky, Bartáčkovi spoléhají na peníze od bohaté tetičky z Ameriky. Všechno se však zvrtne, nic nejde podle plánu a nakonec všichni zůstávají bez peněz. O vtipné situace není nouze.

Paní Bartáčkovou hraje Iva Janžurová, pana Bartáčka František Peterka. Roli paní Novákové ztvárnila Stella Zázvorková a pana Nováka si zahrál Jiří Sovák. Miloš Kopecký už pana Nováka hrát nechtěl, přitom ve filmu Zítra to roztočíme, drahoušku…! byl skvělý.

Dodnes není zcela jasné, proč účinkování odmítl. Podle jedné z verzí se mu nelíbil scénář, podle další už nechtěl hrát se svou exmanželkou Stelou Zázvorovou, se kterou měl rozepře v soukromém životě. S Milošem Kopeckým ostatně nechtěla hrát ani sama Zázvorková.

Dost možná však pravým důvodem Kopeckého odmítnutí byl jeho zdravotní stav. Je totiž známo, že herec trpěl depresemi. Méně se však ví to, že Miloš Kopecký se potýkal s maniodepresivní psychózou. Měl dobré dny, kdy dokázal vše, a dny špatné, kdy jen ležel v posteli. Mnoho lidí tato nemoc dožene až k sebevraždě. To se naštěstí Miloši Kopeckému nestalo. Nakonec však 16. února 1996 zemřel v psychiatrické léčebně v Bohnicích, kam byl převezen poté, co se jeho depresivní stavy zhoršily a on nemohl ani vstát z postele.