Láska k Číslu 5 žije i téměř 40 let po natočení sci-fi, které stále dokáže překvapit

Láska k Číslu 5 žije i téměř 40 let po natočení sci-fi, které stále dokáže překvapit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ačkoli bylo komediální sci-fi Číslo 5 žije, na něž se mohla dívat celá rodina, natočeno už v roce 1986, ještě dnes se najdou zajímavosti, které o něm možná nevíte. Prozkoumejte s námi fascinující fakta o tomto nezapomenutelném filmu, od inspirace stojící za jeho designem až po ikonické hlášky.

Číslo 5 je kombinací loutkářství a animatroniky

Oblíbený robot z filmu Číslo 5 žije (v originále Short Circuit) si získal srdce diváků svou jedinečnou osobností a roztomilým dováděním už v 80. letech minulého století. Nejmodernější přístroj vybavený pokročilou umělou inteligencí byl vytvořen vojenským vědcem, a i když měl původně plnit úlohu účinné zbraně, jeho cesta nabrala docela jiný směr poté, co mu zásah bleskem poskytl sebeuvědomění. „Číslo 5 být živý,“ prohlašoval o sobě sám robot a jedná se samozřejmě o jednu z nejznámějších hlášek.

V průběhu filmu se Číslo 5 ukázalo být něčím víc než jen robotem. Projevovalo emoce, zvědavost a touhu po poznání a díky okouzlujícímu, tak trochu dětskému vystupování si rychle získalo věrné fanoušky a platí za trvalý symbol popkultury 80. let. Díky řadě senzorů a kamer bylo schopno vnímat okolní prostředí a interagovat s ním rozličnými způsoby. Napájeno bylo složitým systémem baterií, jenž mu umožňoval pracovat po delší dobu. Jednou z jeho výjimečných vlastností byla schopnost učit se a přizpůsobovat, ostatně právě to hrálo v ději filmu významnou roli.

Na filmovém plátně jej oživila společnost Industrial Light & Magic zabývající se speciálními efekty, kterou v roce 1975 založil George Lucas. Inspirováno bylo skutečným robotem jménem Genghis. V originále propůjčil robotovi hlas loutkář Tim Blaney, jenž pro něj rovněž předváděl fyzické pohyby a vdechl mu nejen život, ale i šarm a osobnost. Mimika Čísla 5 a jeho pohyby se ovládaly s pomocí dálkového ovládání i animatronické technologie.

Český dabing má pak na svědomí herec a dabér Petr Pospíchal, jenž se věnuje rovněž dabingové režii. V případě filmu Zamilovaný Shakespeare tak mimochodem obdržel roku 2000 Cenu Františka Filipovského za mimořádný dabing audiovizuálního díla.

Témata lidskosti a přílišného spoléhání na technologie

Ale zpátky k našemu robotovi. Popularita filmu vedla k tomu, že roku 1988 vzniklo pokračování s názvem Číslo 5 žije 2, kde robot procházel novými výzvami a interakcemi s lidmi. Pochopitelně už nedosáhlo tak příznivých recenzí, logicky mu chyběla originalita prvního snímku, ale navzdory tomu mnohé skalní fanoušky potěšilo. Uvažovalo se dokonce o třetím filmu, avšak producenti se už báli, že bude prodělečný.

Ačkoli Číslo 5 vzniklo na základě inspirace jiným zařízením, ono samo následně inspirovalo budoucí návrhy robotů. Nadále se jedná o symbol potenciálu technologií a ikonickou postavu, která uchvacuje diváky svými činy, roztomilým humorem a cestou za poznáním.

Zdroje článku: